Oroszország és Szlovákia kiegyezett a kőolajban

Publikálás dátuma
2014.12.05. 16:00
Illusztráció: David Hecker/Getty Images
Oroszország és Szlovákia megkötötte az orosz kőolaj szállításáról és tranzitjáról szóló államközi megállapodást - közölte az orosz energiaügyi minisztérium pénteken.

A 15 évre szóló szerződést Alekszandr Novak orosz energiaügyi és Pavol Pavlis szlovák gazdasági miniszter pénteken Moszkvában írta alá. A stratégiai jellegű megállapodás 2015. január 1-jétől 2029 végéig hatályos, és lejáratkor automatikusan meghosszabbodik öt évvel, ha egyik szerződő fél sem emel kifogást. A jelenlegi, 1999. december 14-én kötött szerződés az idei év végén jár le. 

Orosz sajtóbeszámolók szerint az új megállapodás alapján Oroszország évente hatmillió tonna kőolajat szállít Szlovákiába a Barátság csővezetéken keresztül, további hatmillió tonna kőolaj tranzitszállítmányként halad át Szlovákia területén nyugat-európai országok felé.

Novak és Pavlis emellett tárgyalt a Szlovákiába exportált orosz földgáz problémaköréről, valamint atom- és villamos energetikai kérdésekről. A szlovák sajtóban az évszázad szerződésének nevezték az új megállapodást.

Szerző

Antiszemita kijelentésekért rendelték haza a nagykövetet

Antiszemita és homofób kijelentésekért nyilvános bocsánatkérésre kötelezte és hazarendelte Románia jereváni nagykövetét a bukaresti külügyminisztérium pénteken.

A román diplomáciát az Antiszemitizmust Figyelő Központ (MCA) figyelmeztette arra, hogy Sorin Vasile, Románia jereváni nagykövete egy nyilvános szereplése alkalmával a zsidóságot és a szexuális kisebbségeket sértő vicceket engedett meg magának, amelyek megütközést keltettek a hallgatóságban és a helyi sajtóban.

A román külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a történtekért és megerősítette, hogy elítél minden viselkedési kihágást, amely intoleranciáról és előítéletekről tanúskodik.

Szerző

Baloldali tartományi kormányfő Németországban

A hírt a távirati iroda közölte, Bodo Ramelow-t "posztkommunista politikus"-nak minősítve. Németországban a türingiai tartományi gyűlés (Landtag) ma választotta meg miniszterelnöknek a Baloldal helyi vezetőjét. A párt az ország újraegyesítése óta először tölt be tartományi kormányfői pozíciót.

Az egykori keletnémet állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali tömörülések összeolvadása révén létrejött Baloldal jelöltjét a második fordulóban választották meg miniszterelnöknek. A Baloldal a szociáldemokrata párttal (SPD) és a Zöldekkel alakított kormányt Türingiában, a három párt minimális, egyfős többséggel rendelkezik a Landtagban.

A posztkommunisták már több alkalommal kerültek kormányra a volt NDK területén fekvő tartományokban - elemzi a helyzetet az MTI - de csak koalíciók kisebbik pártjaként. A Ramelow vezette koalíció az első, amelyben a Baloldal a legnagyobb párt.

A hír egyébként nem keltett meglepetést, mint a Népszava is megírta,  lényegében már a múlt hónap közepén eldőlt: balpárti miniszterelnöke lesz Thüringia tartománynak. A német szociáldemokraták tartományi ügyvezető elnöksége ugyanis azt ajánlotta a tagságnak, hogy a Balpárttal és a Zöldekkel való koalíciókötést részesítsék előnyben.

Szerző