Arany Medál-díjak

Publikálás dátuma
2014.12.10 06:50
A művészekre civilek szavaztak az interneten FOTÓ: PÁLFALVI KITTI
Bálint András Kossuth-díjas színész-rendező, Dragomán György író, Zomborácz Virág filmrendező, illetve László Zsolt, Tompos Kátya és Szabó Erika színművész kapták az Arany Medál-díjakat, amelyeket személyesen vettek át a Bethlen Téri Színházban.

Az Arany Medál-díj elismerést Mészáros Márton újságíró, lapunk külső munkatársa, hozta létre azzal a szándékkal, hogy a közönség és az olvasók a legközvetlenebb formában, az interneten szavazhassanak az adott év legkiemelkedőbbnek tartott művészeire.

A jelölési feltételek szerint kizárólag élő személyre lehetett voksolni, író esetében kötet megjelenéshez, színész, rendező esetében pedig színpadi, illetve filmes munkában történő közreműködéshez kötött a szavazat. Az átadási ünnepségen elhangzott, az idei évben több mint tízezer szavazat érkezett.

A közönség életműdíjjal Bálint András Kossuth-díjas színész-rendezőt, a Radnóti Színház igazgatóját ismerte el. Az év írójának odaítélt Arany Medál-díjat Dragomán György vehette át, akinek műveit harminc különböző nyelvre fordították le.

A 41 éves szerző A fehér király című könyvéből egy brit rendezőpáros készít nemzetközi szereplőgárdával filmet. Az év rendezőjének Zomborácz Virágot, az Utóélet című film forgatókönyvíró-rendezőjét választották.

A legígéretesebb fiatal tehetségnek járó közönségdíjjal Szabó Erika színművésznőt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóját ismerték el.

Az év hazai színészének és színésznőjének járó elismerést két Jászai Mari-díjas művész kapta: László Zsolt, a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, illetve Tompos Kátya, a Nemzeti Színház művésze.

László Zsoltnak pályatársa és barátja, Hevér Gábor színművész adta át az elismerést, Tompos Kátyát pedig Törőcsik Mari méltatta levélben.

Szerző

Egyre csökken a politikusok népszerűsége, Puzsért példátlan mértékben utálják

Publikálás dátuma
2019.04.24 10:34
Egyelőre teljes az összhang az ellenzéki politikusok között. A pártok úgy látják, külön-külön esélytelenek a Fidesszel szemben
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A kormánypártból Gulyás Gergely bukta a legtöbbet, és már nem Gyurcsány áll az utolsó helyen.
Áder János és Kásler Miklós kivételével szinte csak visszaesés látható a Medián legújabb, a politikusok népszerűségét mérő kutatásában. A március végén, április elején készült felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a listán szereplők ismertsége szinte csak nőtt (itt három kivétel van), amiből úgy tűnik
minél jobban megismerik az emberek a politikusokat, annál kevésbé kedvelik őket.
– írja a HVG.  A  felmérés alapján általános népszerűségvesztés sokkal inkább érintette az ellenzékieket, mint a kormánypárti szereplőket. Utóbbiak közül Gulyás Gergely indexe zuhant a legtöbbet (-3). Az ellenzéknél ehhez képest van -7 (Demeter Márta), -6 (Puzsér Róbert, Szabó Tímea és Fekete-Győr András), illetve -5 (Márki-Zay Péter, Hadházy Ákos, Molnár Csaba) százalékos esés is.  Érdekes, hogy az LMP-nek a listán szereplő politikusai egyaránt a lista aljára kerültek, így
már nem Gyurcsány Ferencet a sereghajtó.
A márciusi 18 százalékos kedveltsége alatt van például Demeter Márta és Ungár Péter (17 százalék), Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője (15). Rajtuk kívül csak Gyöngyösi Márton (EP-listavezető, Jobbik) áll még Gyurcsány mögött, vele egy szinten pedig Toroczkai László. De az MSZP-Párbeszéd EP-lista élén szereplő Tóth Bertalan és Szanyi Tibor sincs jobb helyzetben. Tóth éppen megelőzi Gyurcsányt, előtte két hellyel áll Szanyi. Valamivel jobban szerepelt a felmérésben Ujhelyi István, a lista második helyezettje, de ő is a mezőny második felében szerepel.
Az ellenzékben amúgy változatlanul Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely a legtámogatottabb közszereplők 34 és 33 százalékkal.
Puzsér Róbert 13 százalékos népszerűsége a Medián 2010 utáni méréseiben abszolút mélypontnak számít.
Az utóbbi 9 évben nem volt ennyire kevéssé népszerűtlen, országosan ismert politikus.
A népszerűségi lista első öt helyezettje:
  • Áder János
  • Orbán Viktor
  • Szijjártó Péter
  • Tarlós István
És még néhány érdekesség: 6. helyre került Rogán Antal, 7. Márki-Zay Péter, a 9. Karácsony Gergelyt pedig megelőzi Kövér László. A legnépszerűbb szocialista politikus, Kunhalmi Ágnes a 15., közvetlenül Gulyás Gergely mögött.

Legenda a képek mögött

Publikálás dátuma
2019.04.24 10:25

Fotó: Szalmás Péter
Az Oscar-díjas magyar operatőrről, Zsigmond Vilmosról készült utolsó portréfilmmel nyitott az 5. Magyar Filmhét.
Egy európai úr Amerikában – röviden így szokás jellemezni Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrt, aki 2016 első napján hunyt el, nyolcvanhat évesen. Bár burzsoá szülei miatt (édesapjának kocsmája volt) eleinte el akarták tiltani a filmezéstől, később a leghíresebb mozgóképes magyarok egyike lett, akinek a nevét minden szakmabeli tudta, tudja a mai napig. Számos filmet fényképezett, olykor szerepelt is a kamera másik oldalán, de azt kevesen tudtak róla, hogy szenvedélyes fotósként több tízezer képet őrzött otthon. Aztán, egyik nap az operatőr budapesti cégtársa, a világosítóként legendává vált Romwalter Béla Richy, és lánya Romwalter Judit producer úgy döntött: rábeszélik Zsigmond Vilmost, hogy szervezzenek kiállítást a legjobb fényképeiből. A tárlat létrehozásának folyamatát le is filmezték, illetve hosszan interjúvolták a képírót – ebből lett a Fényképezte Zsigmond Vilmos című dokumentumfilm. Zsigmond Vilmos, Kovács László barátjával – akivel együtt disszidált 1956-ban – karöltve az európai mozi látásmódját vitte magával Hollywoodba. Zsigmond Vilmos az új dokumentumfilmben feltűnően sokat poénkodik a kommunista rendszer abszurditásain. Megteheti, hiszen például az ő érdeme, hogy 1956-ban „szegény szovjeteket” lefilmezte Budapesten, majd az anyagot nyugatra kicsempészve megmutatta a világnak: mi is zajlik a keleti blokkban. A dokumentumfilmben sokat beszélt a szakmájáról, az operatőrségről, melyet Magyarországon tanítottak a világon a legmagasabb színvonalon. Megfogalmazása szerint az olasz neorealista filmek és a francia nouvelle vague művek képi világát honosították meg a tengerentúlon, leváltva-megszüntetve ezzel a színes-táncos művek divatját. Zsigmond Vilmos híres mondata: csak annyira vagy jó, mint a rendezők, akikkel dolgozol. Ő pedig olyan nagy nevek alkotótársaként vonult be a filmtörténetbe, mint Robert Altman, Steven Spielberg, Michael Cimino és Woody Allen. A Fényképezte Zsigmond Vilmos, amely egyszerre működik werkfilmként és intim portréként, pontosan bemutatja, hogy az operatőr nem szeretett beszélni a saját nagyságáról, ám mégis megmutatják az alkotói ideát mely végig kísérte az alkotásait, legyen szó akár mozgó-, akár állóképről. „Mindent be lehet magyarázni a dolgokba” – jegyezte meg cinikusan Tomas Opitz kurátornak, miközben a film tükröt mutat: Hajdu Szabolcs rendező és Máthé Tibor operatőr fejtik meg Zsigmond Vilmos képeinek titkait. Számos dokumentumfilm próbálta már megfogni a zsigmondvilmosi rejtélyt, de még senkinek sem sikerült, mint most: egyértelműen érződik, hogy olyan alkotók készítették, akik nagyon jól ismerték, sőt, szerették az alanyt. Ez a viszony pedig kölcsönös, így olyan érzése van a nézőnek, egy család közepén találja magát. Ebben a megközelítésben sokat számított, hogy nem Zsigmond Vilmos filmjeit, hanem a személyes képeit tárgyalja a mű. Nem is akárhogy.

Infó:

Fényképezte: Vilmos Zsigmond Rendező: Szakonyi Noémi Veronika

Frissítve: 2019.04.24 10:25