Előfizetés

Megoldást keres Brüsszel

Publikálás dátuma
2014.12.10. 06:39
Pozsonyban, a V4-ek találkozóján is kiemelt téma volt az energiabiztonság FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Brüsszelben tanácskoztak tegnap az Európai Unió energetikai miniszterei a Déli áramlat ügyében. Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke a tanácskozást követően kijelentette, Moszkva semmilyen hivatalos csatornán nem értesítette Brüsszelt a Déli Áramlat leállításáról. Az Unió keresi a megoldásokat az európai energiabiztonság szavatolására.

Két tanácskozásra is sor került tegnap Brüsszelben a Déli Áramlat gázvezeték kérdéskörében. Összeültek az uniós tagállamok energetikai miniszterei és külön tárgyaltak a Déli Áramlat projektben résztvevő országok szaktárcáinak vezetői.

Ha megépült volna
A Déli Áramlat munkálatait 2012 decemberében kezdték el, 3600 km-en kötötte volna össze Oroszországot Bulgáriával, majd Szerbián, Magyarországon és Szlovénián keresztül jött volna Közép-Európába. Kapacitását évi 63 milliárd köbméterre tervezték, 40 milliárd dollár építési költséggel számoltak.

A megbeszélést az tette szükségessé, hogy december 1-én Vlagyimir Putyin orosz elnök törökországi látogatása során bejelentette, hogy az Európai Unió ellenállása és amiatt, hogy Bulgária nem adta meg az engedélyt az építésre, Oroszország leállítja a projektet.

A megbeszélést megelőzően Sigmar Gabriel német alkancellár Brüsszelben újságíróknak úgy nyilatkozott, reménykedik benne, hogy amikor

megnyugszik a helyzet az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna között, akkor lehet újra párbeszéd a Déli Áramlat megvalósításáról.

„Sajnálatos, hogy a beruházást az orosz elnök álláspontja szerint nem folytatják. Én hiszem, hogy fontos projekt lett volna, különösen Európa déli része számára. Remélem, hogy visszatérhetünk az egyeztetésekhez, de ez az orosz kormány döntése” – jelentette ki Gabriel.

A tanácskozást követően Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke elmondta, hogy az Európai Bizottságot az orosz fél semmilyen hivatalos csatornán nem értesítette, hogy letesz a Déli Áramlat megépítéséről, a döntésről Brüsszel csak a sajtóból értesült.

A szlovák biztos elmondta, keresik a megoldásokat az európai energiabiztonság szavatolására.

Hangsúlyozta, az Európai Bizottság tud segíteni a rendelkezésére álló három eszközzel, a határokon átnyúló projekteket finanszírozni hivatott pénzalappal, az úgynevezett Európai Összekapcsolási Eszközzel.

Ezen kívül a nemrég bejelentett 315 milliárd eurós beruházási csomaggal és a tavaly elfogadott, közös érdeknek számító projekteket tartalmazó listával és várja a tagállamok visszajelzéseit arról, milyen más energiaforrások állnak rendelkezésükre, milyen prioritásaik vannak.

Sefcovic azon a téren is számít a tagállamok észrevételeire, hogy szerintük hogyan tud segíteni az Európai Bizottság a jelzett rendelkezésre álló eszközökkel.

Kiemelte, a déli energiafolyosó projekt megvalósítása menetrend szerint halad, az azeriek ígéretet tettek arra, hogy ez a vezeték 2019-re képes lesz földgázt szállítani az unió határáig a Kaszpi-tenger partjáról.

A Déli Áramlat által érintett uniós tagállamok, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Görögország, Olaszország, Románia és Szlovénia, közleményt adtak ki, amelyben arra kérték az Európai Bizottságot, hogy tisztázza Moszkvával a kialakult helyzetet.

A hét aláíró állam szerint az Európai Uniónak integrálnia kell a közép- és dél-európai gázpiacokat, diverzifikálnia kell gázszállítóit, útvonalait és forrásait.

Tegnap Pozsonyban a V 4-ek miniszterelnökei is tanácskoztak. A megbeszélésen, amelynek központi témája ugyancsak az energiabiztonság volt, részt vett a svájci államfő, Didier Burkhalter is.

Középdöntőben a lányok

Publikálás dátuma
2014.12.09. 23:39
FOTÓ: MTI, Vajda János
 A magyar válogatott bejutott a 12-es középdöntőbe a magyar-horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon, miután a győri csoport keddi, második fordulójában 29-23-ra legyőzte a lengyel csapatot.

Az első félidőben jól játszottak a hazaiak, fokozatosan húztak el. A védekezésük remek volt, s a támadójátékuk is csak öt percre akadozott. A 39. percben aztán már kétszámjegyű volt az előny (20-10). A folytatásban változatlanul sok hibával játszott a rivális - igaz, a biztosan vezető magyarok is leeresztettek -, így esélye sem volt felzárkózni.
A magyarok és a spanyolok csütörtökön már azért küzdenek egymás ellen, hogy ki visz magával több pontot a debreceni középdöntőbe, míg a lengyelek és az oroszok a továbbjutásért csatáznak ki-ki meccsen.

A csoport, 2. forduló:
Magyarország-Lengyelország 29-23 (14-7)

Győr, Audi Aréna, 3500 néző, V: Opava, Valek (cseh)
gól: Tomori 6, Mayer 6, Triscsuk 4/2, Kovacsics 4/1, Szucsánszki 3, Planéta 2, Erdősi 2, Szamoránsky 1, Bódi 1, illetve Kudlacz 7/4, Niedzwiedz 3, Siodmiak 3, Zalewska 2, Wojtas 2, Stachowska 1, Gega 1, Kocela 1, Pielesz 1, Drabik 1, Kulwinska 1

A lengyelek a nyitó napon kikaptak a spanyoloktól, míg a magyarok döntetlent játszottak az oroszokkal, így abban a reményben vágott neki a mérkőzésnek Németh András szövetségi kapitány együttese, hogy ha nyer, akkor biztos középdöntős.
A vadonatúj, 5000 férőhelyes arénában nem volt telt ház, ám a 3500 néző így is remek hangulatot teremtett.
Kemény védekezéssel nyitott mindkét csapat, sokat kellett járatni a labdát egy-egy lövőhelyzethez. A kapusok, Kiss és Prudzienica is jól kezdtek, így nem volt meglepő, hogy nyolc percig csak két-két gól esett. A vendégektől Kudlacz, a hazaiaktól Szucsánszki lőtt pontosan.

Ahogy összeállt a hazai védőfal, és a támadójáték is beindult, sikerült ellépniük a magyaroknak. A 14. percben, 7-3-nál időt kértek a lengyelek, mert addig csak Kudlacz talált be közülük. Triscsuk kiállítása alatt, vészkapussal megtámogatva, sikerült tovább növelni a különbséget, igaz, megszakadt a lengyelek kilenc percen át tartó gólszünete, mert az átlövő Bulath - a kapuba berohanva - nem tudott védeni.

Tomori változatlanul igazi vezér volt, jól védekezett, támadásban pedig szórta a gólokat, a 20. percben, 11-5-nél már ötödször volt eredményes. Teljes volt a lengyelek bizonytalansága, csak néha tudtak áthatolni a védelmen, igaz, lassan az ő faluk is stabilizálódott. Ezt látva Németh a 25. percben, 12-7-nél időt kért. Az Eb-újonc Erdősi négyperces gólcsendet zárt le, és végül a szünetig hétgólossá nőtt a hazai előny.

A fordulást követően Siodmiak két góllal mutatkozott be, de nem volt ok az aggodalomra, Stachowska kiállításakor ugyanis minden addiginál nagyobb lett a különbség. A 37. percben, 19-10-nél a vendégek kénytelenek voltak rendezni soraikat, mert nagyon hézagosan védekeztek. Ám nem sok minden változott, ráadásul Wojtast is kiküldték a cseh bírók. A 39. percben 20-10-re módosult az állás, majd egy 4-1-re elveszített szakaszt Németh zárt le időkéréssel.

Planétát gólja után kiállították, azonban a lengyelek változatlanul sok hibával játszottak, csak fellángolásaik voltak. Az utolsó tíz perc 25-18-ról indult, Bíró pedig ziccert fogott bravúrral. A hajrában a magyarok elkényelmesedtek - negyedóra alatt kaptak annyi találatot, mint előtte 40 perc alatt -, sok labdát szórtak el, így meg kellett elégedniük a hatgólos sikerrel.

Korábban:
Spanyolország-Oroszország 25-24 (13-14)
Az állás: 1. (és már középdöntős) Spanyolország 4 pont, 2. (és már középdöntős) Magyarország 3, 3. Oroszország 1, 4. Lengyelország 0
A csoportból az első három helyezett jut a debreceni középdöntőbe.

Vasárnap játszották:
Magyarország-Oroszország 29-29
Spanyolország-Lengyelország 29-22
Csütörtökön játsszák:
Oroszország-Lengyelország 18.15
Magyarország-Spanyolország 20.30

B csoport (Debrecen):
Norvégia-Ukrajna 34-23 (17-13)
korábban:
Románia-Dánia 29-29 (16-12)

Az állás: 1. (és már középdöntős) Norvégia 4 pont, 2. (és már középdöntős) Dánia 3, 3. Románia 1, 4. Ukrajna 0

Megint gázolt a vonat - órás késés várható

Publikálás dátuma
2014.12.09. 18:59
Illusztráció. Fotó: Népszava
Elsodort egy embert a vonat Dunaharasztinál, a helyszínelés ideje alatt áll a vasúti közlekedés, minimum félórás késésekre kell számítani - tájékoztatott a Mávinform sajtóügyeletese.

Kavalecz Imre elmondta: Dunaharaszti állomáson történt a baleset, a Kőbánya-Kispestről Kunszentmiklós-Tass felé közlekedő személyvonat egy vasúti átjáróban elsodort egy férfit. Hozzátette: a férfi életben van, várják a mentőket.

Közölte: Dunaharaszti és Soroksár között a helyszínelés idejére szünetel a vonatközlekedés. Minimum félórás, akár egyórás késésekre kell számítaniuk a vonalon utazóknak - tette hozzá.