Előfizetés

Az RTL Luxemburgba költözik

Publikálás dátuma
2014.11.26. 17:03
Fotó: Népszava
Az Index.hu azt az információt kapta iparági szakértőktől, hogy az RTL-csoport a zászlóshajó RTL Klubon kívül minden más csatornáját, azaz a teljes kábelportfóliót Luxemburgba költözteti, az anyacéghez, ahol a CLT-UFA nevű RTL-cég fennhatósága alatt működik majd tovább.

Érintett csatornák: Cool TV, Film+, Film+2, RTL+, Sorozat+, Muzsika TV.

A kábelcsatornák a Muzsika TV kivételével eddig is a román médiahatóság ellenőrzése alatt álltak, és Romániában voltak bejegyezve, vagyis nem a reklámadó elkerülése lehet a cél - az RTL ugyanannyit fizet majd a költözés után is, mint addig. Az RTL Klubot a cég a jelenleg használt frekvenciája miatt nem költöztetheti el Magyarországról.

Az RTL részéről Kolosi Péter programigazgató a luxemburgi anyacéghez irányította az index.hu-t, a teljes cikket itt olvashatja

A bundakirály - könyvbemutató

Publikálás dátuma
2014.11.26. 14:46
FOTÓ: MTI, Kovács Tamás
Bemutatták szerdán A bundakirály című könyvet, amely Wilson Raj Perumal önvallomása.

A jelenleg Magyarországon élő és az itteni bundaügy koronatanújának számító szingapúri Wilson Raj Perumal a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, egyrészt az anyagi vonzata miatt vállalta a nyilvános önvallomást, másrészt szerette volna felnyitni az emberek szemét.

"A futball sokszereplős terület, így mindig akad olyan, akinek nem kifizetődő a szerepvállalása. A fogadási csalásokat csak visszaszorítani lehet, teljesen felszámolni nem, mert mindig lesznek olyan szegényebb klubok, amelyek elfogadják, hogy részt vesznek a csalásban" - mondta Wilson Raj Perumal, aki bevallotta, mai napig hódol fogadási szenvedélyének.

Magyarországi szerepéről annyit közölt, hogy itt nem voltak személyes kapcsolatai és hozzátette, nem követi a magyar futballt, így azt sem tudja, hogy most van-e bundázás. Ugyanakkor kifejtette, ő most nem próbálkozna itt, mert a rendőrségi vizsgálatok miatt jelenleg "forró a talaj". Elárulta, egy meccs manipulálásához öt játékost kell megvenni legfeljebb fejenként 10 ezer euróért, a fogadásokat pedig azért Ázsiában kötötték, mert ott 10-15 százalékkal nagyobb nyereményszorzókat adtak.
A bundaügy főszereplője beszélt arról is, hogy a labdarúgás csúcsát nehéz manipulálni, de nem is érdeke senkinek, mivel "van könnyebb út".

"2012-ben derült ki a világ számára, hogy globális probléma a futballban a fogadási csalás. Amióta a pénz megjelent a labdarúgásban, üzletté vált, amelyben mindennek megvan az ára" - mondta Emanuele Piano, a 365 oldalas kötet egyik szerzője.

Társa, Alessandro Righi arról beszélt, hogy egy Szingapúrban forgatott, fogadási csalásokkal foglalkozó dokumentumfilm kapcsán hallottak először a könyv főszereplőjéről, aki akkor Finnországban ült börtönben. Felvették vele a kapcsolatot és egy évig emailen értekeztek, közben Wilson Raj Perumal Magyarországra került és itt sikerült őt meggyőzni a könyv megírásáról.
A szerzők arról is beszéltek, hogy ellenőrizték a könyvben szereplő történeteket, adatokat és személyeket. A kötetben leírtak hitelességét szerintük az is igazolja, hogy Wilson Raj Perumal több országban együttműködött a hatóságokkal, amelyek kivétel nélkül elfogadták a vallomását. Kifejtették, a kiadók eleinte nem láttak fantáziát a történetben, így csak internetes verzióban lehetett megvenni a könyvet, aztán több tekintélyes lap is idézett belőle. Nyomtatott verzióban Magyarországon jelenik meg először.
A 49 éves Wilson Raj Perumal elárulta, nem áll tanúvédelmi program alatt, de nem fél attól, hogy valaki bosszút állna rajta.

Letartóztatások Hongkongban

Letartóztatta a hongkongi rendőrség a tiltakozó akciók két vezető személyiségét. Szemtanúk szerint erőszakos cselekményekre került sor a városban, amikor a rendőrség meg akarta tisztítani a jórészt fiatalokból álló tüntetőktől Mong Kok negyedet. Hivatalos közlések szerint több mint száz személyt vettek őrizetbe, köztük a tüntetőket irányító Joshua Wongot és Lester Shumot – jelentette a Reuters. 

Eddig nagyrészt békében zajlottak a megmozdulások. A rendőrség fellépése ellenére továbbra is százak maradtak az utcákon, s demokráciát követeltek. A rendőrök letartóztatással fenyegették meg őket, s azzal, hogy börtönbüntetést is kaphatnak az illető személyek. A rendőrök múlt hét elején kezdték meg a fiatalok barikádjainak felszámolását arra hivatkozva, hogy ezt bírósági végzés teszi lehetővé, így a törvény az ő oldalukon áll. A fiatalok azonban nem voltak hajlandóak lebontani sátraikat, ezután a rendőrök erőszakkal indultak meg.

A tüntetések augusztus óta tartanak. A megmozdulások résztvevői szabad kormányzóválasztást követelnek 2017-ben, azt kívánják elérni, hogy ne csak a Peking által jóváhagyott jelöltek közül választhassanak. A hónapok óta tartó megmozdulások hatásai érzékelhetővé váltak a gazdasásban is. Ezért a megmozdulásokat egyre kevesebben támogatják. Igaz, a többség a kormányzó módszereivel sem ért egyet.

Kapcsolódó
Bontják a hongkongi tüntetők barrikádjait