Előfizetés

Baleset miatt késnek a vonatok

Balesetek miatt 20-30 perces késésekkel közlekednek a vonatok a Budapest-Pusztaszabolcs-Dombóvár-Pécs vonalon - közölte a Mávinform.

A közlemény szerint a Dunai Finomító állomáson a közeli olajvállalat saját mozdonyával és személyzetével egy tehervonatot mozgatott, és tolatás közben két vagon kisiklott. Amíg a két tehervagont visszahelyezik a sínekre, az állomáson egy vágányra szűkül a vonatközlekedés.

Emellett Adonynál egy vasúti munkagép megrongált egy váltószerkezetet, a helyreállításig a dunaújvárosi elővárosi vonatok is késnek.

Ámokfutó őrjöngött egy áruházban

Kilenc embert késelt meg egy férfi egy dél-kínai áruházban, miután feldühödött azon, hogy állítólag a pénztáros nem adta oda neki az instant tésztalevest, amelyet vásárolt - jelentette a kínai média csütörtökön.

Az eset a Kuanghszi-Csuang autonóm terület székvárosában történt a kora délutáni órákban. Az áldozatok között hatan voltak az áruház dolgozói, ketten vásárlók és egy helyi kereskedő. Valamennyien kórházban vannak, többségüket hát-, mell- és hasi sérülésekkel kezelik - közölte a rendőrség illetékese.

Szemtanúk elmondása szerint a férfi délben bevásárolt, majd délután visszatért és a pénztárostól követelte a tésztalevesét, mondván, hogy az kimaradt a csomagjából. A vita hevében elővett egy tőrt, és először a kasszánál állókra, majd a közelben lévőkre támadt. A helyszínen elfogták, az ügyben megindult a nyomozás.

Novemberben több késeléses támadásról is beszámolt a kínai média. Egy korábban mentális problémákkal kezelt 27 éves szanatóriumi alkalmazott hét embert ölt meg egy nővérszállón Észak-Kínában. A kelet-kínai Csangszuban két gyerekre támadt egy férfi, egyikük meghalt. Egy másik ámokfutó három, az iskolából hazafelé tartó gyereket késelt meg Csianghszi tartományban. Egyikük meghalt, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

Alkalmi munkások gyilkoltak Mórahalmon

Egy mórahalmi gazda 2012-es meggyilkolása miatt ítélt el három erdélyi férfit első fokon csütörtökön a Szegedi Törvényszék.

Az elsőrendű vádlott D. Györgyöt társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölésben, a másodrendű vádlott Zs. Viktort pedig társtettesként, nyereségvágyból és különös visszaesőként elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a törvényszék. D. György 14 év 6 hónap fegyházbüntetést kapott, Zs. Viktort tényleges életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a törvényszék. A bűncselekményhez tippet adó G. Samut pedig felbujtóként elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, és ezért öt év börtönbüntetéssel sújtotta.

A törvényszék a vádlottakat tíz évre, véglegesen, illetve öt évre kitiltotta Magyarország területéről.

Az ítélet szerint az analfabéta D. György és a korábban Romániában nyereségvágyból és aljas indokból elkövetett emberölés miatt 19 évre ítélt társa, Zs. Viktor a Maros megyei Ákosfalváról származnak, de hosszabb-rövidebb ideje már Mórahalmon éltek, ahol mezőgazdasági munkából tartották fenn magukat.

D. György az áldozattal szomszédos tanyán dolgozott, és néha át is ment a későbbi áldozathoz. A bűncselekmény napján vásárt tartottak a homokháti kisvárosban, a vádlottak pedig napközben italoztak. A gyilkossággal vádolt két férfi az eljárás során azt állította, szintén Mórahalmon élő ákosfalvi ismerősük, a harmadrendű vádlott G. Samu beszélte rá őket, rabolják ki az átlagosnál módosabbnak gondolt gazdát.

A két elkövető késő éjszaka a tanyához ment, kihívták az áldozatot, lesből egy feszítővassal fejbe csapták, majd együtt bántalmazták a férfit, olyan súlyosan, hogy a helyszínen életét vesztette. A halálos ütést – a szakértő véleménye szerint – Zs. Viktor mérte az áldozat fejére. Ezt követően az elkövetők átkutatták az épületet és több mint 200 ezer forint készpénzt, valamint különböző értéktárgyakat vittek el.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a döntés nem jogerős.