Előfizetés

"Levadásszák a tüntetőket" - Diákjai előtt zaklatta a Hír Tv a tanárnőt

Publikálás dátuma
2014.12.03. 06:06
Forrás: Hír TV/Facebook
Munkahelyén keresték fel a HírTv munkatársai Nagy Emília középiskolai tanárt, aki éppen diákok társaságában volt, amikor megjelentek a tévések. A budapesti pedagógus a Közfelháborodás napja tüntetésén szólalt fel november 17-én, három, oktatási kérdéseket képviselő civil szervezet nevében, és arról beszélt, hogy a kormány oktatáspolitikája megbukott.

A tanár kollégáinak írt levelében mesélte el a történteket, a levelet elküldte a 444.hu-nak is, mert szerinte a legjobb amit tehet, ha a nyilvánossághoz fordul, mielőtt bármi megjelenne róla a Hír TV-ben. Beszámolója szerint a tévés stáb kedden ment be a középiskolába, ahol dolgozik. Az igazgatóhelyettes megpróbálta feltartóztatni őket, arra hivatkozva, hogy nincs forgatási engedély, de Juhász Annamária riporter bejutott Nagy Emília irodájába. A riporter felvetette, hogy magánemberként kérdeznék Nagy Emíliát, aki jelezte: semmiképpen sem akar nyilatkozni.

A stáb ezután távozott az iskolából, ahol péntek délután is keresték már a tanárt, mondván, hogy a HírTv valamilyen információhoz jutott a személyével kapcsolatban, és azt szeretnék ellenőrizni az igazgatónál. Az igazgató akkor már nem volt bent. Nem sokkal a stáb távozása után a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sajtóosztályán keresztül érkezett meg az iskolába a tévé megkeresése, amelyben interjút kértek Nagy Emiliától és az igazgatótól, mert úgy tudják, Nagy ellen csalási ügyben vádat emeltek. A tanárnő állítja: soha nem emeltek ellene vádat semmilyen hasonló ügyben, ezért fogalma sincs arról, mit talált róla a Hír Tv. Az eset kapcsán megdöbbenését fejezte ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely az eset azonnali kivizsgálását követeli az illetékesektől.

A Hír TV az utóbbi napokban a kormányellenes tüntetések több résztvevőjét is megpróbálta dehonesztálni, Várady Zsoltról például közölték, hogy „kábítószerrel való visszaélés miatt büntetőeljárás indult ellene”. Azt azonban elmulasztották hozzátenni, hogy az eset 11 éve történt és mindössze  0,2 gramm növényi törmeléket találtak nála.

Gulyás Balázst, a netadó ellen szervezett  tüntetések egyik fő szervezőjét egy tavaly februári, esős-havas időben történt autóbalesetével találták meg. Gulyás a Facebookon megírta a sztorit: 

„A zöldre váltó lámpánál elindultam és kanyarodtam, elfeledkezve arról, hogy szemből is jöhet autó. Az ütközésben sajnos megsérült a másik autó két utasa, köztük egy kiskorú, nyolc napon túli sérüléssel. Az ügyben végig együttműködtem a hatóságokkal, elismertem a felelősségemet, és már a helyszínen bocsánatot kértem az érintett családtól. Az eljárás most záródik le kétszázezer forintos pénzbírsággal és öt hónapos vezetéstől való eltiltással, amit elfogadtam. Magánéletem bizalmas – ún. különleges – személyes adatainak most tervezett közzététele aligha véletlen.”

A jobboldali tévé "leleplező" akciói nyomán indult el a Facebook-on egy kezdeményezés, hogy megkímélendő a Hír Tv stábját a fáradtságos kutatómunkától, az ellenzéki tüntetéseken résztvevők - főként szervezők, szónokok - bevallják a múltban elkövetett bűneiket.  A "Kedves HírTV" - kezdetű vallomások között számos izgalmas vétek olvasható, szabad felhasználásra ajánlva a csatornának.  

Úgy tűnik, vége a vasárnapi vásárnak

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2014.12.03. 06:00
A kormány nyilvánvaló célja, hogy a multik helyét a hazai üzletláncok vegyék át FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Egyeztet ma a gazdasági tárca és több szakmai és érdekvédelmi szervezet a vasárnapi zárva tartásról. Miután a Fidesz hétfőn kinyilvánította, hogy ha feltételekkel is támogatja a KDNP javaslatát, megkérdőjelezhető a tárgyalások eredményessége.

Szétesőben a kormányzati kommunikáció és a kormányzás is, látszik a zavarodottság - kommentálta a boltok vasárnapi zárva tartása körül kialakult össze-vissza beszédet Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján közölte, a Fidesz azt szeretné, hogy vasárnap egyetlen munkavállalót se lehessen dolgoztatni. A politikus közölte, terveik szerint a hét utolsó napján semmilyen üzlet nem lehet majd nyitva, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak. Az adventi időszakban feloldaná a tiltást, de ezeken a napokon plusz bért kell kapniuk az érintett munkavállalóknak. Rogán a jelenleginél 50 százalékkal magasabb vasárnapi pótlékot sem tartana kizártnak. A politikus nem tart elbocsátásoktól.

Dávid a Rogán-féle bejelentésre reagálva úgy vélte, a Fidesz a saját szakminiszterét, Varga Mihályt alázta meg azzal, hogy semmibe vette a véleményét. Ezek után nehéz arra kérdésre válaszolni, vajon mi értelme van a mai napra kitűzött egyeztetésnek a gazdasági tárcával. Dávid Ferenc a Népszavával közölte, módosításokkal együtt sem tartják elfogadhatónak a vasárnapi zárva tartást és a törvény kozmetikázásában nem vesznek részt.

Rogán kijelentése, hogy az a cél, hogy vasárnap egyetlen munkavállalót se lehessen dolgoztatni, sem a köz-, sem a versenyszférában nem értelmezhető: így például a rend- és honvédelemben, a közszolgáltatásokban, illetve az egészségügyben. Az üzleti szférában pedig például az idegenforgalom bénulhatna meg - mondta Dávid.

Több szakszervezet és szakmai, érdekvédelmi szervezet úgy véli, akár 15-20 ezer munkahely is megszűnhet a boltok kötelező vasárnapi zárva tartása miatt. A VOSZ a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését önkéntes nyilatkozattételhez kötné, amelynek nyomán a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, illetve a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna. A vállalkozói érdekképviselet népszavazást kezdeményez az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért, ha elfogadják a kereskedelmet korlátozó jogszabályt.

A kormány nyilvánvaló célja, hogy a multik helyét a hazai üzletláncok vegyék át FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A kormány nyilvánvaló célja, hogy a multik helyét a hazai üzletláncok vegyék át FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Dávid Ferenc úgy vélte a kormány célja a multik elleni egész pályás letámadással vagyonelemeik leértékelése, hogy - a bevált gyakorlat szerint - az állam áron alul fölvásárolhassa, majd kedvezményes hitelekkel, támogatásokkal a kormányzathoz közel álló cégekhez juttassa azokat.

Vannak azért támogató szervezetek is, mint a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara kereskedelmi kollégiuma. Igaz, információink szerint a kollégium elnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kamara elnöke, a korábban még egyik kedvezményezettnek tartott hazai lánc, a COOP vezető tisztségviselője.

Ugyancsak kiállt a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) is a "a szabad vasárnap" bevezetése mellett. A szakszervezet közleménye szerint elfogadhatatlannak tartja azoknak a szervezeteknek a megnyilvánulását, melyek az alacsony jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak a tisztességes alapbér helyett pótlékemelést ígérnek, s az önkéntes vasárnapi munkavégzésről szóló nyilatkozattételi javaslattal konfliktus helyzetet teremtenek a munkahelyeken. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a Népszavának elmondta, a kiskereskedelmi ágazatban dolgozók érdekeit képviselik. Hozzátette, hamis az a kép, hogy a családi vállalkozók nyitva tarthatnak vasárnap és ezért nem lehetnek a családjukkal. Ők ugyanis maguk dönthetik el, hogy kinyitnak vagy inkább a családjukkal töltik a pihenő napot. A KDFSZ elnöke szerint a vásárlási szokások megváltozhatnak és az emberek elmehetnek szombaton is vásárolni.

Lapunk információi szerint több nagy lánc dolgozói aláírásgyűjtésbe kezdtek: a vasárnapi nyitva tartás mellett. Úgy tudjuk, eddig az ott dolgozók több mint fele csatlakozott a támogatókhoz.

A Déli Áramlattal úszik el Orbán gázálma

Illés József írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.12.02. 20:11
FOTÓ: Sean Gallup
Szemmel láthatóan szemernyit sem törődött magyar szövetségese, Orbán Viktor miniszterelnök érdekeivel Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor meghozta a döntést a Déli Áramlat gázvezeték építésének a leállításáról. Az energia piacon is zajló világpolitikai játszmában Magyarország nem volt tényező. Így a Fidesz-kabinet hiába járt kedvében Moszkvának, még az Európai Unióval (EU) is szembeszállva. Úgy tetszik, ezúttal is látványosan zátonyra futott a Fidesz „keleti nyitáson” alapuló gazdaságfejlesztési politikája.

Az Európai Bizottság tudomásul vette a döntést

Brüsszel "tudomásul vette" az orosz döntést, de kitart amellett, hogy a gázhálózat építésének összhangban kell állnia az európai uniós törvényekkel, ellenkező esetben az veszélyeztetné az egységes piac működését és az energiabiztonsági elvárások teljesülését - szögezte le az Európai Bizottság szóvivője a Déli Áramlat ejtéséről szóló orosz bejelentésre válaszul. A Bruxinfo tudósítása szerint ezt megelőzően Maros Sefcovic, energia uniós bizottsági alelnök nyilatkozatban jelezte, hogy a történtek ellenére megtartják december 9-én a projektben érintett tagállamok és az Európai Bizottság soron következő megbeszélését, értelemszerűen kibővítve a napirendet most már az új fejleménnyel.

A brüsszeli testület egyelőre nem kívánta kommentálni az új orosz-török megállapodást és általában Törökország megjelenését a projektben, arra hivatkozva, hogy Brüsszelben az utóbbiról egyelőre még nem rendelkeznek elegendő információval, ezért előbb tájékozódnának van szükség.

Hírügynökségek eközben idézték Ilijan Vaszilevet, Bulgária moszkvai nagykövetét, aki szerint az orosz kormány "EU-ellenes hangulat kíván generálni" a bolgár közvéleményben. Vele megegyező módon Martin Dimitrov, a bolgár parlament energiaügyi bizottságának elnökhelyettese is úgy vélte, hogy az orosz bejelentés csupán "taktikai húzás". Megfigyelők szerint a bolgár véleményre egyelőre rácáfolni látszik a Gazprom keddi közleménye, amelyben már be is mutatták az orosz-török megállapodást, és amelyet orosz részről a cég feje, Alekszej Miller írt alá.

Pártos vélemény: Orbán rossz lóra tett

Orbán Viktor "irgalmatlan pofont kapott" azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, felhagynak a Déli Áramlat nevű gázvezeték tervével - mondta kedden újságíróknak Brüsszelben Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselő szerint a bejelentés azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök "keleti politikájának ez a kitűzött projektje gyakorlatilag elbukott".

A kormányfő "teljes mértékig Putyin elnök korábbi szándékai mellé állt, mondhatni Putyin autokráciájának utolsó európai szövetségeseként" - mondta Szanyi. Megfogalmazása szerint annak, amire az Orbán-kormány az elmúlt hetekben nagy lendülettel szervezkedett, azaz a Déli Áramlat magyarországi szakasza megvalósításának, most "egy pillanat alatt, egy csettintéssel vége szakadt".

Az MSZP-s politikus szerint "ugyanígy el fog bukni Orbán Viktor paksi projektje is", amelynél szerinte teljes mértékben mellőzték a szükséges konzultációt.

A magyar külpolitika csődje, hogy Magyarország elköteleződött az oroszoknak, hiszen Norvégia jelenleg olcsóbban és nagyobb mennyiségben szállít gázt Európának – fogalmazta meg az LMP véleményét Szél Bernadett, az LMP társelnöke. Az LMP szerint azzal, hogy az oroszok lemondtak a Déli Áramlat projektről, bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor kormánya rossz lóra tett az érdekvezérelt külpolitikával.

A Liberálisok szerint a magyar kormány hintapolitikájának csúfos és látványos kudarca a Déli Áramlat meghiúsulása. Miközben a kormány az utolsó pillanatig is látványosan és határozottan kiállt a Déli Áramlat mellett, annak meghiúsulása jól mutatja, mennyire hiábavaló volt Orbánék keleti nyitása ezen a fronton is – írták közleményükben. Jól látszik: Vlagyimir Putyin kénye-kedve szerint változtat leírt szerződéseken és megállapodásokon, ami fontos tanulságul szolgálhat Paks bővítésének ügyében is. A Liberálisok meggyőződése, hogy a bővítést nem titkosítani kell, hanem azonnali hatállyal felmondani.

Aki "az egyre gyengülő és elszigetelődő" Oroszországra építi Magyarország külpolitikáját, az kudarcra ítéli saját hazáját – reagált Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a Déli Áramlat felmondásának hírére. Értékelése szerint az orosz döntés nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar külpolitika és gazdaságpolitika "pofozózsákká" változott, és onnan kapta a legnagyobb pofont, ahonnan a legkevésbé számított rá. Nemcsak kudarcot vallott ez a politika, hanem látványosan meg is szégyenült és "újra az utolsó csatlós szerepébe kényszerültünk" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Az Együtt arra szólítja föl Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ismerje el: Keleti Nyitás politikája megbukott. A párt felhívja a kormányfőt, hogy valljon színt: tévedett vagy megvezette a magyar polgárokat? A kormány tervezze újra a magyar energiastratégiát, biztosítsa hazánk energiaellátását, kül- és gazdaságpolitikájában forduljon arra, ahová Magyarország ezer éve tartozik: arccal Európa felé - írja az Együtt közleményében. 

A sportéletet is befolyásolja a döntés
A Déli Áramlat leállítása kézilabdára is hatással lehet. A tervezett csővezetékhez köthető SEHA Ligában a magyar MKB Veszprém mellett fehérorosz, bosznia-hercegovinai, horvát, macedón, montenegrói és szerb együttesek szerepelnek. A SEHA rövidítést ugyan a Délkeleti Szövetség Ligája angol kezdőbetűi alkotják, ugyanakkor a viadalt – a főszponzor alapján – Gazprom Déli Áramlat Ligaként is emlegetik. A SEHA Liga 2011-ben néhány balkáni ország részvételével indult útjára, a Gazprom főszponzorként 2013-tól évi 1-1,5 millió euróval támogatja.Nagy kérdés, hogy a Déli Áramlat ügye érinti-e majd a Gazprom más szponzorációs szerződéseit. A gáz-és olajipari óriás évi mintegy 77 millió dolláros juttatással a Bajnokok Ligája főszponzora és több hazai, illetve külföldi fociklubot is támogat.