Sztrájkolhatnak a pedagógusok

Lassan a pedagógusoknál is elfogy a türelem, ez pedig határozottabb fellépésre sarkallhatja az érdekképviseleteket - jelentette ki Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.

Az elnök szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumához, valamint a miniszterelnökhöz küldött levelek, szakmai vélemények nagy részét válaszra se méltatták, a petíciók, demonstrációk is hatástalannak bizonyultak, éppen ezért a PDSZ sztrájkbizottság felállításáról döntött. "Nem látunk ugyanis más megoldást, amivel a kormányzatot a tárgyalóasztalhoz lehetne ültetni" - mondta Mendrey, hozzátéve: számtalan probléma sürgeti a mihamarabbi egyeztetést.

Ilyen például a pedagógusok munkaterhelése, ami indokolatlanul és jelentősen növekedett, ez pedig nagymértékben ronthatja az oktatás minőségét. A PDSZ elnöke szerint az intézményvezetők jelenleg igencsak bizonytalan helyzetét is rendezni kellene, valamint a középfokú oktatás, illetve a szakmunkásképzés átalakítása is aggályos. "A kormányprogram szerint minél magasabb végzettségű szakmunkásokra van szükség, a jelenlegi intézkedésekkel azonban ennek épp az ellenkezőjét érhetik el" - mutatott rá Mendrey. Mindemellett a nem pedagógus szakképzettségűek megalázóan alacsony és etikátlan bérezését is mihamarabb rendezni kell.

"A pedagógus-sztrájk elkerülhető, a mi elsődleges célunk is az, hogy megegyezésre jussunk a kormányzattal. Reméljük, hogy a miniszterelnök kompetens személyt jelöl ki a tárgyalódelegáció vezetőjének; döntőképes személyre, nem pedig postásra van szükségünk" - hangsúlyozta a PDSZ elnöke.

Szerző

Legyek után kapkod a sas

Publikálás dátuma
2014.12.05. 06:03
Juhász Péter és Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester: ellentétek találkozása FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Miközben napról-napra bukkannak fel újabb korrupciós vádak, rejtélyes vagyonosodási és ingatlanszerzési ügyek a kormánypárt háza táján, a Fidesz olyan ellenzéki szereplőt feketítene be, akinek saját bevallása szerint is semmije sincs – Juhász Pétert a köztévé riportere próbálta megizzasztani, de az Együtt politikusa szerint inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogyan lopja szét a közvagyont az ország vezetése.

„Azon a napon, amikor kiderül, hogy Portik Tamás maffiózóval Rogán Antal üzletelt, hogy ár alatt adott el tömegével ingatlant az V. kerületi önkormányzat, azzal foglalkoznak, akinek semmije nincsen” – így vágott vissza Juhász Péter a köztévé riporterének az m1 tegnap reggeli műsorában, amelyben az Együtt-PM V. kerületi önkormányzati képviselője „valótlan” vagyonnyilatkozatát vették elő. Juhásznak bevallása szerint más jövedelme nincs, mint amit képviselőként az önkormányzattól kap, nincs lakása, autója, de sok az adóssága, családon belül mégis megoldják a nehéz időszakot. Ugyanakkor a vagyonnyilatkozat kitöltésekor még nem kapott rendes fizetést – ezért kezdte támadni a kormánypárti sajtó Juhászt – , de ez januártól már változik. A magyarázattal a politikus mindenesetre a műsorvezető Fábián Barna ideges ellenkezését váltotta ki, mindenáron tudni szerette volna, „hogyhogy nincs semmije”. „Vannak így emberek Magyarországon, hogy keveset keresnek, egy helyen dolgoznak, és megtakarításuk sincs” – mondta Juhász, aki kitért arra, hogy amikor jól keresett, akkor is civil mozgalmakba ölte a pénzét.

Mindez vélhetően ismeretlen Lázár Jánosnak, akiről a napokban derült ki, hogy 10 éves fia nevére íratott egy 60-70 millió forintot érő luxusvillát a Svábhegyen, illetve egy 20 milliós értékű szőlőt, és ezeket a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában. Az RTL Klub már azt is kiderítette, hogy gyermekének egyik szomszédja a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár Giró-Szász András sógora, Serfőző Péter lesz. Ám a hvg.hu már arról is beszámolt, hogy az ingatlan korábban Serfőző tulajdona volt; Giró-Szásznak jelenleg is 20 százalékos tulajdonrésze van Serfőző ingatlanos cégében, a Safe Port Project Kft.-ben, amely egy patinás szállodát fog építeni a Dorottya utcában, a belvárosban. Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa idézte fel, hogy a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Kft.-t vezető Werner Péter korábbi cége, a Branko Kft. Serfőzővel közösen vette meg a lipótvárosi önkormányzat vagyonkezelő cégét, 2,7 milliárdért.

Szijjártó Péter külügyminiszter – Lázár János „családi összefogásához” hasonlóan – állítása szerint szülei segítségével juthatott egy több mint száz milliós házhoz, míg a kitiltási botrány közepette Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy Rolling Stones-koncertre utazott Új-Zélandra. Először Pokorni Zoltán merte felhívni párttársai figyelmét a visszafogottságra, ám tegnapra a békemenetek egyik szervezője, a Magyar Krónika főszerkesztője, Bencsik Gábor is megelégelte a vagyonhalmozást. „Nem azért álltunk ki mellettetek minden fórumon, hogy ti meggazdagodjatok” – írta a Mandíneren, amire azonban saját „barátai”, a békemenetesek elhatárolódtak tőle. Mondván, az általánosítás „eltúlzott”, és kiállnak „az egyre jobb gazdasági eredményeket felmutató" kormány mellett. Erre már a Miniszterelnökség is Bencsiket vette elő, mondván, a sajtó „sulykolásához” hasonlóan érvel, és Orbán Viktor amúgy „nem tűri a korrupciót”.

Lázár is hasonló magyarázattal szolgált. A HírTv-nek azt mondta, azért támadják, mert „sokak érdekeit” sérti. „Jó lenne, ha a munkámról is tudnék néha beszélni, és nem arról, milyen órám, milyen cipőm van” – mondta Lázár. Miközben a A DK vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményez Lázár ingatlanszerzése ügyében, a kormánypárt is így kíván fellépni a szinte jövedelem nélküli Juhásszal szemben: Böröcz László V. kerületi fideszes alpolgármester összeférhetetlenségi eljárást indított ellene, amiért szerinte a vagyonnyilatkozat valótlan, noha Juhász azóta már jelezte, javítja a bevallást.

Közellenséggé vált McCain a jobboldalon

Publikálás dátuma
2014.12.05. 06:01
McCain az idén januárban Budapesten már fi gyelmeztette a magyar miniszterelnököt, hogy nem jó úton jár FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IM
John McCain republikánus szenátor nem tervezi, hogy megköveti Orbán Viktort, amiért újfasiszta diktátornak nevezte a magyar kormányfőt, sőt, újabb kemény kritikákat fogalmazott meg a Fidesz-kabinettel szemben. A hazai kormánypárti média karaktergyilkossági kísérletbe kezdett - az Orbán által 2008-ban igazi karakternek nevezett - McCain ellen.

John McCaint nem izgatja a magyar kormány reakciója. Az AFP-nek a republikánus szenátor azt mondta, nem aggódik amiatt, hogy miként fogadta a magyar kormány a megjegyzéseit. Hozzátette, idén januárban tett budapesti látogatásakor már próbálta arra ösztönzi Orbán Viktort, hogy változtasson politikáján. "Nyilvánvalóan azt választotta, hogy nem így tesz" - tette hozzá. A szenátor szerint Magyarország alkuja Putyinnal a paksi bővítésről, valamint a média "lehordása" csak pár példa Orbán neofasiszta viselkedésének listájáról. "Nagyon jól tudják Európában, hogy miket művel. Ez senki számára nem újdonság" - tette hozzá.

A republikánus szenátor az elmúlt napokban többször is elmondta véleményét Orbán Viktorról. A washingtoni szenátusban "újfasiszta diktátornak" nevezte a magyar kormányfőt, aki "ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal". Emiatt kritizálta az Obama-kormányt, amely Colleen Bradley Bell szappanopera-producert delegálta nagykövetnek Magyarországra. A magyar külügy hivatalosan visszautasította a szenátor szavait, ám McCain közleményben sorakoztatta fel érveit.

Részletes elemzése szerint Orbán 2010-es hatalomra jutása óta - egyebek között - antidemokratikus alkotmányos változásokat léptettek életbe, korlátozták a magyar bíróságok függetlenségét, civil szervezeteken "ütöttek rajta", a civil társadalmat "üldözték", a sajtószabadságot megnyirbálták. "Ezek a lépések veszélyeztetik az intézményi függetlenség, valamint a fékek és egyensúlyok elveit, amelyek a demokratikus kormányzás ismertetőjelei, és engem mély nyugtalansággal töltöttek el a demokratikus normák magyarországi eróziója miatt" - fogalmazott a szenátor. "Lépéseit Orbán miniszterelnök egy új, az 'illiberális demokrácián' alapuló állammodellre való felhívásban indokolta, de elképzelése kihívást jelent az Európai Unió és a NATO alapvető értékeivel szemben. Ezek a szövetségek nemcsak a demokrácia, hanem a jogállamiság, az egyéni szabadság és az alapvető szabadságjogok védelmén is alapulnak. Minden tagországnak elkötelezettnek kell maradnia ezen értékek iránt" - írta McCain. Utalt a Velencei Bizottság, az EBESZ, valamint a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet és az Európai Központi Bank magyar kormány intézkedéseivel kapcsolatos bírálataira, s emlékeztetett arra is, hogy ez elmúlt hónapban hat magyar állampolgárnak tiltották meg az Egyesült Államokba való belépést.

McCain újfasiszta jelzőjétől egyébként még szerdán elhatárolódott az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Marie Harf szerint "nem meglepő", hogy a diplomáciai tárca nem oszt több olyan nézetet, amelyet a republikánus McCain szenátor a magáénak vall. Kérdésre válaszolva "természetesen" ebbe a kategóriába sorolta a magyar kormányfőre vonatkozó "újfasiszta diktátor" minősítést is. "Hisszük, hogy (Bell) nagyon jó nagykövet lesz, és örülünk a megerősítésének" - jelentette ki a szóvivő, aki szerint az új nagykövet megfelel az általa betöltendő poszt követelményeinek.

Megírtuk azt is, a szenátor kijelentései miatt szerdán Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) kérették André Goodfriendet. Az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjével közölték: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a szenátor szavait. Ehhez képest Goodfriend barátságos találkozónak nevezte a Magyar Levente államtitkárral folytatott megbeszélést. A Hír 24 híradójának nyilatkozva nem szabadkozott McCain kijelentései miatt, sőt, azt mondta, már többször beszéltek a kormány intézkedései kapcsán az amerikai aggodalmakról, és a szenátor nem mondott újdonságot. "Ezeket már mind jeleztük a magyar kormánynak, és a magyar kormány uniós partnerei is szóltak" - fogalmazott. "Inkább a kijelentések tartalmára szeretnénk koncentrálni ahelyett, hogy ki mondta őket" - tette hozzá.

Eközben a kormányoldal, illetve a Fidesz fölháborodottan utasította vissza a korábban nagyra tartott McCain véleményét. Kovács Zoltán elfogadhatatlannak nevezte a szenátor kijelentését, a kormányszóvivő szerint ugyanakkor Goodfriend bekéretését nem egyedül ez indokolta, hanem az is, hogy "azok a megállapítások, melyek a szenátor úr szájából, de egyébként a hivatalos amerikai diplomácia által is megjelennek, részben tévedéseken, részben olyan politikai ferdítéseken alapulnak, melyek nem teszik lehetővé, hogy rendes párbeszédet folytassunk". Ennél durvábban fogalmazott Gulyás Gergely az Origónak. A törvényhozási bizottság fideszes elnöke szerint a veterán szenátor - egy rövid időre - elvesztette az józan ítélőképességét, amiért a legkevesebb, hogy bocsánatkéréssel tartozik. A kormányszóvivői tájékoztatón később Kovács úgy fogalmazott, az, hogy McCain mennyire van tisztában a magyarországi helyzettel, "kiderül azokból a klisékből, amiket használt". Arra a kérdésre, a kabinet valóban bocsánatkérést vár-e, azt mondta: "ez nem személyes, hanem elvi ügy. Szenátor úr és mi is elmondtuk a véleményüket. Részben amerikai belügyről van szó, ezeket a belső ellentmondásokat nekik kell megoldani”. Egyébként a kormányszóvivő szerint valójában Orbán már hat évvel ezelőtt sem tartotta hősnek a szenátort. Legalábbis nem a szó általános értelmében, a kormányfő csak arra gondolt, hogy McCain az amerikaiak számára hős.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Szerző