Előfizetés

Obama 263 millió dollárt kér "Fergusonra"

Publikálás dátuma
2014.12.01. 21:27
Barack Obama amerikai elnök 263 millió dollárt kért a kongresszustól. FOTÓ: Getty Images
Barack Obama amerikai elnök 263 millió dollárt kért  a kongresszustól a fergusoni haláleset által felszínre hozott polgárjogi problémák orvoslására, és felállít egy munkacsoportot, amely azt fogja vizsgálni, miként lehetne javítani a rendőrség munkáját - jelentette be hétfőn Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Fergusonban, St. Louis elővárosában zavargásokat váltott ki, hogy augusztus 9-én egy fehér rendőr, Darren Wilson agyonlőtte a fegyvertelen, afroamerikai Michael Brownt. Tiltakozások újabb hullámát váltotta ki, hogy a vádesküdtszék a múlt hétfőn úgy döntött: nem indokolt Wilsont bíróság elé állítani. Az elnök által igényelt összeg egyebek között fedezné, hogy a rendőröket személyi kamerával szereljék fel és hogy a bűnüldöző szervek tagjait a lakossági bizalom megerősítését célzó kiképzésben részesítsék.

 A kamerák viselete a Fehér Ház szerint csökkenthetné a lakosság és a rendőrök közötti bizalmatlanságot, és hozzájárulhatna a fergusoni incidenshez hasonló esetek tisztázásához. Brown halálának körülményeiről ugyanis a szemtanúk egymásnak ellentmondó módon számoltak be.

A rendőrök kameraviselését a fergusoni eset után több helyen követelni kezdték. A St. Louis-i előváros több rendőre már hord ilyet és az ország legnagyobb rendőri szervezetei közül a New York-inál szeptember óta próbaüzembe állítottak ilyen eszközöket. Az elnök emellett fel kíván állítani egy bizottságot, amelynek feladata annak meghatározása lesz, hogy a 21. századi rendőrség hogyan végezze a feladatát. A testület vezetője Charles Ramsey philadelphiai rendőrfőnök és Laurie Robinson, a George Mason Egyetem professzora, volt igazságügyi államtitkár lesz. 

A Ferguson által felszínre hozott problémáról a Fehér Házban hétfőn tanácskozást tartottak, amelyen az elnök mellett részt vett Joe Biden alelnök, Jack Lew, a pénzügyi, Eric Holder, az igazságügyi és Jeh Johnson, a belbiztonsági tárca vezetője, valamint Robert O. Work, a Pentagon második embere és Michael Botticelli, a Fehér Ház kábítószer-ellenes politikáját meghatározó hivatal vezetője. A megbeszélésen jelen voltak rendőri vezetők, polgárjogi csoportok képviselői és mások is.

Barack Obama, aki - egyelőre legalábbis - nem tervezi, hogy felkeresse Fergusont, nem kívánja törvényileg leállítani azokat a szövetségi programokat, amelyek keretében a helyi rendőrségeket a hadseregnél fölöslegessé vált, katonai jellegű eszközökkel szerelik fel. Azt viszont el akarja érni, hogy dolgozzanak ki olyan követelményeket, amelyek biztosítanák a felszerelés biztonságos alkalmazását.

Az elnök munkatársai egy olyan rendelet előkészítésén dolgoznak, amely arra kötelezné a szövetségi szerveket, hogy működjenek együtt a polgári jogok és szabadságjogok védelmében fellépő szervezetekkel a változtatásokra vonatkozó javaslatok kidolgozásában. Hétfőn egyébként több városban, így Fergusonban és New Yorkban is újabb tiltakozó megmozdulásokat tartottak. Vasárnap országos feltűnést keltett, hogy a St. Louis Rams amerikaifoci-csapat több játékosa - nyilvánvalóan a lelőtt Brownnal való szolidaritásból - felemelt kézzel vonult pályára az Oakland Raiders elleni mérkőzésen.

Szerencsétlenség - Amerikai pilóta zuhant le

Életét vesztette egy amerikai pilóta, amikor a gépével megpróbált visszatérni a Közel-Keleten található támaszpontjára - közölte hétfőn az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM).

A közleményből nem derült ki, hogy az incidensnek köze volt-e az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet elleni légicsapásokhoz, de az igen, hogy az F-16-os nem Irakban és nem Szíriában zuhant le.

A vasárnap történt szerencsétlenség okait vizsgálják.

Az Egyesült Államok vezetésével az Irakban és Szíriában jelentős területeket elfoglalt IÁ állásai ellen hónapok óta kiterjedt légi hadműveletek folynak.

Az LMP nemet mondott Lenkovicsra

Az LMP-frakció tagjai nemmel szavaznak Lenkovics Barnabás alkotmánybírósági elnöki kinevezésére, az alkotmánybírónak a hatalmi ágak szétválasztásával kapcsolatos nézete miatt.

Ezt Schiffer András, a párt társelnök mondta hétfőn, az Ab-elnök személyéről zajló titkos szavazás alatt tartott sajtótájékoztatóján. Schiffer András emlékeztetett Lenkovics Barnabás korábbi nyilatkozataira, amelyek szerint számára a hatalmai ágak elválasztása nem azt jelenti, hogy azoknak egymást akadályozniuk kellene. Lenkovács Barnabás a hatalmi ágak együttműködési kötelezettségét is hangsúlyozta - tette hozzá.

A társelnök mindezt a Fidesz jelenlegi hatalomfelfogásához tartotta hasonlónak. Szerinte ugyanakkor jelenleg az Ab elnökének olyan szerepfelfogására lenne szükség, amely "körmére néz a magáról megfeledkező kormányhatalomnak és a parlamenti többségnek".