Előfizetés

Megöltek egy keresett terroristavezért Maliban

A francia erők megölték Maliban Ahmed Al Tilemsit, az al-Murabitun nevű dzsihadista mozgalom vezetőjét az ország északi részén található Gao térségében, valamint ártalmatlanná tették a terrorcsoport tucatnyi tagját - jelentette be csütörtökön Párizsban a francia vezérkar.

"A múlt éjjel, egy információnak köszönhetően a francia erők a mali hatóságokkal együttműködésben akciót indítottak Gao térségében" - közölte Gilles Jaron ezredes, vezérkari szóvivő. Elmondta, hogy Ahmed el Tilemsi (harci nevén Abderrahman Uld al Amar) terroristát a franca erők megölték, további tucatnyi fegyverest pedig "harcképtelenné" tettek.
"Nagyon kemény csapást mértünk az (al-Murabitun) tevékenységére" - fogalmazott az ezredes.

Francia kormányforrások szerint Ahmed el Tilemsi fontos célpont volt, a francia hadsereg napok óta a nyomában volt. A francia légicsapás csütörtök virradóra történt, és nincs összefüggésben az utolsó francia túsz, Serge Lazarevic hétfő esti kiszabadulásával.

Az al-Murabitun nevű fegyveres iszlamista csoport 2013 augusztusban jött létre két másik szervezet, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya, az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) volt vezetőjének, az algériai Mokhtar Belmokhtar saját csoportjának és a Mozgalom a nyugat-afrikai egységért és a szent háborúért (MUJAO) nevű dzsihadista mozgalomnak az egyesülésével. Ez utóbbinak volt az egyik vezetője a mali Ahmed al Tilemsi.

A francia kormány szerint a megölt terrorista nevéhez fűződik Gilberto Rodrigues Leal, egy francia túsz elrablása, akinek halálát áprilisban jelentették be, a holttestet viszont nem adták ki és nem is találta meg senki. A francia férfit 2012 novemberben rabolta el Mali nyugati részén a MUJAO.

A Maliban folyó terrorelhárítási katonai akció keretében mintegy 1400 francia katona tartózkodik az afrikai országban. Rajtuk kívül öt afrikai ország (Mali, Mauritánia, Niger, Burkina Faso, Csád) vesz részt a 3 ezer katonát mozgósító hadműveletben.

Ujhelyi: Navracsics hamar felejt

Az MSZP európai parlamenti képviselője elfogadhatatlannak tartja, ha választási kampányban vállal pártpolitikusi szerepet az Európai Bizottság egy tagja, nevezetesen Navracsics Tibor. Ujhelyi István ezért levelet írt Juncker elnöknek, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

Tisztelt Juncker Elnök Úr,

"Az Európai Unió érdekében fogok dolgozni az Európai Bizottság lojális tagjaként. A szerződések egyik őrzője leszek, semmilyen nemzeti és pártpolitikai érdek nem befolyásolhat" - ezt az Ön egyik biztosa, Navracsics Tibor mondta még biztosi meghallgatásán. Sajnálattal kell azonban figyelmeztetnem: úgy látszik, Navracsics Tibor hamar elfelejtette, hogy az Európai Bizottság tagjaként milyen kötelezettségei vannak és milyen korlátozások vonatkoznak rá.
A biztosok etikai kódexe alapján - az Európai Bizottság tagjainak függetlenségét megőrzendő - a biztosoknak tartózkodniuk kell minden pártpolitikai rendezvénytől vagy nyilatkozatoktól, amelyhez személyesen kötődnek. Ugyanez az előírás rögzíti, hogy minden biztosnak tájékoztatnia kell az Európai Bizottság elnökét, ha választási kampányban valamilyen módon részt kíván venni.
Kérdés, hogy Navracsics Tibor tájékoztatta-e Önt arról, hogy 2014. december 5.-én, a Fidesz kampánytájékoztatóján személyesen jelentette be: korábbi választókörzetében - épp a biztosi megbízatása miatt kiírt időközi választáson - a kormánypárt kit indít képviselőjelöltként. Navracsics Tibor az általa kiválasztott fideszes jelölt támogatására szólított fel, kiemelve, hogy ennek - a parlamenti többség miatt valóban - fontos magyarországi választásnak mi a politikai tétje.

Tisztelt Elnök úr,
Európai parlamenti képviselőként bizalmat szavaztam Önnek és az Ön által vezetett Európai Bizottságnak, még akkor is, ha egyes jelöltek felkészültségéről és hitelességéről nem voltam teljességgel meggyőződve. Természetesnek veszem, ha egy biztos a saját politikai világnézete és értékrendje szerint végzi a munkáját, azt azonban elfogadhatatlannak tartom, ha választási kampányban vállal pártpolitikusi szerepet. Vállalhatatlannak tartom, ha az Európai Bizottság bármely tagja szembe megy az európai közösség értékeivel és szabályaival. Különös tekintettel, ha egyszerű pártérdekek miatt - a Bizottság elnökének jóváhagyásával vagy megkerülésével - feladják kötelező függetlenségüket; legyen az illető magyar, vagy más nemzetiségű biztos.

Kérem, hogy vizsgálja ki az esetet és a jövőben fokozottan figyeljen arra, hogy az Ön által vezetett Bizottság tagjai valóban a szerződések őrzői és ne pártpolitikai érdekek kiszolgálói legyenek!

Szíves válaszát várva,

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő

Brüsszel, 2014. december 10.

Prága: Megkezdődött az államfői csúcstalálkozó

Közép-Európa közlekedési problémái, illetve energiabiztonsága lesz a legfőbb témája annak a kétnapos visegrádi államfői csúcstalálkozónak, amely csütörtökön délelőtt kezdődött Prágában.

A csúcstalálkozón a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - valamint Ausztria és Szlovénia államfője vesz rész. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli. A cseh államfők székhelyén, a prágai Hradzsinban a magas rangú külföldi vendégeket Milos Zeman cseh köztársasági elnök üdvözölte.

Az első, csütörtöki plenáris tárgyalások középpontjában a közép-európai közúti, vasúti, légi és vízi közlekedés fejlesztésének kérdései, valamint általánosságban a visegrádi országok, illetve Ausztria és Szlovénia közötti együttműködési lehetőségek állnak.