Előfizetés

Négy sérült egy újabb balesetben

Két ember súlyosan, kettő pedig könnyebben megsérült, amikor kerékpáros és személyautó ütközött össze a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerújfaluban pénteken.

A térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, hogy az ütközés következtében a személyautó árokba csapódott, a benne ülők közül hárman megsérültek, egyikük súlyosan. A balesetben a kerékpáros is súlyos sérüléseket szenvedett, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett.

A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az Ura felől Csenger felé tartó személygépkocsi előzés közben sodorta el a kerékpárost, majd az árokba borult. Az érintett útszakaszt a baleseti helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták.

A Rákos-patakba hajtott az autós (Fotó)

A Rákos-patakba hajtott autójával egy férfi Budapesten, a XIV. kerületi Remény és Gvadányi utca kereszteződésénél csütörtök este.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság  tájékoztatása szerint a férfi nem sérült meg.

MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI Fotó: Lakatos Péter

Az autót az FKI munkatársai emelték ki a patakból, azt egyelőre nem tudni, műszaki- vagy emberi hiba okozta-e a balesetet. 

Százmilliós kártérítés a fekete sereg áldozatának

Publikálás dátuma
2014.12.05. 06:15
Az egészségében megrendült Szántai Attlia az ítélethirdetést hallgatja a Fővárosi Ítélőtáblán FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Százmilliós kártalanítást ítélt meg a fekete sereg néven ismertté vált banda egyik, évekre ártatlanul bebörtönzött áldozatának jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. Szántai Attila a megpróbáltatások során maradandó egészségromlást szenvedett, láthatóan súlyosan megrendült egészségi állapotban érkezett a per csütörtöki tárgyalására.

A fővárosban motelt, éttermet üzemeltető Szántai Attilára 2000 végén szabadították rá a fekete sereget a bűnözőkkel együttműködő rendőrök.

Őt és családját hónapokon át védelmi pénzért zsarolták, fenyegették, bántalmazták, mígnem Szántai Attila jogszerűen tartott fegyverével a saját otthonánál rálőtt támadóira, akik közül egy meghalt, egy életveszélyesen megsebesült.

Ezután Szántai Attilát ítélték jogerősen 13 év fegyházra, ráadásul bandatagok közé zárták, akiktől további súlyos bántalmazásokat kellett elszenvednie, miközben a családját továbbra is fenyegették.

Szántai Attila 6 év 9 hónap után került szabadlábra. 2012-ben mentették fel jogerősen a vádak alól.

A megpróbáltatások során maradandó egészségromlást elszenvedő, láthatóan súlyosan megrendült egészségi állapotban érkezett a polgári per csütörtöki tárgyalására, ahol az ítélőtábla jogerősen százmillió forint nem vagyoni kártalanítás megfizetésére kötelezte az alperes magyar államot.

A tábla szóbeli indoklásában elmondta, hogy az emberi élet az alaptörvény szerint is a legfontosabb érték, "nincs ára", nincs olyan kártérítés, amely alkalmas lenne arra, hogy az ebben az ügyben bekövetkezett hátrányokat kompenzálná, az elvett éveket, a tönkretett életet nem lehet kárpótolni.

A szóbeli indoklás kitért arra, hogy a felperes majdnem hét évet töltött a legszigorúbb büntetés-végrehajtási intézetben, a szabadságelvonás kirívó mértékű volt, az okozott hátrányok pedig életre szólóak.

Jován László ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen, az állam által okozott szenvedésnek, szabadságelvonásnak, jogtiprásnak ára kell, hogy legyen.

Emlékeztetett arra is, hogy néhány éve például az UD Zrt.-nek a Belügyminisztérium egy perbeli egyezséggel jóval több mint kétszázmillió forintot fizetett a cég jó hírének megsértése miatt.

A fekete sereg ügyében a több mint egy évtizeddel ezelőtt elkövetett cselekmények, védelmi pénzek szedése, tartozásbehajtás, erőszakos bűncselekmények és fegyveres leszámolások miatt folyt büntetőeljárás többtucatnyi vádlott ellen.

A bíróság a házi őrizetből külföldre menekülő Magyar Róbertet tényleges életfogytiglanra, több társát pedig tíz évet meghaladó szabadságvesztésre ítélte 2012-ben.

Az eljárások adatai szerint a fekete sereg akár több száz embert is tudott mozgósítani az alvilági erődemonstrációkra.