Hírek innen, onnan...

A minap a TV (közszolgálati??) Esti Híradó 36. percében került elő (elég gyorsan!!), hogy az USA kijelölt nagykövete megkapta a szenátus jóváhagyását, s januártól elfoglalja a hivatalát. A műsorvezető elmondta, hogy McCain szenátor felszólalt, s ellenezte a kinevezést, mert a követjelölt „keveset tud Magyarországról”. Ezt egy korábbi meghallgatás esetén már hallottuk. A Népszavában viszont azt olvasom, hogy a felszólaló szenátor „gyengének” ítéli meg a hölgyet az Orbán kormány politikai tettei ellenében. Inkább egy rutinos karrier diplomatát látna szívesen Magyarországon, aki keményen tudná az USA politikáját képviselni.

Szabad kérdeznem: hol van itt az igazmondás, a közszolgálatiság? Csak nem a Cohn Bendit interjú „helyretevője” adta ezt a hírt a műsorvezető szájába? Nem gondolják a TV fura urai, hogy a „zemberek” nem csak „közszolgálatian” tájékozódnak, s ezek a ferdítések könnyen leellenőrizhetők? A közmondás szerint hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát! Néha nem ártana a Kunigunda utcában a közmondások könyvét átlapozni.

Picasso rajzai és Cocteau fotói Balatonfüreden

Pablo Picasso rajzaiból és Jean Cocteau költő, filmrendező fotóiból nyílik kiállítás 2015 márciusában Balatonfüreden, a Vaszary Galériában.

A klasszikus avantgárd néhány legendás alakjának – köztük Pablo Picassonak – együtt töltött pillanatait eleveníti föl az a 29 fénykép, melyet Jean Cocteau francia költő és filmrendező készített az első világháború idején a spanyol festőóriásról és barátairól.

A képeken feltűnik a művészvilág több meghatározó alakja: Amedeo Modigliani, Max Jacob és Moise Kisling, illetve Picasso szinte kizárólag ezekről a képekről ismert akkori szerelme, egy Paquerette nevű modell.

A fotósorozatra az elektronikus művészet úttörőjeként számon tartott, Billy Klüver bukkant rá, amikor 1978-ban a Montparnasse-on élő művészeket ábrázoló képek után kutatott a francia fővárosban.

A 2015 márciusában, a balatonfüredi Vaszary Galériában nyíló kiállításon a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso-művek, hazai és amerikai magángyűjteményekben fellelhető tárgyak, festmények, fényképek, rajzok, a kutatás során felhasznált dokumentumok, korai videómunkák is láthatók majd, köztük több olyan mű, amelyet hazánkban még nem állítottak ki.

Szerző
Frissítve: 2014.12.08. 20:50

Elhunyt Lovas Nándor

Huszonkilenc évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt Lovas Nándor fiatal filmes: rendezőasszisztens, gyártásvezető, forgatókönyvíró - közölte tegnap az index.hu.

Egyik utolsó munkája a mozikban most is látható Délibáb című film volt, Hajdu Szabolcs rendezése, ebben forgatókönyvíróként dolgozott.

Lovas Nándor számtalan filmben tevékenykedett a rendező közvetlen munkatársaként: asszisztens volt A nyomozóban (r: Gigor Attila), a Bibliotheque Pascalban (r: Hajdu Szabolcs), a Drága besúgott barátaimban (r: Cserhalmi Sára), a Csak a szélben (r: Fliegauf Bence), az Aglajában (r: Deák Kriszta).

Legutóbb a Fleming című Magyarországon készülő sorozatban volt gyártási asszisztens, dolgozott korábban a Társas játékban is, producerként kisfilmeket is készített, mint például az idén Cannes-ban szereplő Provincia (r: Kárpáti György Mór) vagy a Szarajavóban sikert arató Körforgalom (r: Nagypál Orsi).

Hajdu Szabolccsal rendszeresen együtt dolgozott: a Délibáb forgatókönyvét hárman írták közösen: Hajdu Szabolcs, Jim Stark és ő. A Las Vegas-ban készült Dosztojevszkij-adaptációban, A játékosban is dolgozott.

Szerző
Frissítve: 2014.12.08. 21:18