Előfizetés

Juncker marad és tervez

Hegyi Gyula (Strasbourg)
Publikálás dátuma
2014.11.27. 14:36
FOTÓ: Getty Images, Axel Schmidt
Nagy többséggel bizalmat szavazott az Európai Parlament Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének. A szavazás ismét bebizonyította, hogy az EP-ben az igazán fontos ügyekben jól működik a szocialisták és a Néppárt úgynevezett „technikai koalíciója”. Amihez most a liberálisok is csatlakoztak. A jobboldali euro-szkeptikusok által kezdeményezett indítványt a kisebb baloldali pártok sem tudták teljes szívvel támogatni, hiszen a Zöldek és az Európai Baloldal hisznek az egységes Európában, ha másképp is képzelik el a jövőjét, mint a centrista pártok.

Juncker egyébként egy nappal a bizalmi szavazás előtt mutatta be – Martin Schulz EP-elnök és vezető gazdasági szakemberek jelenlétében – az önmagáról elnevezett „Juncker-tervet”. Ennek keretében 315 milliárd eurónyi összeggel akarják élénkíteni az európai gazdaságot. Ebből a hatalmas összegből 16 milliárdot közvetlenül az Európai Unió, 5 milliárdot pedig az Európai Befektetési Bank finanszírozna, a többit magántőkéből, nem kis részben tengeren túli befektetőktől gyűjtenék össze.

A befektetésekhez ugyanakkor állami garanciavállalást várnak el a tagállamoktól, ami kétségkívül kockázatos dolog. Éppen ezért Juncker úgy nyilatkozott, hogy ha egy tagállam kizárólag e befektetési csomag miatt lépi át a stabilitási paktumban engedélyezett költségvetési hiány értékét, akkor ez nem számít bele a hiányba. A terv szerint olyan nagy beruházások történnének Európában, amelyek összesen legalább egymillió új munkahelyet teremtenének.

A terv megosztja a gazdasági elemzőket. Juncker minden egyes uniós euróhoz tizenötször annyi magánbefektetést szeretne szerezni, és kérdés, hogy a piac hajlandó-e erre. A befektetésekhez vállalt állami garancia is vitatott kérdés, hiszen előfordulhat, hogy a végén az adófizetőknek kell állni a sikerületlen beruházások terheit. Mivel a reménybeli befektetők többségét a tengeren túlról várják, a dolog végső soron arról is szól, bíznak-e még a világgazdaság főszereplői a „vén Európában”?

Nem váltják le a Juncker-bizottságot

Leszavazta a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottsággal szemben a múlt héten benyújtott bizalmatlansági indítványt az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén.

A bizalmatlansági indítványt 461 képviselő ellenszavazatával, 101 politikus támogatása, valamint 88 tartózkodás mellett utasította el az EP. A bizottság lemondatásához az EP-képviselők legalább kétharmadának kellett volna igennel szavaznia.
Az indítványt az euroszkeptikus, Nigel Farage vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű frakció és a függetlenek között helyet foglaló, francia szélsőjobboldali Marine Le Pen által irányított Nemzeti Front képviselői nyújtották be.

A politikusok az úgynevezett LuxLeaks-botrány miatt akarták kikényszeríteni a bizottság, elsősorban Jean-Claude Juncker távozását. Az egyik képviselő által a közösségi médiában megosztott fénykép tanúsága szerint viszont Farage magán a szavazáson nem vett részt. A szavazást követően Morvai Krisztina és Balczó Zoltán is felszólalt. Morvai közölte: támogatta a Juncker-bizottság lemondatására irányuló javaslatot. A luxemburgi politikust egy olyan betörőhöz hasonlította, aki miután lebukott lopás közben, arra hivatkozik, hogy nem jó a büntetőtörvénykönyv, s aki olyan jó tolvaj, hogy rögtön megteszik a bűnmegelőzési tanács elnökévé. Balczó Zoltán szerint szégyen, hogy a többség elutasította az indítványt, s így mind a parlament, mind az Európai Bizottság minden erkölcsi alapot elveszített, hogy az alapértékek védelmében lépjen fel.

Oknyomozó újságírók tárták fel néhány hete, hogy Luxemburg éveken át több száz vállalatnak tette lehetővé, hogy más országokban keletkezett bevételek után az adott cég az ott fizetendőnek mindössze töredékét adózza le a nagyhercegségben. Juncker 20 évig volt pénzügyminiszter az országban, s azzal párhuzamosan csaknem két évtizeden át a kormányt is ő vezette Luxembourgban.

Az indítványról hétfőn vitázott a plenáris ülés, az alapján pedig megjósolható volt, hogy a kezdeményezés elbukik, miután a két legnagyobb képviselőcsoport, az Európai Néppárt és a szociáldemokraták frakciója is világossá tette, hogy nem támogatja a Juncker-bizottság elmozdítását.

Az Európai Parlament az európai integráció története során kilencedik alkalommal szavazott az Európai Bizottság ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról, de még egyetlen egyszer sem kényszerítette lemondásra a brüsszeli testületet.

Bulgáriában is terjeszkedik az Iszlám Állam

Hét bulgáriai muzulmánt helyeztek tegnap vád alá Szófiában az Iszlám Állam (IS) ideológiájának terjesztése miatt. A vádlottaknál a hatóságok IS lobogókat találtak, valamint bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy e személyek kapcsolatban állnak  a terrorcsoporttal, összekötőként működtek azon dzsihadisták irányába, akik Bulgárián keresztül mentek Irakba és Szíriába harcolni. Egyelőre nem IS sejtről van szó, de azzá nőhetett volna, szögezte le a bolgár vádhatóság.