Előfizetés

Gyengült a forint kedden

Publikálás dátuma
2014.11.25. 20:35
Fotó: Népszava
Az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült kedden a forint a bankközi devizakereskedelemben, a dollárral és a jennel szemben viszont némi nyereségre tett szert.

Az eurót a kora reggeli 305,72 forint után este hét órakor 306,12 forinton jegyezték. Az árfolyam napközben 305,64 és 306,65 forint között alakult. 

A svájci frank árfolyama este 254,49 forinton állt a kora reggeli 254,18 forint után.

A dollár és a jen jegyzése csökkent, a dolláré a kora reggeli 246,03 forintról 245,64-re, a japán jené 2,0875 forintról 2,0819-re.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piaci várakozásoknak megfelelő keddi kamattartó döntése a forint némi erősödését vonta maga után. A bejelentés után fél óra alatt az euró jegyzése 306,17 forintról 305,80 forintra, a dollár árfolyama 246,40 forintról 246,13-ra, a svájci frank jegyzése 254,45 forintról 254,25-re, a japán jené pedig 2,0870 forintról 2,0845-re csökkent.

Az euró erősödött kedden, kora reggel 1,2426 dolláron, este pedig 1,2465 dolláron állt az árfolyam.

A lengyel zloty 0,54 százalékkal 4,1752 zloty, a cseh korona 0,05 százalékkal 27,5700 korona árfolyamra erősödött az euróval szemben kedden, a román lej pedig 0,02 százalékkal 4,4342 lej jegyzésre gyengült.

El a kezekkel! - a magánnyugdíjért tüntettek

Publikálás dátuma
2014.11.25. 19:18
Forrás: 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért/Facebook
Vonulásos tüntetést szervezett a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért nevű Facebook-csoport kedd este. A demonstrációra 18 és 20 óra között kerül sor, a tüntetők a József nádor térről vonulnak az Alkotmány utcába. Az érintettek és azok demonstrálnak, akiket felháborított, hogy a kormány le akarja nyúlni a megmaradt magán-nyugdíjpénztári (manyup) vagyont is. A még meglévő magánpénztárakat is ellehetetlenítő törvénytervezetet pénteken nyújtotta be a kormány. 

Még volt egy hangos „Orbán, takarodj!” rigmus, majd véget ért a tüntetés. A tömeg elkezdett szétszéledni, egyesek ugyan elindultak a Kossuth tér felé, de nagyrészt a környező utcák felé vették az irányt - számolt be az atv.hu helyszíni tudósítója.

Vajda Zoltán elmondása szerint a magánnyugdíjpénztárban tartott pénze százezrekkel gyarapodott. A viszalépett tagok pénze viszont szerinte a kormányközeli emberek zsebébe vándorolt vagy stadionokra költötték. 

Kárpáti Tibor szerint ennyit tapsolt el a kormány, amikor 2010-ben, ahogy fogalmazott ellopta a nyugdíjmegtakarításokat. Beszédében tovább bírálta a kormány magánnyugdíjpénztárakat érintő döntéseit - írja az Origo.

A Szabadság téren, a régi MTV székház előtt megállt a szpíkerautó és valaki ad hoc szónoklatot tart, Matolcsyt bírálják, hogy egy "ilyen hazug ember" lehet az MNB elnöke. Honvéd utcában van a tömeg. Itt Demszky Gábor gyors helyzetértékelést tart Tüttő Katával fővárosi szocialista képviselővel, és Török Zsolt volt MSZP-szóvivővel. A tömeg közben az „Európát, Európát” rigmust skandálja, valamint a we'll rock you ütemére azt, hogy "Viktor, Viktor mondjon le!"

A tömeg vonulás közben gyarapodik – számolt be az atv.hu helyszíni tudósítója, aki úgy látja, hogy míg a tüntető menet eleje már elhagyta a Szent István Bazilikát, a vége még nem fordult be a Bajcsy-Zsilinszky útra. Az emberek felváltva skandálják azt, hogy „Európát, demokráciát!”, valamint azt, hogy „Mocskos Fidesz, Orbán takarodj!”, vagy azt, hogy „Hullarablók!”.  „Tolvajbanda, mocskos Fidesz!”, „Orbán takarodj, vidd az összes haverod!” – így a tömeg, amely most fordult be az Arany János utcába. „Rablókormány, vesszen Orbán”, „Fejétől bűzlik a hal”, „Kósa te egy senki vagy” – áll több transzparensen. 

A tömeg a beszédet követően a Magyar Nemzeti Bank elé indult egy kisteherautót követve.

Büki Zoltán szervező azt mondta: a kormány hatvanezer ember magántulajdonára vetett szemet.
"Ezzel a kormány végérvényesen az éjszakai besurranó, fiókokban kotorászó piti kis tolvajok szintjére süllyedt" - fogalmazott. 
A szónok kijelentette: "ha ezt hagyjuk, akkor holnap ránk törhetik az ajtót, és államosíthatják a fogkeféinket."

Nemes Balázs mégsem szólal fel, mert a helyszínen szembesült azzal, hogy pártkötődésű szereplők is megjelentek a demonstráción:Büki Zoltán az Együtt-PM Nográd megyei elnöke volt, a főszervező Vajda Zoltán pedig az Együtt-PM 16. kerületi képviselője. 

Az atv.hu helyszíni tudósítója szerint a József nádor téren körülbelül 800-1000 fő gyűlt össze hat órakor, de folyamatosan érkeznek a tüntetők.  A HírTv stábját ismét külön biztonsági őrök védik.

A tüntetésre több mint 23 ezer ember kapott meghívót ismerőseitől a Facebookon, és 4400-an jelezték részvételi szándékukat. 

Megírtuk, a törvényjavaslat szerint meg kell szüntetni azt a kasszát, ahol a tagok kevesebb, mint 70 százaléka fizeti a havi tagdíjat. Ezt a feltételt azonban jelenleg - a Horizont Magánnyugdíjpénztár az Origónak kifejtett véleménye szerint - egyik magánpénztár sem teljesíti.

A gazdasági tárca azt állítja, nem tesz mást, mint megakadályozza, hogy a magán-nyugdíjpénztárak feléljék a leendő nyugdíjasok pénzét. A tamáskodó – mintegy 60 ezer – pénztári tag joggal véli úgy, hogy a 2011-es majd’ 3000 milliárdnyi vagyon lenyúlása után, a megmaradt 200 milliárdnyi tőke elvétele a kormány valódi szándéka. Ugyanis a megszűnő – vélhetően minden manyup erre a sorsra jut – pénztárak tagjai az állami ellátórendszerbe kerülnének vissza, így az egyéni számlákon levő vagyonuk az államkasszát gyarapítaná.

Meghalt a rendőrpalotánál magát felgyújtó férfi

Publikálás dátuma
2014.11.25. 19:03
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Mint a Népszava is megírta, a férfi egy benzinespalackból még az utcán leöntötte magát, meggyújtotta a ruháját, az épületbe már élő fáklyaként rohant be, összetörve az üveg forgóajtót. Azt kiabálta: „Szeretlek, Eta!", majd összeesett. 

A Blikk azt írta, az ismerősök értetlenül állnak a történtek előtt, elmondásaik szerint a pár csendes, szerény életet élt, olyan emberek voltak, akik nem tudnák a másikat megbántani. Szakértők szerint az önégetéssel elkövetett öngyilkosság az egyik legbrutálisabb tiltakozási mód. A férfi azért akart ily módon véget vetni az életének, hogy mindenki lássa az elkeseredettségét, és feleségét is erős nyomás alá akarta helyezni, vélhetőleg büntetni is. 

Az önégetőt a Szent István kórház égési osztályán ápolták, testfelületének 60-80 százaléka égett meg. Belehalt sérüléseibe.