Előfizetés

Orbán: Magyarország "az európai járműipar zászlóshajója"

Publikálás dátuma
2014.11.28. 10:42
FOTÓ: Miniszterelnöki sajtóiroda, Burger Barna
Magyarországi befektetésekre, a magyar gazdaságstratégia nyújtotta előnyök kihasználására biztatta a dél-koreai cégeket Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Szöulban rendezett dél-koreai-magyar üzleti fórumon.

A rendezvényen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: Magyarországot választotta következő befektetése helyszínéül az autóalkatrészeket gyártó dél-koreai Woory Industries: a járműipari cég Komáromban építi fel új, tizedik üzemét.

A Woory Industries középvállalat 2015-2018 közötti beruházásának értéke mintegy 35 millió dollár (8,6 milliárd forint) lesz, első lépésben 120 új munkahelyet hoz létre, de később a foglalkoztatottak száma elérheti a 250-et - mondta Szijjártó Péter, aki a projekt jelentőségét hangsúlyozva jelezte, hogy a beruházás segíthet a komáromi Nokia-gyár bezárása miatti munkaerő-piaci helyzet megoldásában is.

A fórumon felszólaló Orbán Viktor és Szijjártó Péter is kiemelte, hogy Magyarország "az európai járműipar zászlóshajója", amit minden újabb autóipari beruházás tovább erősít.

A csaknem 200 dél-koreai és magyar üzletember előtt a kormányfő több magyar gazdasági ágazatot is a dél-koreaiak figyelmébe ajánlott. Külön felhívta a figyelmet a magyar mezőgazdaságra és élelmiszeriparra, mivel a magyar élelmiszer-biztonsági szabályozás a legszigorúbb Európában, a magyar alkotmány pedig teljes GMO-mentességet ír elő. Ez azt jelenti, hogy a magyar élelmiszerek teljesen biztonságosak és egészségesek - mondta.

A dél-koreai cégeket magyarországi beruházásokra biztatva a miniszterelnök a lehetséges területek között megemlítette például a vízgazdálkodást, a vegy- és egészségipart, valamint a környezetvédelmet.
Orbán Viktor megerősítette azt a magyar kormányzati célt is, hogy Európán belül Magyarországon legyen a legolcsóbb az energia ára az ipari szereplőknek.
Kormánya gazdaságpolitikáját bemutatva a miniszterelnök úgy fogalmazott, bizonyítékát adták annak, hogy bizonyos gazdasági dogmákat le kell győzni.

Nem sokat változott a forint árfolyama

Publikálás dátuma
2014.11.28. 09:02
Forrás: Thinkstock
Minimálisan mozdult el a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest péntek kora reggel a bankközi piacon a csütörtök esti jegyzésekhez képest.

Péntek reggel hétkor egy euró 307,19 forintot ért a csütörtök esti 307,26 forint után, a svájci frankot 255,55 forinton jegyezték, este 255,62 forinton állt.

A dollár 246,78 forint, a japán jen 2,0876 forint volt reggel az előző esti 246,35 és 2,0918 forint után. Egy euró 1,2447 dollárra gyengült a csütörtök esti 1,2471 dollárról.

A vizsgálat lezárult, tíz évre felejtsük el?

Tíz évre titkosította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a vitatott Hortobágyi Nemzeti Park állami földbérlet pályázatiról készített vizsgálatainak ellenőrzési jelentését. A Népszava kérdésére küldött válaszában a hivatal az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva azt írták lapunknak:jelentésük "olyan döntés előkészítését szolgáló adat, amely a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános".

A hivatal az álláspontját ezen kívül azzal indokolta, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntésében, valamint a Fővárosi Ítélőtábla egy perben 2014. november 25-én hozott jogerős ítéletében is megerősítette, hogy a hivatal az ellenőrzés eredményeként létrejött adatoknak nem kezelője, ezért azok kiadására ez okból sem jogosult. (A Norvég Civil Támogatási Alappal kapcsolatban az Ökotársnál és más alapítványoknál végzett vizsgálati jelentés azonban teljes terjedelmében olvasható a Kehi honlapján. Más szervezet, más szabályok? a szerk.)

Harangozó Gábor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke lapunk megkeresésére közölte, a napokkal ezelőtt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levelére, melyben a hortobágyi földügyekkel kapcsolatos vizsgálatok irataiba kért betekintést, eddig nem kapott választ. Azt sem közölték vele, hogy időközben tíz évre titkosították a dokumentumokat.

Korábban a hortobágyihoz hasonló, kétes földbérleti ügyekről is csak titoktartási nyilatkozat aláírása után ismerhettek meg adatokat a képviselők, később mégis nyilvánosságra kerültek a földalapkezelő szervezet belső vizsgálatának eredményei. Most sem kell majd a közvéleménynek tíz évet várnia a Kehi vizsgálatok megismerésére - ígérte Harangozó Gábor.

A hortobágyi földbérlet ügyekben még Orbán Viktor miniszterelnök rendelt el vizsgálatot az év elején az országos hullámokat verő, visszaélés gyanús esetek miatt. A nemzeti parkban a régi gazdák közül csak mutatóban nyert egy-két állattartó legelőt, miközben a helyiek szerint Fidesz közeli személyek, állatállomány nélkül is, sőt, fiktív lakcím bejelentéssel is jelentős területek 20 éves bérleti jogához jutottak. A kormányfő akkor azt is megígérte, amíg a vizsgálatok tartanak, addig nem írnak alá egyetlen vitatott szerződést sem. Azóta szinte kivétel nélkül valamennyit aláírták. A vesztes gazdák petícióval tiltakoztak, volt példa félpályás útlezárásra is és újabb tüntetésre készülnek.