Előrehozott választás Izraelben?

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kifejtette, kész előrehozott választás kiírására, amennyiben a koalíció centrista politikusai folytatják „támadásaikat”. Felszólította ezeket a kormánytagokat, „hagyjanak fel az áskálódással”. Hozzátette, ha e tekintetben nem történik változás, „levonjuk a konzekvenciákat, s a választókhoz fordulunk” – közölte.

Hétfő reggel a miniszterelnök egyik tanácsadója azt közölte, Netanjahu a következő napokban dönt ebben a kérdésben. Cipi Livni igazságügy-miniszter, a centristák egyik vezetője, rasszistának nevezte a koalíció egyes jobboldali tagjait. Mint mondta, a kormány válaszúthoz érkezett. A vita alapja egy olyan törvénytervezet, amely Izrael állam zsidó karakterének erősítését szolgálja. Vita zajlik egy másik törvényről is, amely a csökkenő lakásárakat érinti.

Hétfő este eredmény nélkül ért véget Netanjahu és a centristák másik vezéralakja, Jair Lapid pénzügyminiszter találkozója. Utóbbi nem volt hajlandó elfogadni a kormányfő feltételeit a koalíció fenntartására. Feltételezések szerint az idő előtti voksolást 2015 tavaszán rendezhetik meg. Két baloldali ellenzéki képviselő már kezdeményezte a parlamentben az előrehozott voksolást. Az erről szóló szavazást szerdán rendezhetik meg.

Egy felmérés szerint jelentősen csökkent Netanjahu népszerűsége. A megkérdezetteknek mindössze 38 százaléka elégedett teljesítményével. A kormány mandátuma 2017-ig szól.

Szerző

Vérfürdő fenyeget Hongkongban

Mindinkább úgy tűnik, a lehető legrosszabb forgatókönyv következik be Hongkongban, s totális erőszakba torkollik a diákok lázadása.

Vezetőik, miután a rendőrség az eltelt napokban legalább száz tagjukat tartóztatta le, éhségsztrájkot kezdeményeztek. „A nehéz pillanatokban fontos feladata van az embernek. Készek vagyunk, hogy megfizessük az árát” – hirdették a Facebookon.

Joshua Wong diákvezető és két társa azt közölte, az éhségsztrájkkal nyomást kívánnak gyakorolni a hongkongi kormányzatra, hogy fogadják el a 2017-es választásra vonatkozó követeléseiket. Peking ugyanis a következő kormányzó-voksoláson csak saját jelöltjeit engedné indulni.

A Kínához tartozó városban egyre feszültebb a helyzet.

Leung Chun Ying kormányzó óv intette a fiatalokat attól, hogy visszatérjenek barikádjaikra, s tovább folytassák a tüntetéseket.

Szerző

Elfogták a terrorvezér feleségét

A libanoni hadsereg őrizetbe vette az Iszlám Állam (IS) vezetője, Abu Bakr al-Bagdati feleségét és egyik fiát. 

Az ország határszakaszánál kerítették kézre őket. Az azonban kétséges, hol tartózkodik maga a terrorvezér. Novemberben olyan feltételezések is napvilágot láttak, amelyek szerint Bagdati életét vesztette, vagy legalábbis megsérült az amerikai légicsapások során.

Ekkor az Egyesült Államok közlése szerint Moszul közelében egy tíz teherautóból álló konvojt támadtak, amelyben az IS több vezetőjét sejtették. Azóta nincs hír újabb hír az Iszlám Állam vezetőjéről.

Közben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) figyelmeztetett annak a veszélyeire, hogy az Iszlám Állam amerikai területen hajthat végre merényletet.

Szerző
Témák
Iszlám Állam