Simicska indul Veszprémért

Publikálás dátuma
2014.11.26 06:00
A szék, amit a Fidesz a legjobban félt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Fotó: /
Simicska Lajos azt tervezi, hogy elindul a várhatóan február 22-én megrendezendő veszprémi időközi országgyűlési választáson - tudta meg a Népszava. Az uniós biztossá választott Navracsics Tibor megüresedett mandátumának azért van különös jelentősége, mert ha nem a kormánypárt jelöltje nyer a választókerületben, a Fidesz-KDNP elveszíti kétharmados többségét a parlamentben. Kezdik elveszíteni fölényes magabiztosságukat a kormánypártok. A vs.hu szerint a Fidesz elnöksége jövő heti ülésén arról tanácskozik, mit kezdjenek a kormányellenes tüntetéssorozattal, illetve a párt népszerűségvesztésével.

Aggasztó, hogy olyanok is tüntettek az internetadó ellen és a NAV-botrány miatt, akik korábban soha nem politizáltak, sőt a Fidesz szavazói közül is többen utcára mentek tiltakozni az utóbbi hetekben. Ezt a Fidesz egyik vezető politikusa jelentette ki lapunknak a parlamentben. Hozzátette, a kormánypártok "önálló gondolkodásra képes" képviselői tartanak attól, hogy ha Orbán Viktor nem tudja megnyugtatni az embereket, a februári veszprémi választást is elveszítik és akkor megtörik a kétharmad. Nem örülnek a devizahitelek piaci forintosításának, a magánnyugdíj-pénztárak újabb "einstandolásának", az adótörvényeknek, mert ezek újabb tömegeket vihetnek az utcára. Ha nő az elégedetlenség, nehéz lesz kormányozni és megjósolhatatlan, hogy mi fog történni 2018 tavaszán - fogalmazott.

A legbelsőbb klub: Szijjártó Péter, Orbán Viktor, Kósa Lajos, Rogán Antal és Lázár János FOTÓ: NÉPSZAVA

A legbelsőbb klub: Szijjártó Péter, Orbán Viktor, Kósa Lajos, Rogán Antal és Lázár János FOTÓ: NÉPSZAVA

A vs.hu szerint jövő heti ülésén a Fidesz elnöksége arról tárgyal, mit kezdjenek a kormányellenes tüntetéssorozattal, illetve a párt népszerűségvesztésével. A demonstrációkra már jobban figyelnek, mint korábban, ami azt mutatja, hogy kezdik elveszíteni fölényes magabiztosságukat a kormánypártok. Forrásaink szerint a vezető fideszesek nehezen veszik tudomásul, hogy az internetadó tervének visszavonása miatt nem ünnepelték a miniszterelnököt és sokan úgy érzik, az engedmény csak arra jó, hogy a baloldal és Amerika által tüzelt társadalmi csoportok "vérszemet kapjanak". Sértődöttek, amiért a magyarországi demonstrációkról kiemelt helyen tudósítanak a világ vezető lapjai, televíziós csatornái és elkezdték félteni a hatalmukat.

A vasárnapi újpesti választási eredményt is a tüntetések által felkorbácsolt hangulatnak tudják be. A Fidesz arra számított, hogy a meggyengült MSZP ebben a hagyományosan baloldali kerületben sem lesz képes győzni. Harrach Péter szerint "technikai hiba" történt, a KDNP frakcióvezetője lapunknak azt mondta, a szocialisták Újpesten vélhetően olyan réteget is képes volt elvinni az urnákhoz, akik eddig nem szavaztak. Más kormánypárti politikusok arról beszéltek, hogy a IV. kerületben vasárnap otthon maradtak az elégedetlen fideszes szavazók, ami veszélyes előrejelzés lehet a párt számára. Ezek az emberek ugyanis először csak otthon maradnak, azután másik pártot választanak maguknak.

Orbánékat az is foglalkoztatja, hogy sokat csökkent a Fidesz támogatottsága. A Nézőpont Intézet legfrissebb, az októberi amerikai kitiltási botrány és az internetadó tervezett bevezetése, majd visszavonása után készült kutatásából kiderült, hogy a kormánypártok népszerűsége a teljes népesség körében 32-ről 29 százalékra esett vissza. Az Ipsos szerint az október eleji 35-ről 30 százalékra csökkent a Fidesz tábora. A kormánypárt politikusai egyre idegesebbek, ezt jelzi, hogy a KDNP-s Rubovszky György a parlamenti folyosón legyilkosozta a hvg.hu riportereit, utóbb rosszullétére hivatkozott, és azt mondta, megvágták a videót.

Tüntettek a Fidesz ellen
Civilek tüntettek a XV. kerületben a helyi Fidesz "arrogáns viselkedése" miatt - értesült az atv.hu. A kerületben patthelyzet alakult ki, sem az alpolgármestereket, sem a bizottságokat nem tudták megválasztani a testületben, ahol a DK-s Hajdu László lett a polgármester. A képviselő-testületben a Fidesznek van többsége és a helyiek szerint a kormánypárt nem tudja elviselni a baloldali győzelmet.

Több fideszes tisztában van azzal, hogy anyagi ügyeikre mostantól jobban figyelnek az emberek és attól tartanak, hogy a kitiltási botrány következtében a jövőben még érzékenyebbek lesznek az effajta "stiklikre". Orbán "kegyeltjeit" ugyan senki nem meri bírálni, de akadnak, akik már sejtik, hogy nagy árat fognak fizetni azokért a dolgokért, amikről még néhány hónapja sem akartak tudomást venni.

A Fidesz népszerűségének várhatóan nem tesz majd jót Giró-Szász András most kiderült vagyona. A független politológusból a Fidesz-kormány szóvivőjévé, majd kommunikációs államtitkárává avanzsált Giró-Szász, az idén először adott le vagyonnyilatkozatot, amelyből kiderült: 840 milliót sikerült eddig összekuporgatnia. A felsorolásban szerepel többek közt 93 millió forint takarékbetétben, 47 millió befektetési jegyben, illetve egy 30 millió forintos elektromos luxusjacht is. Az államtitkárnak 750 milliós kintlévősége is van, miután eladta a számos kormányzati szerződéssel rendelkező Strategopolis Kft. nevű cégnek üzletrészét.

Ezek mellett Giró-Szász egy 120 szobás belvárosi luxusszálloda résztulajdonosa is lesz. A Dorottya utcai hotel átadást 2016 elejére tervezik - értesült az Index. A hárommilliárdos vállalkozás többségi tulajdonosa az államtitkár sógora, Serfőző Péter. A főkommunikátor a Safe Port Projekt nevű cégben lévő 20 százalékos tulajdonrészét államtitkári kinevezése után is megtartotta. Giró-Szász a portálnak elismerte, hogy a Safe Porton keresztül ő is szállodatulajdonos lesz, 10 százalékos részesedéssel. A DK tagnap arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy indítson vagyonosodási vizsgálatot Vida Ildikó NAV-elnök, valamint a kommunikációs államtitkár ellen, és "ne keresztapaként viselkedjen".

Megállítanák a korrupciót
Megalakult a Korrupcióellenes Szövetség - jelentette be a volt NAV-os Horváth András, a trafikmutyit leleplező Hadházy Ákos, az LMP-s Vágó Gábor és Vancsura István, egykori adóhatósági főosztályvezető. A korrupcióellenes szerveződés munkájában Karancsi Tibor volt rendőr, a '90-es évek olajügyeinek egyik kirobbantója is. A szervezet célja, hogy visszaszorítsák a korrupciót Magyarországon. A szervezet december 4-én délután 6 órára a Kossuth térre hirdetett demonstrációt.

Kósa Lajos új-zélandi utazása sem növelte a kormánypárt szavazótáborát. A Fidesz ügyvezető alelnökéről a napokban a Bors írta meg, hogy a költségvetési vita kellős közepén kisebb társasággal, a Csendes-óceán parti államba repült, hogy megnézze a Rolling Stones koncertjét. A fejenként egymillió forintba kerülő utazáson fiával együtt részt vett Kósa korábbi alpolgármestere, Halász János, valamint Kósa Lajos titkárnője, és a közpénzből működő Debreceni Televízió stábja is elkísérte őket. Kósa sem hétfőn, sem tegnap nem volt hajlandó elárulni, milyen volt a koncert, a Népszabadságnak írásban azt üzente: "szinte minden megjelent tudósítás hazugság vagy csúsztatás volt". A politikus végül megszólalt, a hír24-nek azt mondta, a debreceni tévéseket kísérték el Halásszal, akik a kinti magyarokról forgattak három hétig. Előadásokat is tartottak volna, de kiderült, hogy haza kell jönniük, így múlt kedden indultak és hétfőn délben értek haza. Nem a titkárnőjével, hanem a kabinetfőnökével utazott, aki Kósa szerint, a nővérét látogatta meg.

Fideszesek szerint az utazásnál kínosabb volt az ügyvezető alelnök múlt szerdai sajtótájékoztatója, ahol zavaros előadást tartott. Amikor újságírók megkérdezték, hogy az adóváltozások mennyiben fogják érinteni a lakosságot, Kósa azt közölte: "inkább az áruk, a szolgáltatások adóztatását, jövedék esetében, fémkupak esetében, amelyek termékdíjként jelentkeznek, és azok ilyen környezetvédelmi szempont, hogy a fémkupakoknak az ügyében fellépve próbáljuk meg ezt a szemléletet csökkenteni, tehát egy sor olyan adóintézkedést fogadtunk el, amelyik alapvetően nem érinti az emberek mindennapi életét". A korábban a felesége nevén lévő luxuslakás miatt is bajba került politikus a történtek miatt vélhetően nem lesz a Fidesz frakcióvezetője, ha Rogán Antal miniszterei posztot kap, pedig Kósa számít erre.

Az igazi meglepetés
Simicska Lajos azt tervezi, hogy elindul a várhatóan február 22-én megrendezendő veszprémi időközi országgyűlési választáson - tudta meg a Népszava.
Az uniós biztossá választott Navracsics Tibor megüresedett mandátumának azért van különös jelentősége, mert ha nem a kormánypárt jelöltje nyer a választókerületben, a Fidesz-KDNP elveszíti kétharmados többségét a parlamentben. Simicska több szálon is kötődik a településhez; a közeli Hárskúton 300 hektáros családi vállalkozást birtokol, nemrég információnk szerint lakóingatlant is vásárolt a városban és közismert, hogy rendszeresen megjelenik a Veszprém férfi kézilabdacsapatának meccsein.
Kerestük a kapcsolatot a vállalkozóval, akinek viszonya legalább az áprilisi parlamenti választás óta elmérgesedett a Fidesz elnökével, Orbán Viktorral, ám nem értük el.
Információnkat ugyanakkor más, megbízható forrás megerősítette. Így azonban nem tudtuk megkérdezni, hogy a Fidesz-KDNP színeiben indulna-e a korábban a nyilvánosságot kerülő Simicska. Ha tényleg elindul, azzal mindenesetre meglepetést és zavart okozhat a kormánypártok soraiban. Mai állás szerint ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy fideszes jelöltként méretné meg magát, ha tényleg úgy dönt: indul a mandátumért.

Közben Kis Miklós Zsolt miniszterelnökségi államtitkár több mint 32 millió forintos állami támogatást kapott, amit Lázár János nem tart aggályosnak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Blikknek kijelentette, ez épp olyan lehetőség a földtulajdonosként is gazdasági sikereket is elért politikusnak, mint bárki másnak. Ráadásul Kis még kinevezése előtt nyerte el a támogatást. Csakhogy az államtitkár korábban is a Fideszben politizált és a lap szerint a 2010-es kormányváltás után kezdett egyre jobban menni neki. Vélhetően ez az ügy sem tesz jót a belső konfliktusokkal is küzdő kormánypártnak.

Béke van, ilyenkor ne meneteljünk - üzente a kormányfő a kormány melletti Békemenetet sürgetőknek, amit úgy tűnik nem mindenhol hallottak meg. Újabb békemenet készül "a kormányt és képviselőit ért támadások miatt a baloldali uszítások ellen" december 1-jén - ha hinni lehet a pécsi Fidesz honlapja üzenőfalának. Onnan ugyanis néhány tegnapi üzenetváltásból kiderül: a Civil Összefogás Fórum békemenetet szervez - amúgy egy pécsi kormányellenes tüntetés kapcsán -, ráadásul a Stadler Mária néven írt, CÖF-ként aláírt bejegyzés azt sürgeti a kormánynál, hogy "a baloldali provokátorokkal szemben" alkalmazza a katasztrófavédelmi törvény polgári védelmi kötelezettségről szóló pontját. Így ugyanis megakadályozható lenne "a baloldali tömörülések diákokat megcélzó uszító tevékenysége", illetve "tömegbázisuk kiszélesítése". A Hír24 oldalán egy Stadler Mária tiltakozott, hogy ő írta volna a posztot, majd a CÖF is tagadta, hogy szervezkednének. "Felhívjuk a Hír 24 olvasóinak figyelmét arra, hogy a CÖF sem Pécsett és sehol máshol nem szervez 2014. december 1-jén békemenetet" – közölték. Igaz, december 20-án egy gasztronómiai rendezvényen várható a békemenetesek megjelenése. Miközben hárított a CÖF, a pécsi Fidesz oldalán tovább folyt a szervezkedés.

Orbánt senki sem hívta Vilniusba
A litván fegyveres erők évfordulóját ünnepelni ment Vilniusba múlt vasárnap Orbán Viktor, noha a litván államfő és a kormányfő sajtótitkára is azt állítja, nem hívták meg a magyar miniszterelnököt. Orbán Viktort miniatűr Putyinnnak nevezik errefelé – számol be a hétvégi eseményről a Birzsevoj Lider tőzsdei lap Európa szekciója, s mint Putyin közép-európai barátját nem is látják szívesen.
Ezzel együtt ok nem volt az ünnepségen való részvételét ellenezni. Egyrészt azért, mert magyar helyőrség is szolgálatot teljesít a NATO kötelékein belül Litvániában, másrészt elemzők szerint Orbán Viktor így akarta nyilvánvalóvá tenni az Észak-Atlanti Katonai Szövetség melletti elkötelezettségét. Orbán Viktort annyira nem hívták meg erre az eseményre, hogy nem is szerveztek a számára semmilyen kétoldalú hivatalos találkozót.
Úgy tartják őt számon, mint aki elzárta az Ukrajnába irányuló gázcsapokat, és mint aki teljes mellszélességgel kiáll Putyin diktatórikus politikája mellett. A cikk részletesen, videóval színesítve foglalkozik az elmúlt hetek nagy tüntetéseivel és úgy fejeződik be, hogy mint 2001-ben, most is azt mondják az emberek, Orbán Viktor nélkül jobb lenne Magyarországnak.

Simicska közleményt ígért

Simicska Lajos szerdán nem válaszolt az index.hu kérdésére, hogy indul-e az időközi választáson, későbbre ígért közleményt.
Puskár Anett, a Közgép szóvivője viszont megerősítette, hogy az üzletember valóban gondolkodik azon, hogy beszálljon a Navracsics Tibor visszaadott mandátumáért folyó küzdelembe. A szóvivő szerint Simicska Lajost veszprémi barátai kérték fel az indulásra.

2014.11.26 06:00
Frissítve: 2014.11.26 13:36

Az orvoshiány tovább hajszolja a kórházakat az eladósodásba

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:02

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Az ajkai kórházban bejelentett felmondások megmutatták, hogy egy jól szervezett rendszerben nem is kellene annyi kórház, amennyi ma működik, hiszen nem jut mindenhová kellő számú szakember, vagy csak irreális áron.
Az altatóorvosok fölmondása ellenére sincs gond a betegellátással Ajkán – derül ki a kórházfenntartó hivatal pénteki közleményéből. Csütörtökön a kórház öt intenzív terápiás szakorvosa adta be fölmondását, mert mint – mondták – „más elfoglaltságuk miatt nem tudják a továbbiakban ottani munkájukat elvégezni.” A felmondás előtt a kórház vezetősége több alkalommal is tárgyalt az érintett orvosokkal – állítja Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) –, ám az altatóorvosok olyan magas munkabért kértek, amit az intézmény nem tudott teljesíteni. A távozó orvosoknak másfél hónap felmondási idejük van, ezalatt a kórház gondoskodik a pótlásukról – áll a közleményben. Lapunknak a mentők is megerősítették, hogy az ajkai kórház zavartalanul fogadja a betegeket, eddig nem irányították át máshová senkit. Ha az orvosok távozás miatt mégis be kéne zárni az ajkai kórházban a műtőt, illetve az intenzív osztály, akkor a Veszprém megyei kórház vehetné át a betegeket, amíg a kapacitásuk engedi. Arról nincs hiteles információ, hogy pontosan mennyiért maradtak volna Ajkán az altatóorvosok, de az köztudott: óriási területi és intézményi különbségek vannak a hazai orvosi jövedelmek között. Erről néhány éve a pécsi egyetem professzora Boncz Imre készített egy elemzést. Adataiból az derült ki, hogy a kisebb városi kórházak és az egyetemi klinikákon dolgozó gyógyítók között több százezer forintos különbség is lehet a városi kisebb intézményekben gyógyítók javára. A professzor által összeállított orvosi bértérképről az is leolvasható, hol mekkora az egyes szakmák gyógyítóinak a zsarolási potenciálja: eszerint azokban a kis kórházakban, ahol egy-egy osztályt az orvoshiány miatt közvetlenül fenyeget a bezárás veszélye, sokkal nagyobb béreket tudnak kialkudni az érintettek. A legnagyobb hiányszakmákban – ilyen az altatóorvos, a traumatológus, ideg-, érsebész, toxikológus – akár bruttó kétmillió forint feletti összeget is kereshetnek az orvosok egy-egy intézményben. Ennek viszont eladósodás az ára. Ekkora bér ugyanis biztosan nem adható az ellátásokért kapott közfinanszírozásból. Veszprém megyében, ahol az ajkai kórház az egyik legnagyobb aktív ellátó, 354 ezer lakosra több mint tíz fekvő betegellátó jut. Szakemberek szerint ennyi emberre egy jól szervezett ellátórendszerben optimálisan 3-4 jól felszerelt kórház is elegendő volna. A Veszprém Megyei Önkormányzat a rendszerváltás óta többször is nekirugaszkodott annak, hogy a területén lévő kórházak között ügyesebben szervezze meg az ellátást. Készültek megvalósíthatósági tanulmányok. Eddig egyikből sem lett semmi. Legutóbb két éve rugaszkodtak ismét neki a feladatnak. Az előkészítők akkor is figyelmeztettek már arra, ha minden intézmény makacsul ragaszkodik meglévő státuszához, biztosan nem jut elég szakember az összes helyre.  „Ha a megye valamelyik kórházába véletlen potens menedzser került, akkor az az összes többi intézményt hazavágta, mert akkor a többieknek már nem marad se elég beteg, se elég orvos. Csak adósság” - mondta lapunknak az egyik megyében működő intézményvezetője. 
Szerző
2018.09.21 21:02
Frissítve: 2018.09.21 21:11

Többen kórházba kerültek darázsirtás miatt Berettyóújfaluban

Publikálás dátuma
2018.09.21 20:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Azt mondták, hogy maró, szúrós szag terjedt a levegőben, amitől azonnal rosszul lettek.
Több családot, 19 embert, köztük 10 gyereket vittek mérgezés gyanújával kórházba csütörtökön Berettyóújfaluban, miután az egyik kertben darázsirtást végeztek, és a vegyszert az ő portájukra fújta a szél – hangzott el az RTL Klub híradójában. A lakók azt mondták, hogy maró, szúrós szag terjedt a levegőben, amitől azonnal rosszul lettek, több gyerek hányt is. Az egyik édesanya szerint nem csak a házban, hanem az udvaron is ugyanezt tapasztalták. Péntekre mindannyian jobban lettek. A család, akiknek a házánál darázsirtást végeztek a híradónak azt mondta, az irtással az önkormányzat bízott meg egy szakembert.
2018.09.21 20:41
Frissítve: 2018.09.21 20:41