Karácsonykor az állatoknak is "meglepi" jár

Publikálás dátuma
2014.12.11. 17:07
Forrás: Budakeszi Vadaspark Facebook oldala
Az Állatok karácsonya elnevezésű programon személyre szabott ajándékokkal készülnek idén gondozóik az állatoknak, december 20-án a Budakeszi Vadasparkban.

Az Állatok karácsonya programot már több éve szervezi az intézmény, azonban a kert lakóit először lepik meg a gondozók valódi ajándékokkal - közölte a vadaspark. A látogatók megnézhetik, hogyan fogadják a park lakói a számukra, személyre szabottan készített meglepetéseket. A mosómedvék és a nyestkutyák egy-egy speciális ajándékdobozt kapnak, amelyben legkedvesebb csemegéiket, kekszet, száraz kutyatápot és mogyorót találnak majd. Az aranysakálnak, a patkányoknak és az állatsimogatóban élő állatoknak; a vaddisznóknak és a dám szarvasoknak pedig saját karácsonyfát állítanak, amelyre almából, sárgarépából, mogyoróból készült különleges, ehető díszek kerülnek fel. 

Forrás: Budakeszi Vadaspark Facebook oldala

Forrás: Budakeszi Vadaspark Facebook oldala

Az állatok megajándékozásán túl a kert vezetett sétát is szervez a "bibliai állatok" között. Ezen a programon a résztvevők közelebbről megismerhetik a parkban élő juhokat, kecskéket, galambokat, szamarakat, bivalyokat és szarvasmarhákat, de a séta során útba ejtik a sasok, rókák, farkasok, medvék, szarvasok, disznók kifutóit is.

A vezetett séta után a kisragadozók etetését is figyelemmel kísérhetik a parkba érkezők.

Szerző

"Orangután bölcsibe" kerül az elárvult kölyök

Publikálás dátuma
2014.12.08. 18:47
MTI Fotó: Kovács Attila
Gondozói társaságában hétfőn reggel indult útnak Bulu Mata, a három hónapos, elárvult orangután kölyök a Fővárosi Állat- és Növénykertből, hogy a jövőben egy angliai "orangután bölcsődében" gondoskodjanak róla.

A szeptember 4-én a budapesti állatkertben született orangutánkölyök anyja már korábban is beteg volt, egy héttel a szülést követően pedig elpusztult. A kölyköt így szeptember 10. óta a gondozók nevelték, kezdetben főként az inkubátorban pihent, de az elmúlt hetekben már sokat tornázott. Táplálását cumisüveg segítségével oldották meg egy olyan tápszerrel, amely összetételében szinte teljesen megegyezik az orangután anyatejjel - közölte az intézmény.

Bulu Mata súlya legutóbbi méréskor már 2800 gramm felett volt, kellően aktív és mozgékony is, így elmondható, hogy felnevelésének legkritikusabb, első szakasza a gondozók jóvoltából sikeresen lezárult.

Élete következő szakaszát a dél-angliai Dorsetben található Monkey World főemlősmentő központjában tölti majd, ott működik Európa egyetlen "orangután bölcsődéje".

Bár Budapesten is fel tudnák nevelni az orangutánt, a szakemberek szerint mégis az a legjobb megoldás a kölyök számára, ha egy kifejezetten elárvult orangutánokkal foglalkozó "bölcsődébe" kerül.

György László, a Fővárosi Állatkert gondozója elmondta, hogy a Monkey Worldben a szakmai felkészültség mellett vannak olyan nőstények is, amelyek alkalmasak lennének a kicsi gondozására, hiszen az az ideális, ha a kismajom a fajtársai között nevelkedhet. Arról, hogy a továbbiakban is ott marad-e, később döntenek - fűzte hozzá.

A kölyköt személygépkocsival szállítják új otthonába, így Bulu Mata két gondozójával utazhat a kifejezetten a számára készült hordozóban. A hordozót felváltva viselik a gondozók. A kis orangután úgy tud belekapaszkodni a hordozó hosszú szálaiba, mintha az anyján lenne - mesélte a szakember.

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

 Az 1900 kilométernyi út során áthaladnak Ausztrián, Németországon, Belgiumon és Franciaországon, majd a Csatorna-alagúton át jutnak el az Egyesült Királyságba. A kocsiban mindvégig 24-26 Celsius-fokos hőmérsékletet biztosítanak, hogy a kölyök jól érezze magát, és csak a legszükségesebbek miatt fognak megállni.

A húszórás út végén a tervek szerint kedden hajnalban érkeznek meg a célállomásra. Bulu Mata ott a számára előkészített, elkülönített helyre kerül, ahol az első napokban a vele utazó budapesti gondozók és a Monkey World munkatársai közösen viselik gondját. A későbbiekben fokozatosan ismertetik össze a többi ott élő fiatal orangutánnal, illetve egy idősebb, tapasztaltabb nősténnyel, aki szerencsés esetben akár a kölyök nevelőanyjának szerepét is átveheti.

György László arról is beszámolt, hogy kölyköt nem viselte meg anyja halála, hiszen túl kicsi volt még, négyéves nővére azonban éjjelenként sírt, anyját szólongatta és alig játszott. A gondozó hozzátette: bár az orángutánoknál ez nem szokásos, a kis nőstényt apja vette gondozásába, és sokkal többet játszik és foglalkozik vele, mint általában az apaállatok.

Bulu Mata elutazásával a budapesti közönség nem marad orangutánkölyök nélkül, hiszen november 24-én a csapat egy másik nősténye szintén életet adott egy kismajomnak. A most kéthetes kölyök és az anyaállat is teljesen egészséges. A kis orangután az állatház nyitva tartási idejében most is folyamatosan látható.

Szerző

Egzotikus élőlények tárházával vár Nyíregyháza - Fotók!

Publikálás dátuma
2014.12.05. 15:39
FOTÓ: A Nyíregyházi Állatpark hivatalos Facebook-oldala
Elkészült a főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát bemutató Viktória-ház a Nyíregyházi Állatparkban. A több mint 640 millió forintba kerülő beruházást pénteken adták át a nyírségi nagyváros turisztikai látványosságában.

Egy olyan különlegesség létrehozása volt a cél, amely látványvilágban követi a "nagy testvért", azaz a Zöld Piramissal elkezdett utat - mondta el Gajdos László, az állatpark igazgatója az ünnepségen. Szavai szerint a befejezett, illetve hamarosan induló más fejlesztések segítségével a látogatóknak gyakorlatilag körbe lehet járni a földrészeket a Nyíregyházi Állatparkban, és megismerkedhetnek a kontinensek ritka állataival.

A Viktória-ház az amazonasi tündérrózsáról (Victoria amazonica) kapta nevét, ezzel szeretnénk jelezni, hogy nemcsak állatokat, hanem különleges növényeket is bemutatunk - fogalmazott az igazgató. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, hogy az állatkertek fejlesztésére kiírt uniós pályázaton az országban működő állatkertek közül csak a Nyíregyházi Állatpark nyert el pénzt, mintegy 250 millió forintot.

FOTÓ: A Nyíregyházi Állatpark hivatalos Facebook-oldala

FOTÓ: A Nyíregyházi Állatpark hivatalos Facebook-oldala

A fejlesztéshez 250 millió forintot az állatpark, további 140 milliót pedig a város biztosított. Az új épület péntektől várja a közönséget. A csaknem 650 millió forintból felépült épületben kapott helyet például az édesvízi állatokat bemutató akvaterrárium rendszer, amelyben ritka halakat és hüllőket, valamint egy összefüggő trópusi dzsungelnövényzetet tekinthet meg a közönség. Egy speciális üvegfolyosón áthaladva testközelből lehet megnézni a park páncélos hüllőit, például a kihalás szélén lévő kubai krokodilt vagy a mississippi aligátorokat. 

A Viktória-ház egyben a különleges és bizarr külsejű állatok gyűjteménye is: a vendégek bepillantást nyerhetnek a föld alatt rejtett életmódot folytató csupasz turkálók mindennapjaiba, a sörényes hangyász pár és a felettük lakó halálfejes majmok életébe. Velük átellenben binturongok és különleges papagájok laknak.

FOTÓ: A Nyíregyházi Állatpark hivatalos Facebook-oldala

FOTÓ: A Nyíregyházi Állatpark hivatalos Facebook-oldala

 Bár a Nyíregyházi Állatpark új látványossága főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatja be, a látogatók találkozhatnak ázsiai és afrikai fajokkal is, amelyek közül jó néhány a kipusztulás szélén áll. Ilyen például a szumátrai tigris, melyből összesen négyszáz egyed él a természetben. A csíkos nagymacskával már négy tigris alfaj látható a nyírségi állatkertben.

A trópusi növények gyűjteményében láthatóak például a sivatagi kaktuszok, papagáj virágok és ritka pálmafélék, az épület egyik sarkában pedig kakaó- és kávécserje, banán, narancs, citrom, vanília, ananász és cukornád ültetvényeket telepítettek. A Viktória kijáratánál egy különleges bemutatóteret alakítottak ki, egy állandó kiállítás keretében egy több száz egyedből álló rovargyűjteményt, valamint kagyló- és csigagyűjteményt rendeztek be.
 

Szerző