Könnyed OSC-diadal a Honvéd ellen

Könnyed OSC győzelemmel kezdődött a férfi vízilabda Magyar Kupa szentesi négyes döntője tegnap este. Ez a tény azért nem meglepő, de a Honvédtól ennél mindenki többet várt. Az újbudaiak rögtön az első negyedben kihasználták ellenfelük két védelmi hibáját, hátul pedig Bisztritsányi Dávid zárt jól. A félidőben maradt a 2-0-s OSC-vezetés, pedig a kispestiek büntetőt is hibáztak.

Aztán a harmadik nyolc percben dűlőre vitték a döntést Bátori Bencéék (már ha ekkor kérdés volt még, hogy melyik együttes jut tovább), bár a Honvéd is megszerezte Fazekas Tibor révén a becsületgólt. A végén már kicsit talán tartalékolt Vincze Balázs csapata, de keretbe zárva teljesítményüket, 2-0-ra hozták a záró felvonást is, így magabiztos 8-1-es OSC-diadal született.

A Szolnok és az Eger párharca 6-5-el ért véget, így előbbi jutott a holnap esti fináléba.

Témák
vízilabda

Aranyeső Dohában

Publikálás dátuma
2014.12.06. 06:54
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Szenzációs napot zártak a magyarok tegnap a dohai rövidpályás úszó világbajnokságon. Hosszú Katinka két, Gyurta Dániel és Bernek Péter egy-egy aranyéremmel lett gazdagabb.

Hosszú Katinka, ha diadalmaskodik a dohai rövidpályás úszó világbajnokságon, az biztos világcsúcs. Csütörtökön 100 méter háton döntött rekordot, tegnap pedig előző napi teljesítményét is túlszárnyalta. Az év női úszójának választott sportoló 1:59.23 perces idővel nyert aranyérmet 200 méter háton, ezzel a nők közül elsőként sikerült két percen belül teljesítenie ezt a számot. A Vasas versenyzője az első ötven méter kivételével végig elől volt, fokozatosan növelte előnyét, és végül hatalmas fölénnyel győzött.

„Két percen belül, ez azért durva... Jó, ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor valahol gondoltam erre, reméltem, hogy sikerülni fog. De meg is kell csinálni. Könnyűnek éreztem ezt az úszást, erőlködés, feszülés nélkül ment”- mondta Katinka az első pénteki győzelme után, ugyanis itt még nem ért véget a Hosszú-program.

Következhetett a 100 vegyes, ahova tartaléklángon égve a második helyen kvalifikálta magát a döntőbe az aranyos úszóhölgy. A fináléban viszont jött a címvédőhöz méltó győzelem és a „szokásos” világcsúcs (56.70). Egyébként a saját rekordját (56.87) döntötte meg Katinka, amit szeptember elsején úszott a dubaji világkupaversenyen. A szám másik magyar indulója, Verrasztó Evelyn nyolcadik lett.

A férfiak is fantasztikusan szerepeltek: Gyurta Dániel 200 mellen, míg Bernek Péter 400 méter gyorson diadalmaskodott.

A 200 méter mell nagymedencés olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a döntőben már az elején az élbolyban helyezkedett el, Gyurta 100 méternél elsőként fordult, és bár legnagyobb vetélytársa, a német Marco Koch megközelítette, de utolérni nem tudta. A magyar világklasszis 2:01.49 perccel csapott célba.

„Nagyon örülök, hogy sikerült megvédenem a címemet – kezdte értékelését Gyurta Dániel. – A mai nap visszaigazolta, jó döntést hoztam, amikor visszaléptem a 100-tól, hiszen délelőtt az utolsó előfutam volt a miénk, délután pedig a harmadik döntő, azaz a buszozással együtt 40 percem maradt a pihenésre, amit, úgy gondolom, mindannyian éreztünk, akik pénteken a fináléban úsztunk. Ma egyértelműen a győzelem volt a cél, nem a világcsúcs. Annak örülök, hogy fél másodperccel a többiek előtt vagyok még mindig, de tisztában vagyok azzal, hogy ez csak egy rövid pályás vb – az igazi kihívások ezután következnek. Ami jó, hogy sikerült ezt az évet egy ilyen címmel zárnom, mert elismerem, nem volt annyira kimagasló ez a szezon, mint a korábbiak. Viszont az is tény: szándékosan fogtuk vissza ezt az idényt, hogy a következő két évre, amikor jön a nagypályás világbajnokság és az olimpia, meglegyen a kellő erő, hogy továbbra is a többiek előtt maradjak” - zárta gondolatát az olimpiai bajnok.

Az aranyhalmozást Bernek Péter folytatta, aki 400 méter gyorson diadalmaskodott 3:34.32 perces országos és világbajnoki csúccsal. Az eddig inkább hátúszásban jeleskedő 22 éves BVSC-versenyző már délelőtt az összesítésben első helyet érő időt úszta, és a délutáni döntőben még ezen is jelentősen tudott javítani. Eredménye 3.02 másodperccel volt jobb a délelőtti magyar rekordnál. A döntőben 100 méterig a második helyen haladt, akkor az élre tört, majd egyre növelte előnyét, amelyből mintegy két testhossznyit megtartott a célig.

„Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzásegített ehhez a győzelemhez – mondta Bernek Péter a verseny után. – A sikerben ugyanúgy benne van Turi György munkája, hiszen az év nagyobb részében még nála készültem, mint Nagy Petié a BVSC-ben – mindkettejüknek nagyon hálás vagyok. Berlinben, amikor a dobogóról is lemaradtam 200 háton, sírtam, padlón voltam – viszont annak úgy kellett történnie, hogy végül meghozzam a döntést a váltásról. Ahhoz, hogy ez így sikerüljön, kellett a környezetváltás. Bár elismerem, szeptemberben még magam sem gondoltam, hogy decemberben már világbajnok leszek 400 gyorson. A többiek eddig nyilván nem vettek komolyan, az előfutamok után talán változott a helyzet, ezután pedig bizonyosan fog – jó lett volna Rióig titkolni, mire vagyok képes, de persze nem bánom, hogy így alakult...”- fogalmazott a friss világbajnok.

A versenynap utolsó magyar finalistája Kapás Boglárka ötödik lett 400 méter gyorson.

A csoda-pénteknek köszönhetően a harmadik nap után Magyarország áll az éremtáblázat élén. És még két nap hátravan…

A mai program
4x50 m férfi gyorsváltó, 50 m női hát (Hosszú Katinka, Késely Ajna), 100 m férfi gyors (Holoda Péter, Kozma Dominik), 50 m női gyors (Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna), 100 m férfi vegyes (Földházi Dávid, Holoda Péter), 100 m női pillangó (Jakabos Zsuzsanna, Szilágyi Liliána), 200 m női vegyes (Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn), 50 m férfi mell (Horváth Dávid), 4x50 m mixed gyorsváltó (magyar válogatott). Magyar idő szerint 7.30 órakor kezdődnek az előfutamok, a döntőket 15.55-től élőben közvetíti a Duna Tv.

Szerző

José Mourinho rekordra készül

Anglia

Új rekordokra vezérelheti José Mourinho a Chelsea-t. A londoniak célja, hogy 24. mérkőzésükön se találjanak legyőzőre.

Mintha nem is lenne igazi riválisa a Chelsea labdarúgócsapatának. A második helyezett Manchester City nagyon rapszodikusan szerepel, a harmadik helyen álló Southampton addig nyerte csak a meccseit, amíg nem játszott igazi rangadókat, a negyedik Manchester United pedig ugyan győzött utolsó négy mérkőzésén, a játék azonban többször is hagyott kívánnivalót maga után, amint ezt trénere, Louis Van Gaal is elismerte.

José Mourinho remekül összerakta a Chelsea-t, amely sokkal látványosabban is játszik, mint az előző szezonban. Ez nagyban köszönhető a brazil tandemnek, Oscarnak és Williannak (előbbi hírek szerint Mourinho bizalmi embere), Diego Costa pedig elől gondoskodik a gólokról. A spanyol válogatott hét közben letöltötte egymeccses büntetését, így pályára léphet már szombaton a Newcastle otthonában.

Ha a Chelsea a „szarkák” pályáján, a St. James’ Parkban sem szenved vereséget, úgy felülmúlná 2007-es és 2009-es rekordját, amikor minden bajnokit és kupamérkőzést beleszámítva 23-szor nem talált legyőzőre. A Newcastle elleni lenne ugyanis a 24. vereség nélküli találkozó. Még akár az sincs kizárva, hogy sikerül beállítani a 2004-2005-ös klubrekordot, amikor 40 bajnoki mérkőzésén nem kapott ki. A Newcastle azonban nem ígérkezik könnyű ellenfélnek. Utolsó öt egymás elleni összecsapásukból 3-at Alan Pardew együttese nyert meg.

Premier League, 15. forduló. Szombat: Newcastle-Chelsea (13.45 óra, Tv: Digisport1), Hull City-West Brom (16), Liverpool-Sunderland (16), QPR-Burnley (16), Stoke City-Arsenal (16, Tv: Digisport2), Tottenham-Crystal Palace (16), Manchester City-Everton (18.30, Tv: Digisport1). Vasármap: West Ham-Swansea (14.30, Tv: Digisport2), Aston Villa-Leicester (17, Tv: Digisport2). Az élmezőny: 1. Chelsea 36 pont, 2. Manchester City 30, 3. Southampton 26.

Németország

Rangadót játszanak Münchenben, a Bayern a Leverkusent fogadja. Hogy aztán tényleg rangadó lesz-e, az nagy kérdés, hiszen ha a bajorok elkapják a fonalat, lehetetlen megállítani őket. A gyógyszergyáriak számára az az egyedüli remény, hogy a Bayern utolsó két meccsén nem volt igazán meggyőző: a Bajnokok Ligájában múlt héten kikapott a Manchester City otthonában, majd csak 1-0-ra nyert Berlinben a Hertha ellen. Roger Schmidt, a Leverskusen edzője azt nem mondta, hogy ismerné a csodaszert a Bayern ellen, de úgy vélte: nagy hibát követnének el, ha a Robbenékhez igazítanák a taktikát. „Ha így tennénk, csak a gólarány lenne kérdéses” – jelentette ki.

Bundesliga, 14. forduló: Péntek: Dortmund-Hoffenheim (lapzártánk után ért véget). Szombat: Köln-Augsburg (15.30 óra), Hannover-Wolfsburg (15.30, Tv: Eurosport2), Mönchengladbach-Hertha (15.30), Paderborn-Freiburg (15.30), Stuttgart-Schalke (15.30), Bayern München-Leverkusen (18.30, Tv: Eurosport2). Vasárnap: Hamburg-Mainz (15.30, Tv: Eurosport2), E. Frankfurt-Werder Bremen (17.30, Tv: Eurosport2). Az élmezőny: 1. Bayern München 33 pont, 2. VfL Wolfsburg 26, 3. Leverkusen 23.

Szerző