Előfizetés

92 éves asszonyt vert agyon a testvérpár

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Törvényszék szerdán azt a testvérpárt, amely tavaly novemberben bement egy 92 éves tiszagyulaházai asszony házába, és kalapáccsal olyan súlyos sérüléseket okozott áldozatának, hogy az idős nő pár hónappal később meghalt - közölte az ítélethirdetés után a törvényszék szóvivője.

T. Lászlót és T. Róbertet a bíróság nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben, valamint magánlaksértésben találta bűnösnek. A fegyházbüntetés mellett a vádlottakat 10 évre eltiltotta a bíróság a közügyek gyakorlásától, és fejenként csaknem 3,5 millió forint bűnügyi költség megtérítésére kötelezte őket.

A tényállás szerint az elsőrendű T. László és a másodrendű T. Róbert 2013. november 23-án este rátörte az ajtót a Tiszagyulaházán egyedül élő asszonyra. A házba bejutva előbb a konyhát kutatták át, ahonnan 16 doboz gyufát vettek magukhoz. Az idős asszony akkor riadt fel, amikor a szobájába mentek be: T. László a sértettből mindenáron ki akarta szedni, hogy hol tartja az értékeit, és miután ez nem sikerült, kalapáccsal fejbe verte, majd ököllel tovább ütötte az asszonyt.

Az idős asszony eszméletét vesztette, ilyen állapotban hagyták ott a vádlottak. Útközben a csekély értékű "zsákmányból" több dobozzal is elhagytak, később azonban a házkutatás során a rendőrök találtak még náluk gyufát, amelyeken a szakértő a DNS-üket is kimutatta - ismertette a részleteket a szóvivő.

Az asszonyra életveszélyes sérülésekkel másnap reggel egyik fia talált rá. A 92 éves sértett soha többé nem nyerte vissza eszméletét, lélegeztető géppel tartották életben, 2014 márciusában azonban tüdőgyulladást kapott és szívelégtelenségben elhunyt. A vádlottak mindegyike erőszakos, többszörös visszaeső, többek között rablás, testi sértés és személyi szabadság megsértése miatt voltak már büntetve, így a törvény értelmében nem bocsáthatók feltételes szabadlábra.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész tudomásul vette a határozatot, a vádlottak és védőik fellebbeztek és kérték az eltérő minősítés, a halált okozó testi sértés megállapítását. A vádlottak előzetes letartóztatását a bíróság fenntartotta.


btár \ gkp

Ismét meghalt egy autós

Egy ember meghalt, amikor egy teherautó és egy személygépkocsi ütközött szerdán délelőtt Esztergom belterületén. 

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a baleset - amelynek a személygépkocsi vezetője vált áldozatává - a Suzuki úton történt. A rendőrségi vizsgálat, illetve a műszaki mentés idejére az útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Illegális autóbontókat lepleztek le

Két illegális autóbontón is rajtaütöttek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Budapesten.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense elmondta, hogy mindkét telephely a főváros X. kerületében működött.

A gépjárművekből kiszerelt alkatrészeket és a bontáshoz szükséges eszközöket találtak. Megállapították, hogy az autók bontását engedély nélkül végezték, majd a kibontott fémhulladékot értékesítették. A telephelyeken található 34 tonna fémhulladék származását az ott dolgozók nem tudták igazolni, ezért a pénzügyőrök lefoglalták a több mint kétmillió forint értékű alkatrészeket. Ugyanakkor a NAV az illegális fémkereskedelem miatt eljárást indított a telephelyek üzemeltetői ellen.

A várható bírság összege több mint 6,5 millió forint - közölte a szóvivő.