Szabályozott forintosítás

Publikálás dátuma
2014.11.29 06:21
A lakossági hitelek olcsóbbak lesznek, de még mindig sokba kerülnek FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
A forintosítás hatására a svájci frank alapú jelzáloghitelesek 65-70 százalékának csökkenhet a kamata a felvételkori szinthez képest, így az elszámolás 25-30 százalékos törlesztőrészlet-csökkenéséhez további 3-4 százalékos csökkenés adódik a jegybank tegnapi bejelentése szerint. A felvételkori átlagos 4 százalékos kamatszint 3,7 százalékra csökken majd, míg a szabadfelhasználású hiteleknél 5,2 százalékról 4,8 százalékra csökkenhet. Ugyanakkor a hátralévő futamidő alapján a szerződések döntő többségét forintra váltják át.

Egyre több részlet lát napvilágot a devizahitelek jövő év elejére várt forintosításából. Vonnák Balázs, a jegybank igazgatója pénteken újságírók előtt ismertette az árazás - részben eddig ismeretlen - elveit. A jogszabály előírja, hogy az alkalmazott kamatfelár nem haladhatja meg az 1 százalékpontot. Viszont, az az ügyfél, akinek az induló svájci frank hitelének teljes költsége (kamat és kezelési költség) 3,1 százalék alatt volt, nem tud úgy kijönni, hogy az új szabályokkal ne emelkedjen a forintosítás miatt a hitelének a kamata.

Megvált kutatási igazgatójától a jegybank
Nem mindennapi körülmények közt vált meg vezető kutatójától nemrég az Magyar Nemzeti Bank. Kónya István segített Király Júliának, a jegybank korábbi alelnökének bejutni egy jegybankos konferencia hallgatóságába, másnap Kónyát kirúgták. Persze akár korábban is lehettek konfliktusai, mivel neki kellett elkezdenie a Matolcsy-féle doktori program szervezését - értesült az Index internetes portál.

Éppen ezért - rendhagyó kivételként - nekik engedélyezi a törvény, hogy megtartsák devizahitelüket. Ez a lakáshiteleseknek mindössze 6,1, a szabadfelhasználású hiteleseknek pedig 1,3 százalékát érintheti. (Ezek az arányok még módosulhatnak, mert az MNB nem ismeri a kezelési költségek nagyságát.)

Mint ismeretes, akkor sem kell forintosítani, ha a hátralévő futamidő 6 év alatt van. Ez a probléma nélkül törlesztő hitelesek 6,5 százalékát teszi ki, ugyanakkor nem ismeretes, hogy mi lesz a lejárt és a felmondott problémás hitelek sorsa. Arányuk nem csekély: a teljes hitelállomány 10,8 százaléka.

A forintosítás hatására egyébként a svájci frank alapú jelzáloghitelesek 65-70 százalékának csökkenhet a kamatlába a felvételkori szinthez képest.

Az ugyancsak svájci frank alapú lakáshitelek, valamint a szabadfelhasználású jelzáloghitelek kamatlába a felvételkori szinthez képest a forintosítás hatására 30-40 bázisponttal mérséklődhet. Így a lakáshiteleknél a kamatláb 4.0-ről 3,7 százalékra mérséklődik.

A hitelfeltételekben a fogyasztási hitelek terén kifejezetten engedékenynek tűntek a bankok az elmúlt időszakban, s a lakáshitelezés terén is enyhültek a feltételek, bár a bankok e téren kismértékben szigorítanak majd a várakozások szerint - lehet, hogy ez csak a szigorúbb hitelezési szabályok okozta érzet leképeződése. A jegybank értékelése szerint a lakossági hitelfelárak határozottan csökkentek, de régiós szinten továbbra is magasak - mondta Vonnák Balázs.

Olcsóbb lett a forinttörlesztés

Egy év alatt jelentősen csökkent a forintalapú lakáshitelek kamata. Egy nyolcmillió forintos hitel havi törlesztése így akár tízezer forinttal is alacsonyabb lehet – derül ki az ingatlan.com kommentárjából. A várakozások szerint a lakáspiac növekedés előtt áll, pontos prognózist azonban egyelőre nehéz adni a növekedési ütemre, mert az újlakás-építéseknél még nincs jelentősebb élénkülés. A lakáspiaci bővülésben a hitelezésnek is lehet szerepe, a kamatok elmúlt időszakban bekövetkezett csökkenése pedig a korábbinál kedvezőbb feltételeket teremt.

A Magyar Nemzeti Bank péntek reggel közzétett adatai szerint októberben a lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség-mutatója 6,65 százalék volt, szemben a tavaly októberi 8,93 százalékkal.

Az ingatlan.com hitelkalkulációkat végzett két lakásra. A honlap adatbázisa szerint jelenleg egy 40 négyzetméteres budapesti téglaépítésű lakás hirdetési átlagára 12,7-13 millió forint körül van, egy 70 négyzetméteres, szintén téglaépítésű budapesti lakás hirdetési átlagára pedig 21-23 millió forint körül alakul. Ha a 40 négyzetméteres lakáshoz 5 millió forintos, a 70 négyzetméteres lakáshoz 8 millió forintos – 20 éves futamidejű – forintalapú lakáshitelt vesz fel a leendő vásárló, akkor az októberi 6,65 százalékos lakáshitelköltség-mutató alapján az 5 milliós kölcsön havi törlesztőrészlete 37-38 ezer forint körül alakulhat, a 8 milliós hitelnél pedig csaknem 60 ezer forint körüli lehet a havi teher.

Az egy évvel korábbi 8,93 százalékos hitelköltség-mutatóval számolva a szintén 20 évre felvett forintalapú lakáshitel 5 millió forintos hitel havi törlesztése közel 44 ezer, a 8 millió forintos hitel törlesztése pedig közel 70 ezer forint lenne. Azaz az egy év alatt bekövetkezett kamatcsökkenés bő 10 százalékkal olcsóbban törleszthető egy forintalapú lakáshitel. (A kalkulációk nagyságrendeket mutatnak, egy-egy konkrét lakáshitel-szerződésnél lehetnek eltérések.)

2014.11.29 06:21

A magyarok már így is 2,7 órával többet dolgoznak, mint az EU-átlag

Publikálás dátuma
2018.12.12 13:57
Képünk illusztráció
Fotó: / Molnár Ádám
Miközben a kormány a rabszolgatörvénnyel egyértelműen a magyar munkavállalók munkaóráit igyekszik növelni, addig Nyugat-Európában évtizedek óta változatlan trend a ledolgozott munkaidő fokozatos csökkenése.
Az Európai Unió átlagában a 2008-as 37,8 óráról 2017-re 37,1 órára csökkent a munkával töltött heti óraszám a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében. Tíz év alatt tehát 42 perccel csökkent a heti átlagos munkaidő – írja elemzésében a GKI Gazdaságkutató Zrt.  A magyarországi átlag is csökkent 2008-2017 között 18 perccel: 40,1 óráról 39,8 órára. A csökkenés azonban csak 2011-ig volt folyamatos - ekkor 39,4 óra volt az átlagosan ledolgozott heti munkaóraszám -, majd 2012 és 2014 között kissé nőtt - 39,8 órára, azóta lényegében stagnál. Itt érdemes megjegyezni, hogy a kormány 2012-ben alkotta meg az új Munka törvénykönyvét, amellyel az addigi évi 200 órás túlóraszámot 250-re emelte: ez nőne januártól 400 órára. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar munkavállaló már 2017-ben is 2,7 órával többet dolgozott, mint egy átlagos uniós munkavállaló.  Igaz, a magyarok a cseh és lengyel társaiknál még jobb helyzetben vannak: előbbieknél hetente 24, utóbbiaknál 48 perccel kell kevesebbet teljesíteniük. A németországi átlagos heti munkaidő ugyanakkor 35 óra, az unió egészét jellemző átlagérték pedig kereken 37 óra. Vagyis keleten többet dolgoznak, mint nyugaton. A rabszolgatörvény elfogadását követően azonban - a túlóráknak köszönhetően -  a magyar munkavállalók dolgozhatnak majd a legtöbbet a visegrádi térségben. 
Szerző
2018.12.12 13:57
Frissítve: 2018.12.12 14:09

Ismeretlen életformák tobzódnak a lábunk alatt

Publikálás dátuma
2018.12.12 12:00

Fotó: /
Óceánkutatás A világ összes óceánjánál kétszer nagyobb az a biomassza, amely a lábunk alatt lévő földben tenyészik, ahol jóval nagyobb számban élnek mikrobák mint azt eddig gondoltuk.
15 és 23 milliárd tonnára teszik tudósok azoknak a mikrobáknak az össztömegét, amelyek a föld alatt élnek. Az ökoszisztéma egészen 5 ezer méter mélységig terjed ki. A Guardian beszámolója szerint a Mélységi Karbon Megfigyelőállomás (Deep Carbon Observatory) tudományos felfedezése alapján több százszor annyit nyomnak a föld mélyében lévő élőlények, mint amennyit az jelenleg élő 7 milliárd ember együttesen. A talajlakók annak ellenére érik el ezt az imponáló mennyiséget, hogy sokszor extrém hőmérséklet, táplálékhiány, hatalmas nyomás uralkodik rajtuk. A kutatók szerint az ott található mikrobafajok sokféleségben vetekszenek az Amazonas-régió és a Galápagos-szigetek élővilágával. Ugyanakkor ez az ökoszisztéma még jórészt érintetlen, mert eddig az emberek csak közvetlenül a felszín alatti réteget bolygatták.  A kutatócsoportot ötvenkét ország 1200 tudósa alkotja, közöttük geológusok, mikrobiológusok, fizikusok és kémikusok vannak. 10 éve folyó kutatásaik eredményét tárták most előzetesen a világ elé. A mintákat több mint öt kilométeres mélységből és tengeralatti helyszínekről fúrás útján gyűjtötték, hogy felállítsák az ökoszisztémák modelljeit, és megbecsüljék, mennyi szenet tartalmaznak. Az eredmények azt jelzik, hogy a Föld ősbaktérium és baktérium állományának 70 százaléka a felszín alatt él, köztük olyanok, amelyek kénes forrásokban, vagy 121 fokos tengermélyi hidrotermális lyukakban élnek. Olyan szervezet is él több millió éve 2,5 kilométer mélyen a föld alatt, amely energiáját nem a napból nyeri, hanem metánt állít elő. Ez kevés energiát ad ahhoz, hogy osztódjon, szaporodjon, de elég ahhoz, hogy meggyógyítsa sérült részeit. Rick Colwell az Oregoni Állami Egyetem mikrobiológusa szerint a Föld alatt vannak olyan mikroorganizmusok, amelyek évezredekig is képesek életben maradni, hiába a magas nyomás, a fényhiány és a magas hőmérséklet. Alig mozognak, legfeljebb a tektonikus elmozdulások, földrengések, kitörésekkel együtt változtatnak helyet. A tudósok szerint felfedezéseiket két technikai újdonság tette lehetővé: a fúrások, amelyek képesek mélyen behatolni a földkéregbe, és a mikroszkópok fejlődése, amelyekkel lehetővé vált az mikroméretű életformák megfigyelése. A kutatók próbálják megállapítani, hol lehetnek az élet lehetőségeinek határai, jelenleg ezt 122 Celsius fokra teszik, de nem kizárt, hogy a rekord tovább növekszik, ha műszereik felbontása finomabbá válik. Továbbra is rejtély, vajon az élet a felszínről költözött a mélybe, vagy fordítva. Rejtély, mi a mikrobák szerepe a kémiai folyamatokban, és mi az együttes szerepük a Föld és az élet fejlődősében. 
2018.12.12 12:00
Frissítve: 2018.12.12 12:00