Seseljt visszarendelheti Hága

Vojislav Seselj  szerb radikális vezető, a háborús bűnökkel vádolt volt csetnikvajda, akit betegség miatt helyezett szabadlábra és engedett vissza Szerbiába a hágai nemzetközi törvényszék (ICTY) megsértette az ICTY szabályait, ezért a főügyész hivatala követelheti a szabadon bocsátásról szóló döntés visszavonását.

Serge Brammertz hágai főügyész az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt szerda este azt mondta, hogy Seselj Szerbiába való visszatérése után tett kijelentéseivel megsértette a hágai bíróság szabályait és az áldozatokat egyaránt.

( a hazatérésről, és Seselj terveiről a Népszava november 17-én írt

Brammertz emlékeztetett arra, hogy Seseljt a bírói tanács javaslata nyomán helyezték ideiglenes szabadlábra „korlátozott körülményekkel”, a vádlott magaviselete és kijelentései szükségessé tették hogy a főügyészi hivatal  követelje a szabadlábra való helyezés döntésének visszavonását. Az erre vonatkozó döntés azonban még nem született meg, mondta Brammertz.

Szerző
Témák
Hága Seselj

A palesztin államiság mellett voksolt az ír szenátus

Elfogadták az ír felsőház tagjai szerdán azt a jogi erővel nem, csupán szimbolikus üzenettel bíró határozatot, amelyben felkérik az ír kormányt, hogy ismerje el a független palesztin államot Kelet-Jeruzsálem fővárossal. 

Hasonló nyilatkozatot fogadott már el a francia, a brit és a spanyol törvényhozás is az utóbbi hetekben. Stockholm októberben el is ismerte a Palesztinát, így Svédország lett az első nyugat-európai ország amely megtette ezt a lépést.

Szerző

Kivizsgálás a palesztin miniszter halála ügyében

Gyors és átlátszó kivizsgálást követel Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Izraeltől Zijád Abu Ein palesztin volt fogolyügyi miniszter „brutális halálának” körülményeiről. A Reuters hírügynökség ismertetése szerint a főtitkár maximális visszafogottságot kér az érintett felektől és azt, hogy kerüljék el, előzzék meg a helyzet eszkalálódását.

Ban Ki Mun részvétét fejezte ki az elhunyt politikus családjának és a palesztin népnek. Azonnali és független kivizsgálást sürgetett az Európai Unió is. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök személyes üzenetben kérte Mahmúd Abbász palesztin elnöktől a kedélyek lecsillapítását, és megígérte, hogy kivizsgálják Zijád Abu Ein palesztin miniszter szerdai halálát.

Az izraeli hadsereg és a Palesztin Hatóság képviselői megállapodtak abban, hogy egy izraeli patológus is jelen lesz, amikor egy jordániai szakértő csoport a halál okának meghatározására boncolást végez. A hadsereg felajánlotta azt is, hogy palesztinok is vegyenek részt a halál körülményeit tisztázó izraeli vizsgálatban. Mahmúd Abbász Rámalláhban a telepes ügyekkel foglalkozó miniszter halála miatt teendő válaszlépések meghatározására összehívta  a palesztin vezetők rendkívüli értekezletét. ,,Nyitva áll minden lehetőség" - közölte Abbász a találkozó előtt, utalva az Izraellel folytatott biztonságpolitikai együttműködés esetleges megszüntetésére.

Móse Jaalon védelmi miniszter sajnálatát fejezte ki Abu Ein halála miatt, és közölte, hogy tovább folytatják a biztonsági egyeztetést a Palesztin Hatósággal, noha Dzsibril Radzsúb, a Fatah párt egyik vezető politikusa délután bejelentette az együttműködés palesztin részről történt beszüntetését.

Zijád Abu Ein szerda délben egy izraeli katonákkal történt ciszjordániai összecsapás során rosszul lett, majd kórházba szállítása közben meghalt. Palesztin szemtanúk szerint a palesztinok és az izraeli katonák összetűzésénél belélegezte a tömeg oszlatására bevetett könnygázt és egy katona megütötte a mellkasán, de az ütést egy izraeli szemtanú tagadta.

Szerző