Előfizetés

Romlott a gazdasági hangulat az EU-ban

Novemberben kissé romlott a gazdasági hangulat a 28 tagállamból álló Európai Unióban (EU), de ugyanilyen mértékben javult a 18 tagállamból álló eurózónában az Európai Bizottság (EB) csütörtöki közleménye szerint.

Az unióban a gazdasági hangulatmutató (ESI) novemberben 104,1 pontra csökkent az októberi 104,2 pontról, az eurózónában pedig 100,8 pontra emelkedett 100,7 pontról.
A csütörtöki gazdasági hangulatmutató jobb lett a vártnál. Az eurózóna 100,8 pontos ESI mutatójával szemben a piaci elemzők 100,3 pontos értékre számítottak.

Az EB adatai szerint az üzleti hangulat változása vegyes képet mutatott. Az iparban és a kiskereskedelemben javult a helyzet, a szolgáltató szektorban nem volt változás, az építőiparban és a lakossági fogyasztók közt romlott a hangulat.
A nagyobb gazdaságú tagállamok közül Franciaországban és Spanyolországban javult a hangulat, Hollandiában nem volt érezhető változás, Németországban és Olaszországban pedig csökkent az ESI.

Magyarország esetében az ESI mutató novemberben 120,9 pontra csökkent az októberi 121,5 pontról, de még mindig ez volt a legmagasabb érték a tagállamok között.

A magyar ipari alindex 7,9 pontról 8,3 pontra, a szolgáltató-szektori 8,5 pontról 7,9 pontra, a fogyasztói bizalom mínusz 17 pontról mínusz 19,2 pontra, a kiskereskedelmi mutató 8,3 pontról 12,3 pontra, az építőipari mutató mínusz 1,5 pontról mínusz 4 pontra változott.

Az üzleti hangulatról készített külön bizottsági felmérés szerint az ezt mérő BCI mutató nőtt az elmúlt hónapban. Az eurózónában novemberben 0,18 pontra emelkedett a BCI mutató az októberi 0,05 pontról.

Még mindig megéri tankolni Kárpátalján

Publikálás dátuma
2014.11.27. 10:42
Benzinkút Beregszászon. FOTÓ: MTI, Balázs Attila
Az utóbbi hónapokban folyamatosan emelkedő ukrajnai üzemanyagárak ellenére, még mindig megéri a magyar autósoknak a szomszédos országban tankolni: a 95-ös benzin és a dízel kárpátaljai átlagárával számolva körülbelül négy-ötezer forinttal lehet olcsóbban megtölteni a gépjárművek üzemanyagtartályát, mint Magyarországon.

A Mol legutóbb szerdán csökkentette bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 373-374 forintra, a gázolajé 392-393 forintra mérséklődött. A kutak árai között 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az autósok.

Az ukrán töltőállomásokon ennél körülbelül literenként száz forinttal olcsóbban tankolhatnak benzint és gázolajat az autósok annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben a nemzeti valuta, a hrivnya elértéktelenedésére hivatkozva többször emelték az árat. A határközeli benzinkutaknál a 95-ös benzin és a dízel literjét 16,6-18 hrivnyáért adják (1 hrivnya=16,27 forint).

A kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása előtt egy dollárért nyolc hrivnyát adtak, mára 15-16 hrivnyára gyengült az árfolyam, emiatt az üzemanyagok mellett az élelmiszerek, az alkoholfélék és a dohányáruk is jelentősen drágultak.

Az határhoz közeli kutaknál dolgozók az MTI tudósítójának elmondták: az áremelkedés miatt érezhetően visszaesett az ukrajnai és a magyarországi vendégkör is, a helyiek a drága benzin miatt inkább nem használják az autót.

A szabályok szerint Ukrajnából üzemanyagot vámmentesen csak a gépjármű gyári tartályában lehet behozni Magyarországra, emellett további 10 liter engedélyezett, amit kannában hozhatnak át a határon az utazók.

Újpesti győzelem

Őszintén szólva csak titokban mertem hinni Horváth Imre MSZP-s politikus újpesti győzelmében. Az előrejelzések nem sok jóval biztattak. Ennek ellenére a "csoda" bekövetkezett. Horváth Imre nemcsak győzött, hanem egyenesen hatalmas fölénnyel is nyert. Olyan különbséggel, hogy abba még a Fidesz sem tudott belekötni, pedig biztosan nagyon akart. Mindenesetre bebizonyosodott, hogy pusztán lejáratással nem lehet sikert elérni, valamint az is, hogy becsületességgel, igazi civil összefogással le lehet győzni a Fideszt.

Orbánnak és pártjának egyaránt megvan a sebezhető pontja. Bomlik, romlik a Fidesz kétharmados többsége. Persze, a nagyobbik kormánypárt megpróbálja lekicsínyleni a baloldali sikert. Érzi, nagy a baj. Tudja, csak vékony hajszál választja el attól, hogy elveszítse minősített többségét. Akkor pedig nem játszhat tovább az országgal úgy, mint ahogy a zseniális nevettető Chaplin vérfagyasztó tragikomédiájában, a "Diktátor"-ban a főszereplő Hinkel tette a földgolyóval: nem labdázhat vele. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni: a Fidesz még nincs legyőzve.

Ha azt akarjuk, hogy megszűnjön túlhatalma és kénytelen legyen másokkal egyeztetve dönteni, az MSZP-nek józanul kell mérlegelnie helyzetét, meghatároznia további teendőit és ha szükséges, a többi baloldali tömörüléssel összefogva reális alternatívát kell nyújtania a választóknak. Ha így cselekszenek, akkor a 2015. februári, Veszprémben tartandó időközi országgyűlési képviselői választáson az EU biztosi posztot elnyert Navracsics Tibor örökébe bizonyosan baloldali politikus léphet. Ebben az esetben elkezdődhet az Orbán-kormány hatalmának lebontása. A feladat nem könnyű, de megvalósítható. Csak kitartás, higgadtság, alaposan átgondolt program, őszinteség és hitelesség kell hozzá. Az alapot már biztosította mindehhez a mostani újpesti győzelem. Nem szabad elengedni a kínálkozó lehetőséget.