"Tele a puttonyunk!" - Közszolgák tüntettek

Publikálás dátuma
2014.12.06. 20:19
FOTÓ: MTI, Máthé Zoltán
"Tele a puttonyunk!" jelmondattal, mintegy 200 közszolgálati dolgozó tartott demonstrációt többek között béremelést követelve szombaton Budapesten a József nádor téren, a Nemzetgazdasági Minisztérium szomszédságában.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által szervezett demonstráció résztvevői, azonnali 5 százalékos, de legalább a 10 ezer forintot elérő béremelést követeltek a kormánytól.
A tüntetők, jelképesen "virgácsot" küldtek a kormánynak, amivel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a közszolgálatban dolgozóknak 2008 óta egyharmadával csökkent a reálkeresete és a 2015-ös költségvetésben sem szerepel béremelés.

Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára azt hangsúlyozta, hogy a bérrendezések elmaradása miatt veszélybe került a teljes magyar közszolgálat. Úgy vélekedett: azért jelentek meg csak néhány százan a demonstráción, mert mindenki félti az állását, attól fél, ha a jogaiért kimegy az utcára ott is marad. Azt mondta, hogy a teljes közszolgálati szférában követelik az életpályamodell bevezetését, amelynek nyomán 2017-re legalább a 2008-as fizetések reálértékét elérhetné a közszolgálati dolgozók jövedelme.
Bárdos Judit, a Belügyi Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint a munkáltató olyan "biorobotokká" nevelte a dolgozókat, akik a munkahelyen nem mernek beszélni, kérdezni és véleményt mondani.

Földiák András, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke szégyennek nevezte, hogy 20 éves munkaviszony után, felsőfokú végzettséggel a bérminimumot, vagyis havi 87 ezer forintot viszi haza a munkatársak zöme.
Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke arról beszélt, hogy Magyarország csak a bérek lemaradásában éllovas, de minden másban sereghajtó.

Sebes József, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségi Tanácsának tagja azt követelte, hogy a cafeteria összege érje el a versenyszféra színvonalát és szüntessék be a közszolgálatban a törvénytelen túlóráztatást, illetve töröljék el a bizalomvesztés jogintézményét.

Ferenc Norbert szociális munkás pedig úgy fogalmazott, hogy a "hivatásból szívatás lett". Ennek pedig az az eredménye, hogy a fiatal diplomások gazdasági menekültként külföldön keresik a boldogulást.
A demonstráció résztvevői a Mikulás-nap alkalmából egy puttonyba helyezték el a követeléseiket, amelyet elküldtek a kormánynak.

Szerző

A Fidesz megtárgyalja Kocsis Máté "agyrémét"

Publikálás dátuma
2014.12.06. 17:49
Tuzson Bence sajtótájékoztatója. FOTÓ: MTI, Marjai János
A Fidesz-frakció hétfői ülésén foglalkozik Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester azon javaslatával, amely a 12-18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő - közölte Tuzson Bence, a kormánypárti képviselőcsoport szóvivője.

Kocsis Máté a Facebookon azt írta, hogy a drog életveszélyes, "féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is". Szerinte érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. A politikus, a Fidesz kommunikációs igazgatója javasolta, hogy a kormánypárt parlamenti frakciója tárgyalja meg a kérdést, és a részletszabályok megvitatása után készítsen jogszabálytervezetet.
Tuzson Bence sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, a frakció hétfőn tárgyalja a felvetést, és ki fogja alakítani róla az álláspontját.

"Agyrém"

Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programvezetője az Index kérdésre azt mondta, hogy
Kocsis Máté javaslata szakmai szempontból agyrémnek minősül.
Mint mondja, 2007-ben, a szocialista kormányzat idején egyszer már felmerült az iskolai drogteszt, de azt rövid úton elvetették, mivel a nemzetközi szakirodalom szerint nem előzi meg hatékonyan a droghasználatot a diákok körében, viszont számos hátránya van.

Sárosi arra is felhívta Kocsis Máté figyelmét, hogy az alkoholfogyasztás minden mutató szerint a legveszélyesebb a fiatalok körében, inkább emiatt kellene aggódni.

A Fox News is foglalkozik a témával

A Fox News a "Magyar polgármester évenkénti drogtesztet akar a 12-18 éveseknek, politikusoknak és újságíróknak" címmel adja el a sztorit, kiemelve, hogy Kocsis Orbán Viktor pártjának, a Fidesznek a kommunikációs igazgatója és azt is hozzáteszik, hogy kerületében ellehetetlenítették a Kék Pont Alapítvány tűcsere programját, ami augusztusban le is állt.

Szerző
Frissítve: 2014.12.06. 19:18

MSZP: valódi szociális katasztrófa fenyeget

Publikálás dátuma
2014.12.06. 14:48
FOTÓ: MTI, Máthé Zoltán
Az MSZP azt javasolja, hogy azok, akik vasárnap is dolgoznak, dupla pótlékot kapjanak - közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője a párt választmányának ülése után.

Tóbiás József úgy fogalmazott: a vasárnap legyen "vásárnap", ezért az MSZP minden olyan szervezetet támogat, amely ezért "hadba száll".

Véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban újabb tanújelét adta, mennyire elszigetelődik a magyar valóságtól, ugyanis világosan látszik, hogy hat nap munkával négymillió ember nem tud megélni Magyarországon. A családok emellett úgy alakították ki a szokásaikat, hogy a szombat és a vasárnap a vásárlásé - érvelt.
A pártelnök azt mondta, bármilyen döntést is hoz a jelenlegi kormány, az MSZP megváltoztatja, és dupla pótlékot kell kapnia minden egyes dolgozónak, aki vasárnap azért dolgozik, hogy a családját fenntartsa.

Tóbiás József elmondta, követelik, hogy a kormány biztosítsa az egyházak autonómiáját, vegye komolyan Erdő Péter bíboros elmúlt napokban megfogalmazott kritikáját. Se az egyházi törvény módosítása, se a szociális ellátórendszer átalakítása ne történjen meg az egyházak egyetértése nélkül - közölte.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek csütörtökön súlyosan aggályosnak nevezte a kormány esetleges szándékát, hogy a szociális intézmények nagy részét egyházi fenntartásba adja. Erdő Péter kitért arra is, a történelmi egyházak aggódnak, hogy a kormány teljesen új egyházi törvényt készül alkotni.

Tóbiás József ismét lemondásra szólította fel Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét, mert miatta sérül az általa vezetett intézmény erkölcsi megítélése.

Botka László választmányi elnök közölte, a választmány kezdeményezésére a frakció 400 milliárd forint átcsoportosítását javasolja a jövő évi költségvetésben az oktatás és a szociális területére annak érdekében, hogy ne Magyarország legyen az első ország az EU-ban, ahol a lakosság több mint fele a létminimum alatt él.

Hozzátette: mintegy 270 milliárd forinttal pótolnák az elvont szociális forrásokat, az oktatás területére 130 milliárd forintot fordítanának pluszban, mindezt úgy, hogy nem változnának meg a költségvetés főszámai. Kifejtette: módosító javaslataik forrásai a jelentősen megnövekedett kommunikációs költségek, a felesleges államosítások és a még feleslegesebb állami presztízsberuházások lennének.

Értékelése szerint ha változatlan formában fogadják el a kormány által benyújtott büdzsét, akkor "valódi szociális katasztrófa" fenyeget Magyarországon. A választmányi elnök kifogásolta, hogy jelentősen szűkítik a közgyógyellátás igénybevételének lehetőségét, illetve hogy megszűnik a lakásfenntartási támogatás.
Botka László beszámolt arról is, hogy a választmány előkészítette a jövő hét szombati országos pártértekezletet, amelyen az idei választási évet értékelik és meghatározzák az új baloldali stratégiát.

Szerző