Előfizetés

MSZP: tájkép csata után

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2014.11.29. 06:05
Az MSZP elnöke szerint a miniszterelnök meglovagolja a magyar társadalom kiábrándultságát FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Keményen bírálják saját pártjukat a szocialisták. A december 13-i pártértekezletre készülve több szervezet, műhely készített elemzést, amelyen újfajta politizálást sürgetnek. Az ismert MSZP-s politikusokból álló Deák Ferenc Kör "Tájkép csata után" címet viselő vitairatában a megkésett miniszterelnök-jelölést bírálja és Mesterházy Attiláéknak azt is felrója, hogy csapatával alkalmatlannak bizonyult a kampány irányítására, az áprilisi súlyos vereség után pedig csak saját pozíciójukat védték. Emellett programot is adnak, egyebek mellett azt ajánlják, hogy az MSZP indítson mozgalmat a közvetlen elnökválasztásért.

Országos pártértekezleten vitatják meg az idei három választás tanulságait december 13-án a szocialisták. A párt paltformjai, alapszervezetei, műhelyei különböző értékelésekkel készülnek a vitára, de, hogy ez az alkalom ne csak "kibeszélő show" legyen, a Deák Ferenc Kör azt is igyekezett összefoglalni, mit kell tenniük ahhoz, hogy az MSZP ismét valódi történelemformáló tényező legyen. A szerkesztőségünk birtokába került értékelést Szekeres Imre készítette, aki 1994-ben, az 1998-as választások első fordulójában és 2006-ban a szocialisták kampányfőnöke volt. A tervezetről eddig több mint 80 aktivista mondta el véleményét és a vitaanyagot november elején elküldték az elnökségnek, a választmánynak.

A Fidesz azért nyerhetett megint kétharmaddal az áprilisi országgyűlési választáson, mert a választási rendszer durván torzít a győztes javára, de a baloldali-liberális összefogás sem hozta meg vazt az áttörést, amit az abban részt vevő pártok vártak tőle - fogalmaz a "Tájkép csata után" címet viselő vitairat. Szekeresék szerint megkésett volt a miniszterelnök-jelölt kiválasztása, az MSZP vezetői pedig alkalmatlannak bizonyultak a kampány irányítására. Mesterházy Attiláék április 6-a után nem vállalták a felelősséget a súlyos vereségért és nem tettek azért, hogy a szocialisták megfelelően felkészüljenek az európai parlamenti választásra. Azzal voltak elfoglalva, hogyan őrizzék meg vezető szerepüket a pártban. Így azután a szocialista párt Budapesten elveszítette relatív elsőbbségét a DK-hoz és az Együtt-PM-hez képest, ami Mesterházyék gyors bukásához vezetett, azonban a DK és az Együtt-PM EP-választáson elért sikere is törékeny volt. A baloldal pártjainak új szavazókat nem sikerült megszólítaniuk, sőt még a régieket sem, a kampányok során "egy néhai szavazótábor maradékáért zajlott a versengés" - olvasható a vitairatban.

Az MSZP, a DK és az Együtt-PM számára komoly tétje volt az önkormányzati választásoknak, ezért okozott csalódást, hogy a megsemmisülést ugyan elkerülték, de nem erősödtek meg. Budapesten ugyan az MSZP maradt a legerősebb ellenzéki párt, azonban ezt "csodálatosnak kikiáltani enyhén szólva túlzás", fővárosi önkormányzati választások eredménye ugyanis messze elmarad a várakozásoktól - hangzik a sommás vélemény. Az elemzés készítői szerint is közös és erős főpolgármester-jelöltet kellett volna a baloldalnak állítania, a szocialisták budapesti vezetői azonban képtelenek voltak ezt elérni, a pártelnökség pedig elhatárolódott, vélhetően ezért mentek el olyan kevesen októberben választani.

"Vannak akik azt mondják, hogy maradjon minden ahogy eddig volt, de az MSZP jobban politizáljon", mások szerint új pártot kell alapítani - fogalmaz a vitairat. A cél a Deák Ferenc Kör szerint az, hogy "olyan baloldali narratíva jöjjön létre, amely összekapcsolja: a demokrácia és a jólét ügyét, a hétköznapok döntéseinek tényleges szabadságát, a biztonság és a kiszámíthatóság értékét. Ehhez legalább fél lábbal ki kell lépnie az MSZP-nek a rendszerből".

A választási kudarc értékelésnek akkor van értelme, ha a tapasztalatok alapján a szocialisták elszánják magunkat egy "új rendszerváltásra", amely átformálja a pártot annak érdekében, hogy cselekvő szereplői lehessenek az országban szükséges változásnak. Ez már a kör javaslatait tartalmazó másik dokumentumban olvasható. Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke, a kör egyik alapítója elmondta, ebben azt kezdeményezik, hogy az "Orbán hatalmát bebetonozó elnöki rendszer megakadályozására" indítson mozgalmat, akciókat a közvetlen elnökválasztásért a pártértekezlet. December 13-án nyilvánítsák ki, hogy az MSZP nem hajlandó "őfelsége ellenzékeként" az Orbán-rendszer része, "demokratikus fügefalevele lenni" és kezdjék el azt a munkát, amely a pártot alkalmassá teszi "szociális és demokratikus mozgalmak, csoportok segítésére, védelmére és összekapcsolására".

Ha a baloldal két fontos kérdésre nem ad választ, akkor a legprofibb kampánnyal, a legjobb jelölttel sem fog eredményt elérni - üzeni az országos pártértekezlet résztvevőinek Lendvai. A hagyományos pártrendszerből kiábrándultak a választók, a pártokat szidni ma már sikk, sőt szinte kötelező, ebben a volt pártelnök szerint az utcai tüntetők és az értelmiségi szalonokban beszélgetők is egyetértenek. Ezért újfajta demokratikus berendezkedésre van szükség. Olyanra, amelyik közvetlenebb beleszólást ad a politikába, ezért van szükség közvetlen elnökválasztásra. A rendszerváltás óta - a pozitív változások ellenére - tömegek szegényedtek el Magyarországot és ez ellen a 2010 előtti kormányok nem tudtak, a 2010 utáni meg nem is akar fellépni. A Deák Ferenc Kör szerint a baloldalnak a jövőben tenni kell a szociális méltányosságért, ezért sürgetnek új programot, amelynek célja az új rendszerváltás. Lendvai azt ajánlja, hogy pártja indítson vitát a garantált alapjövedelemről és a közvetlen elnökválasztásról.

Tóbiás: Alábecsüli a nyugatot Orbán

Magyarország ma nem léphetne be az EU-ba, mert nem felel meg a demokrácia-kritériumoknak - jelentette ki tegnap Ernst Stetter, a brüsszeli Európai Progresszív Tanulmányokért Alapítvány főtitkára az európai illiberális demokráciákról rendezett konferencián. Tóbiás József ugyanitt azt fejtegette, hogy Orbán Viktor nyugattal kapcsolatos diagnózisában vannak reális elemek, de alábecsüli a nyugati demokráciák életképességét. Az MSZP elnöke szerint a liberális demokráciáknak sikerült biztonságos demokráciát, egyszerre szabadságot és jólétet teremteniük, de a római katolikus közép-európai országok uniós csatlakozásával felerősödött a kultúrharc Európában. A magyar társadalom számottevő része kiábrándult a nyugati típusú demokráciából és Orbán ezt meglovagolta.

A jelenlegi miniszterelnök hatalomgyakorlását Putyinéhoz hasonlítják, mert elutasítja a jog uralmát, szűkíti a politikai váltógazdálkodás lehetőségeit, ellenzék nélküli kormányzást valósít meg, a parlamentet vitaklubbá silányítja, a kereszténységet alárendeli a politikai igényeknek, felülről szervezett civileket használ, államosítja a közmédiát és adminisztratív korlátozásokkal sújtja a valódi civileket - fogalmazott Tóbiás. Az ellenzéki vezető szerint Magyarországon a demokratikus ellenzéki pártoknak az átélhető szabadság és a megélhető biztonság demokráciájára kell építeniük politikájukat, a kapitalizmust támogató politika pedig nem fordulhat el a lecsúszottaktól, a lecsúszás árnyékában élő emberektől.

Ernst Stetter arról is beszélt, hogy veszélyes, ha egy kormányzat azt hiszi, abszolút hatáskörökkel rendelkezik. Az ilyen rendszerekre jellemző, hogy az emberek, a nép nevében beszélnek, miközben megkerülik saját alkotmányukat. Hozzátette, nem az állam rendetlensége, hanem brutális fegyelmezettsége a legnagyobb veszély. Példa erre a hitleri Németország, vagy a sztálini Szovjetunió. A főtitkár szerint a magyar kormány úgy tesz mintha a jogállam keretei között mozogna, de ennek ellentmond többek között a visszamenőleges jogalkotás, a magántulajdon és a kisebbségek elleni lépések, az alkotmány aláaknázása. Az európai integrációnak egy jelentős feltétele van, hogy működjön a demokrácia - figyelmeztetett Ernst Stetter, az Európai Progresszív Tanulmányokért Alapítvány, illetve a Táncsics Mihály Alapítvány és a Policy Solutions által szervezett rendezvényen.

Újpesten megéreztük a győzelem ízét

Fazekas Ágnes, Sebes György
Publikálás dátuma
2014.11.29. 06:04
Ha Simicska Lajos valóban indul Veszprémben, az Gőgös Zoltán szerint nagy probléma FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Az újpesti időközi választáson aratott szocialista győzelem reményt nyújt arra, hogy a februári veszprémi voksoláson is hasonló sikert érjenek el. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese azonban úgy véli, Veszprémben szélesre kell nyitni a palettát, közös ellenzéki jelöltre van szükség. Simicska Lajos bejelentése komoly figyelmeztetés a Fidesznek, de nem több annál. Gőgös szerint a hatalom megrepedt, sebzett vadként támad és hibázik. Ha ezt a szocialisták nem tudják kihasználni, akkor azért csak magukat hibáztathatják.

- Most, hogy Újpesten a szocialista jelölt győzött, minden rendben van az MSZP-ben?

- Egyáltalán nem. Inkább elindult valami, amivel vissza lehet hozni azt a társadalmi bizalmat, ami a kormányzásunk idején elveszett. Amikor azt hittük, úgy is lehet dolgozni, hogy nem foglalkozunk a kisember problémáival. Igaz, nagyon sok energiát elvitt a kormányzás felelőssége, de azt a fajta szervezeti munkát, ami egy néppártnak kötelező, kicsit abbahagytuk. Nem találkoztunk eleget a választókkal. Kiderült, több kell. Újpest arra volt jó, hogy a csapat kicsit megérezze a győzelem ízét.

De még nagyon sokat kell dolgozni, hogy meg is tartsuk ezt a tendenciát. Miközben az is látszik, hogy nagyon megrepedt ez a hatalom. Ha ezt nem tudjuk kihasználni, akkor azért csak magunkat hibáztathatjuk. De túl kell esnünk bizonyos beszélgetéseken. Erre jó alkalom lesz a jövő hét végi választmányi ülés, aztán az egy héttel későbbi pártértekezlet. Most nem kell semmiben döntenünk, nincsenek személyi ügyek, arról kell beszélnünk, hogy miután lezárunk egy úgymond gyengébb időszakot, miképpen próbáljunk meg valós alternatívát nyújtani.

- Állítólag voltak olyan szocialisták, akik meglepődtek az újpesti eredményen.

- Lehet, hogy voltak, én nem. Szinte naponta lehetett érezni az emberek hangulatváltozását. Miután én kaptam meg a kampány politikai háttérszervezői feladatait, nagyon sokat kint voltam a jelöltünkkel, Horváth Imrével. Szerintem ezek a találkozások hozták meg az eredményt. Annak is nagy hatása volt, hogy a választás előtti napra nagyon-nagyon komoly mozgósító kampányt szerveztünk. Amikor megjelentünk kétszázan piros dzsekiben a piacon, annak volt hatása. Megkértem a megyei elnök kollégákat is, hogy segítsenek. Ez nem pusztán fővárosi, vagy újpesti ügy volt.

- De azért az tény, hogy nagyon kevesen mentek el szavazni és a Fidesz mintha feladta volna.

- Legfeljebb a szavazói. A Fidesz nem, ők azért próbálkoztak. Igaz, hogy nagy utcai kampányt nem csináltak, de volt rengeteg plakátjuk, szórólapjuk. A választás előtti napon találkoztunk aktivistáikkal, akik a Kubatov-lista alapján mentek házról házra. Szerintem ezt a listát kidobhatják, mert ami eddig működött, most nem. Azt hitték, a saját bázisuk olyan erős és kemény, hogy nem repedhet, és biztosan elmegy szavazni az is, aki durcás. Persze aggódtunk az alacsony részvétel miatt, ami nem nekünk szokott kedvezni. De az elmúlt négy hét eseményei és a mozgósítás ezúttal inkább a baloldali tábort tették dacossá. Azt mondták, ne csak a tüntetésen legyünk ott, hanem a szavazáson is. Hasonló technikákat kell ezután is alkalmazni, de persze minden hely más. Újpesten nagyon nagy baj lett volna, ha nem tudjuk megtartani ezt a mandátumot. De a következő mérkőzés egész más lesz.

- Ez pedig a februári veszprémi időközi választás. Ahol esetleg meg lehet bontani a kétharmadot.

- Mindig azt mondom, hogy szükség van az együttműködésre ezen az oldalon. Bár tavasszal meg októberben nem jött be az összefogás, Újpesten pedig nagyon ragaszkodtunk ahhoz, hogy - már csak Kiss Péter emléke miatt is - karakteres baloldali jelölt legyen és mindenképpen helyi ember, még ha országosan nem is ismert. De Veszprém nem ilyen. Tény, hogy elvileg az MSZP állíthat jelöltet Veszprémben, de én azt javasoltam, ezért is fogok dolgozni mint megyei elnök, hogy nyissuk szélesre a palettát. Ott meg is szokták, hogy közösen indulunk. Akkor látok valódi esélyt a győzelemre, ha közös jelöltünk lesz. Most nekünk kell nagyvonalúnak lenni.

- Vagyis elképzelhetőnek tartja, hogy Veszprémben nem szocialistát jelölnek?

- Nagyon is.

- Tehát Mesterházy Attila indulása kizárható?

- Igen. Tudom, hogy nem fog indulni.

- És olyat szeretnének, aki helyben elfogadott, vagy inkább országosan ismertet?

- Alapvető feltétel, hogy a megfelelő személy helyi legyen. Ez nekünk fontos szempont. Hasonlóan lényeges, hogy minél szélesebb támogatása legyen. Magyarul, ez akár még a tavaszi együttműködésen is túlmehet. Bár nem egyszerű, de ebbe a körbe a Jobbikon kívül mindenki beleférhet. Az persze elvárható, hogy a jelölt értékrendje hozzánk közelálló legyen. Két-három olyan személy van, aki alkalmas erre. Közülük kell kiválasztani, akit a legtöbben támogathatnak. Nagyon bízom benne, hogy a jövő héten meglesz a jelöltünk, akit a 13-i pártértekezleten megnevezhetünk. Azért is vagyok optimista, mert ez jól végződhet. De az utca hangját sem szabad elfelejtenünk, ami most hallatszik. Még ilyen irányban is nyitottnak kell lennünk.

- Az utca mellett váratlan segítséget is kaptak olyan helyről, amire nem is számíthattak. Simicska Lajos is elképzelhetőnek tartja, hogy indul.

- Amikor ez először elhangzott, azt mondtam, hogy a demokratikus működési rend nem állatkísérlet. Ha Simicska Lajos valóban indul, az szerintem nagy probléma. Mégpedig azért, mert neki mindenkinél nagyobb lehetőségei vannak. Az utóbbi öt év legnagyobb haszonélvezője, aki persze vagyonát nem öt, hanem 25 év alatt gyarapította folyamatosan. Minden óriásplakáthely az övé, három-négy országos média van mögötte. Ezek hatalmas fegyverek, amivel többséget lehet szerezni. Először komolytalannak gondoltam a bejelentkezését, de később rájöttem, hogy nem az. Szerintem zsarolni próbálja a Fideszt.

Ha valakinek pontos képe van ennek a rendszernek a működéséről és egyes személyek szerepéről, az ő. Miután itt minden a pénzszerzésről szól, sok embernek okozna kellemetlenséget, ha kilépne az eddigi némaságából. Persze a közösség összetartó ereje nagyobb annál, minthogy ez előforduljon, de azért a bejelentése komoly figyelmeztetés. Ugyanakkor a hatalom birtokosai még nem érzékelnek veszélyt. Ha éreznének, akkor a Fidesz ügyvezető alelnöke egy költségvetési vita közben nem menne el milliókért Új-Zélandra. Itt erős kontrollvesztés van. De nem csupán a társadalom véleménye nem érdekli őket, még a morális emberi kontrolljukat is elvesztették.

A cikk a következő oldalon folytatódik

Giró-Szász próbál mosakodni

Publikálás dátuma
2014.11.29. 06:00
Pápai Gábor rajza
Elutasította Giró-Szász András, hogy a nevét összemossák azzal az ingatlantulajdont vásárló céggel, amelyről kiderült, hogy az V. kerületi önkormányzattól áron alul vásárolt meg egy Dorottya utcai épületet, amelyben most szállodát alakítanak ki. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár e héten közzétett vagyonnyilatkozata szerint a leggazdagabb magyar politikusok közé sorolható. Emlékezetes: Giró-Szász két éve kormányszóvivőként a pedagógus béremelés elmaradását úgy jellemezte: "amikor nagy vihar van a tengeren, akkor azt is értékelni kell tudni, hogyha valaki kikötőbe vezet minket, nem biztos, hogy éppen konyakot kell rendelni."

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár e héten közzétett vagyonnyilatkozata szerint a leggazdagabb magyar politikusok közé sorolható. Nemrég vásárolt 20 százalékos tulajdoni részesedést a Safe Prot Project Kft.-ben, amely társtulajdonos a Dorottya 8 Hotel Kft.-ben, s amely megvásárolta a Belvárostól a hatemeletes épületet. Giró-Szász közölte: „soha nem volt a tulajdonában olyan cég, amely ingatlant vásárolt volna”. A Blikk pénteki számában számolt be arról, hogy az épület árát a V. kerületi önkormányzat közvetlenül az értékesítés előtt 25 százalékkal levitte, vagyis a 3200 négyzetméteres épületet 776 millió forint helyett 582 millióért értékesítette. Az önkormányzat szerint a Blikk cikkében „az ingatlanpiaci válság előtti értéket vetnek össze a válság kirobbanása utáni forgalmi értékekkel.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben a Demokratikus Koalíció. A DK elnökségi tagja, Kerék-Bárcy Szabolcs a párt pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a szóban forgó és több más épületet az ingatlanpiaci mélypont közepén értékesítették, szerintük „barátok egymás között” adták-vették azokat. Kijelentette, hogy a DK elfogadhatatlannak tartja ezt az eljárást.