Előfizetés

Hosszú Katinka a trónon

K. D.
Publikálás dátuma
2014.12.02. 06:57
A vízben egyértelműen Katinka a királynő FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Hosszú Katinkát választotta a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) az év úszójának. Az ünnepélyes díjátadóra Dohában, a rövidpályás világbajnokság színhelyén került sor. A férfiaknál – Hosszúhoz hasonlóan - az idei Világkupa összetett győztese, a dél-afrikai Chad Le Clos lett a legjobb.

Katinka nevét a katari olimpiai bizottság főtitkára, Al Thani sejk húzta ki a borítékból. Ezután egy rövid videóban foglalták össze az idei teljesítményét, az öt világrekordot, a 68 Világkupa-elsőséget (közte 51 aranyat), valamint azt, hogy 122 győzelemmel immár ő vezeti a Vk-történet örökranglistáját.

Természetesen a hat Európa-bajnoki érem (közte három egyéni arany) is sokat nyomott a latban. A magyar úszó ezután átvehette a 2014 női legjobbjának járó kristálytrófeát, majd rövid beszédben köszönte meg az elismerést.

„Ez hatalmas megtiszteltetés... Rajtam kívül még ketten úsztak világcsúcsot és értek el kiváló eredményeket, Katie Ledecky és Sarah Sjöström, mégis engem választottak – az egyik legnagyobb elismerés, amit a pályafutásom során valaha kaptam.

Sokan kérdezték a díjátadó előtt, izgulok-e, és mindenkinek azt mondtam, nem, mert a munkát elvégeztem, az eredményeket már elértem, azaz ami rajtam múlt, megvolt a gála előtt” - nyilatkozta a díj átvétele után Katinka.

Az aranyos hölgy szerdától újabb címeket gyűjthet be. „Még el sem kezdődött a világbajnokság, és máris kaptam egy ilyen nagy díjat, meg az idény értékeléséről kérdeznek, holott a rövid pályás szezon csúcsa, a vb még csak most indul. Viszont határozottan úgy érzem, még könnyebben fogok úszni szerdától.

Nincs az, hogy na, most aztán muszáj megmutatni, különben nem lesz olyan szép az év. De a motiváció ugyanúgy megvan bennem, mint korábban, és persze az izgatottság is, alig várom, hogy menjünk az uszodába, és kezdődjék a verseny.

Az azonban nagyon jó, hogy voltaképpen élvezhetem a versenyzést, és mosolyogva gondolhatok arra, hogy azért szeretném nyerni a fő számaimat, meg összeszedni néhány bónuszérmet, ha lehet” - jelentette ki a 2014-es év női úszója. Az első magyar siker már megvolt. Most a világbajnokságon remélhetünk szép eredményeket az úszóinktól.

Presztízscsaták a ringben

Publikálás dátuma
2014.12.02. 06:56
Az olimpián Harcsa Zoltán (balra) kezét magasba emelték, a bajnokságon Bacskai Balázs megakadályozná ebben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY
Holnaptól mintegy 40 klub 130 versenyzőjének részvételével kezdődik meg Kecskeméten a férfi ökölvívó országos bajnokság, amelynek döntőit szombaton rendezik. A válogatottbeli szereplés szempontjából rengeteg presztízscsata várható, amelyekből vélhetően kiemelkedik a 75 kilósok két klasszisának, Harcsa Zoltánnak és Bacskai Balázsnak a vetélkedése.

Rég reménykedhettünk ennyire egy igazán színvonalas amatőr ökölvívó bajnokságban idehaza. Most viszont minden adott egy jó versenyhez: rengeteg ökölvívó, várhatóan telt ház és igazi presztízscsaták.

Biztos jövő

Tegnap Csötönyi Sándor és Papp László, Debrecen polgármestere írta alá a februári, 59. Bocskai István nemzetközi emlékverseny szerződését.

Magyarország legrangosabb, Európában is komoly ranggal rendelkező férfi amatőr viadalával kapcsolatban a városvezető jelezte, hogy komoly érték Debrecen számára, és a jövője biztosítva van.

A versenyen ezúttal is erős mezőny várható, Csötönyi Sándor ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy az érdeklődés jelentős, és úgy tűnik, a kínai válogatott is eljön

„Kecskemét korábban már kétszer volt házigazdája az országos bajnokságnak, és ahogy az elmúlt két alkalommal, úgy ezúttal is kiváló hangulatú versenyre van kilátás, várhatóan sok nézővel” – osztotta meg a reményeit Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke.

A mezőny nagyságára és minőségére biztos nem lesz panasz, hiszen még a felsőbb súlycsoportokban is rengeteg nevezés érkezett, például +91 kilóban 18-an lépnek ringbe.

„A verseny azért is fontos számunkra, mert megmutatja, hogy a legjobbak hol tartanak a felkészülésben a kiemelt

jelentőségű 2015-ös év előtt. Jövőre ugyanis három jelentős világversenyt is rendeznek, Európa-bajnokságot, Európa Játékokat és az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, ahol szeretnénk minél jobban szerepelni” – árulta el Kovács László szövetségi kapitány

Csötönyi szerint a holnap kezdődő küzdelmekben, több súlycsoportban is nagy csaták várhatóak.

„Komoly presztízsmeccseket várok, amelyek közül kiemelkedhet a 75 kilogramm két klasszisának, az olimpiai ötödik, Eb-harmadik Harcsa Zoltánnak és a 2010-ben 69 kilóban Eb-győztes Bacskai Balázsnak az összecsapása.

Szintén érdekes csatát hozhat 60 kilóban a címvédő, többszörös Eb-bronzérmes Varga Miklós és Gálos Roland csatája, vagy 81 kilóban az ifjú Hámori Ádám és Harcsa Norbert meccse, természetesen csak akkor, ha az esélyeknek megfelelően minden favorit bejut a döntőbe” – jelentette ki a MÖSZ elnöke.

A fent említett rangadókból tavaly a két 75 kilós klasszis már összecsapott egymással, és akkor Bacskai közvetlenül súlycsoportváltása után meg tudta nyerni a Harcsa elleni finálét. Most azonban Szántó Imre - már a Ferencváros színeiben versenyző - tanítványa egyértelműen a visszavágásra készül.

Az ob első három napján, szerdán, csütörtökön és pénteken is 16.00 órakor kezdődik a program a Messzi István Sportcsarnokban, míg a szombati finálék 13.00 órától kezdődnek. A döntőket a Sport TV élőben közvetíti.

.

Dárdai: függőjátszma

Publikálás dátuma
2014.12.02. 06:54
Dárdai Pál szövetségi kapitány a Magyarország-Oroszország barátságos labdarúgó-mérkőzés elején Budapesten, a Groupama Arénában 2
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke előreláthatólag december közepén egyeztet a Hertha BSC vezetőivel, hogy a továbbiakban milyen módon tudja vállalni a szövetségi kapitányi posztot Dárdai Pál.

Hiába ígérte Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, hogy december elsejéig döntés születik Dárdai Pál jövőjével kapcsolatban, egyelőre nincs megállapodás a honi szövetség és a tréner klubja, a Hertha BSC között.

„Én még mindig hiszek benne, hogy létezik mindenki számára elfogadható megoldás, erről személyesen szeretném meggyőzni a Hertha vezetőit, hogy aztán Pali dönthessen arról, hogy a korábbi aggályai ellenére, tudja-e vállalni a kapitányi posztot”- nyilatkozta Csányi Sándor az mlsz.hu oldalon.

Mint ismert, Dárdai Pált három Európa-bajnoki selejtező és egy barátságos mérkőzés erejére engedte el a Hertha, a válogatott pedig a három tétmeccsen hét pontot szerzett, mivel a bukaresti 1-1 után idegenben a Feröer-szigeteket, hazai környezetben a finneket verte 1-0-ra.

Az MLSZ közleménye szerint a szervezet elnöksége „továbbra is Dárdai Pált látja a legjobb megoldásnak”.

„Az elmúlt két hónap megmutatta, amit előtte is sejtettünk, hogy Pali kiváló szakember. Egységet és profizmust hozott a válogatottba és szellemiségéből rengeteget át tudott adni a játékosoknak.

A szeptember végén létrejött megállapodás értelmében, Dárdai Pálnak azonban a válogatott novemberi mérkőzései után vissza kellett térnie klubjához, ahol a korosztályos csapatával folytatta sikeres munkáját. Azt korábban is tudtuk, hogy Palit elismerik Berlinben, és jó eséllyel egyszer lehetőséget kap majd az első csapatnál is.

Ő maga is többször hangoztatta, hogy hosszabb távon a Hertha kispadja, az első számú célja. Az sem meglepő, hogy a magyar válogatott élén végzett munkáját Berlinből is árgus szemekkel figyelték.

Az itthoni sikere, pedig bizonyosan felgyorsíthatja kinti karrierjét, hiszen jól látszik, hogy felnőtt szinten is megállja a helyét, így valószínűleg nem csak az utánpótlásban lehet rá számítani vezetőedzőként” - mondta az elnök.

Ha Dárdai nem vállalja a kapitányi posztot, ki lesz az utód? „A szövetség felelősei előrehaladott tárgyalást folytatnak két neves külföldi szakemberrel is, akiknek érkezését nem élné meg csalódásként a magyar közvélemény sem”- zárta mondandóját Csányi Sándor.

Lapunk információi szerint a lehetséges jelöltek között két holland található: Guus Hiddink, a holland válogatott szövetségi kapitánya, valamint a szerbektől elküldött Dick Advocaat.

A Dárdai-ügy kronológiája
2014. szeptember 7. Magyarország - Észak-Írország 1-2 (Európa-bajnoki selejtező)
2014. szeptember 18. (délelőtt) az MLSZ kirúgja Pintér Attilát és Dárdai Pált nevezi ki ideiglenes szövetségi kapitánynak az év hátralévő meccseire (3+1).
2014. szeptember 18. (délután) Dárdai Pál székfoglalója
2014. szeptember 26. Dárdai megnevezi szakmai stábját és első, bő keretét a románok és feröeriek elleni selejtezőre.
2014. október 6. Telkiben megtartja első edzését a válogatottnak Dárdai.
2014. október 11. Románia - Magyarország 1-1 (Európa-bajnoki selejtező).
2014. október 13. Először merül fel a kérdés Dárdai véglegesítésével kapcsolatban, amiről elmondja a kapitány, hogy csak az általa ígért 7 pont megszerzése után térjenek vissza erre a kérdésre.
2014. október 14. Feröer-szigetek - Magyarország 0-1 (Európa-bajnoki selejtező)
2014. november 10. A finnek elleni sajtótájékoztatón csúnya meccset, de akár a hajrában elért magyar győzelmet jósol Dárdai.
2014. november 14. Magyarország - Finnország 1-0 (Európa-bajnoki selejtező). Három selejtezőn hét pontot szereztünk, a játékosok ezek után nyugodtan várhatják a márciusi folytatást.
2014. november 17. Michael Preetz, a Hertha BSC menedzere egyértelműen kijelentette, hogy Dárdai nem marad a magyar válogatott szövetségi kapitánya.
2014. november 18. Magyarország - Oroszország 1-2 (Barátságos mérkőzés) Mérkőzés után: Dárdai kijelenti, hogy nincs miért szégyenkezniük, de jövőjéről nem árul el konkrétumot.
2014. december 1. Csányi Sándor közölte, hogy december közepén egyeztetnek a berlini klubbal, addig viszont további türelmet kérnek.