Előfizetés

Legalább 40 halott egy nigériai merényletben

Legalább negyven emberrel végzett egy út menti pokolgép Nigériában csütörtökön. A robbanás egy buszpályaudvaron történt, a halottak között öt katona is van - írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

A merénylet Nigéria északi részén történt a kameruni határ közelében fekvő Mubi várostól mintegy 30 kilométerre. Helyi lakosok elmondása szerint a robbanás következtében több busz kigyulladt. "Mindenütt holttestek hevertek a földön" – mondta egy szemtanú. A nigériai hatóságok egyelőre nem kommentálták a történteket.

A támadást eddig egyetlen csoport sem vállalta magára, megfigyelők szerint azonban a Boko Haram nigériai iszlamista milícia állhat a merénylet mögött. A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta.

A szervezet áprilisban elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A Chibokból elrabolt lányok közül több mint kétszázan továbbra is a szervezet fogságában vannak.

FIFA-világranglista - Följöttünk a 44. helyre

A magyar válogatott hat helyet javítva 44. a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok német válogatott vezet Argentína és Kolumbia előtt.

A FIFA honlapja szerint Feröer-szigetek csapata nem kevesebb mint 82 pozíciót javított az egy hónappal ezelőtti rangsorhoz képest, amit annak köszönhet, hogy a 2016-os Eb-selejtező magyar érdekeltségű csoportjában bombameglepetésre 1-0-ra legyőzte a nyáron még világbajnoki nyolcaddöntős görög együttest.

A hatosból jelenleg a románok állnak a legjobban a maguk 15. pozíciójával, őket a görögök követik a 25. helyen. A magyarok visszaelőzték a 47. helyre visszacsúszott északíreket, a finnek jelenleg a 70., a feröeriek pedig a 105. pozíciót foglalják el.

A legfrissebb FIFA-ranglista (zárójelben az előző helyezés):

1. (1.) Németország 1725 pont
2. (2.) Argentína 1538
3. (3.) Kolumbia 1450
4. (4.) Belgium 1417
5. (5.) Hollandia 1374
6. (6.) Brazília 1316
7. (9.) Portugália és
(7.) Franciaország 1160-1160
9. (10.) Spanyolország 1142
10. (8.) Uruguay 1135
...15. (21.) Románia 1014
...25. (18.) Görögország 856
...44. (50.) MAGYARORSZÁG 632
...47. (43.) Észak-Írország 615
...70. (63.) Finnország 468
...105. (187.) Feröer-szigetek 317

Kijevben is csípett a Pick

Publikálás dátuma
2014.11.27. 06:57
A szegediek gólvágója, Balogh Zsolt ezúttal hétszer talált a kapuba FORRÁS: PICK SZEGED HONLAPJA
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája 7. fordulójában a Mol-Pick Szeged a Motor Zaporizzsja vendégeként lépett pályára, és négygólos győzelmet aratott. Sikerének köszönhetően egyrészt biztosan nem végez a 3. helynél hátrébb a D-csoportban, másrészt a jövő hétvégén a csoportelsőségért játszik hazai pályán a Kielce ellen.

Tegnap ismét bebizonyította a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben eddig pazarul teljesítő, az előző szezonban EHF Kupát nyerő MOL-Pick Szeged férfi kézilabda csapata, hogy immár megérett a komolyabb feladatokra.

A meglehetősen hűvös kijevi sportcsarnokban az a Motor Zaporizzsja várt rájuk, amelyet Juan Carlos Pastor csapata hazai pályán is csak nagy nehezen, 27-26-ra tudott legyőzni.

Mindenesetre tegnap messze nem fogadta a két csapatot olyan forró hangulat, mint a Tisza partján, ugyanis amikor a két szlovák bíró megadta a jelet a kezdésre, alig ezren ültek a lelátón.

A maroknyi szegedi tábor a meccs nagy részében túlharsogta az ukránokat, ami már árulkodó lehet a meccs képét illetően. Balogh Zsolték ugyanis okultak az első találkozóból, és már a találkozó elején megpróbálták megfogni a hazaiakat.

Bármilyen furcsa is leírni, de utoljára 3-3-nál állt döntetlenre a két csapat, onnantól kezdve a szegediek fokozatosan elhúztak, és a parádésan védő Sierra és a rendkívül gólerős Bombac és Balogh vezetésével már 16-9-re is vezettek, ám a szünetig a hazaiak visszajöttek négy találatig (16-12).

Már ekkor megnyugodhattak a szegedi szurkolók a helyszínen és a televízió képernyői előtt, ugyanis azt sejthette mindenki, ha Harry Potter nem csinál valami varázslatot az ukránok öltözőjében, akkor aligha kerül veszélybe a Pick újabb sikere.

A második félidőben Sierra ziccereket fogott, ám a Tisza-partiak átlövői – Ancsin és Balogh – is elveszítették egy rövid időre a fonalat. Elsősorban az ukrán cserekapus, Kosovi jóvoltából, aki felnőtt szegedi kollégája mellé, így ezekben a percekben a kapusbravúrokról szólt a meccs.

A mérkőzés képe aztán megváltozott, elkezdtek ismét betalálni a játékosok. Ennek köszönhetően vagy hat góllal vezetett már a Szeged, vagy éppen azért támadott Zaporizzsja, hogy feljöjjön mínusz kettőre.

A végére azonban semmi izgulnivaló nem maradt, és a Pick néggyel nyert (29-25), aminek köszönhetően immár biztos nyolcaddöntős a Bajnokok Ligájában.

Sőt, a következő mérkőzésükön, december 6-án a csoportelsőségért azt a lengyel Kielcét fogadják, amelynek a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Talant Dujshebaev a vezetőedzője, és amelytől az eddigi egyetlen vereségüket szenvedték el.

Ha a szegediek legalább öt góllal nyernek, akkor valós esélyük lesz arra, hogy az élen zárják a csoportot, azaz az egyenes kieséses szakaszban mindig meglegyen náluk a pályaelőny.

Ráadásul, ha a Veszprém is csoportelsőként zár, akkor a két magyar élklub legfeljebb a Final Four-ban találkozhat egymással.

Férfi kézilabda BL
D csoport
Motor Zaporizzsja (ukrán) - MOL-Pick Szeged 25-29
Kielce (lengyel)-Schaffhausen (svájci), vasárnap 13.30
Aalborg (dán)-Dunkerque (francia), vasárnap 16.50