Lövöldözés egy középiskolában

Három embert kórházba kellett szállítani miután pénteken lövöldözés tört ki az Oregon állambeli Portland egyik középiskolájában.

Az incidens a Rosemary Anderson Középiskolában történt. A rendőrség szerint a szökésben lévő elkövetőt keresik.

A sérültek közül kettőt lőtt sebbel, egyet pedig egyelőre meg nem nevezett sérüléssel kezelnek.
Az iskolában mintegy 190 veszélyeztetett fiatalt képeznek, akiket más iskolákból kirúgtak, kibuktak, hajléktalan szülők gyermekei vagy csonka családban élnek.

Szerző

Október vége óta nyomoz a rendőrség a Bunge-ügyben

Október vége óta nyomoz a rendőrség ismeretlen tettes ellen befolyással üzérkedés miatt a Bunge amerikai étolajgyártó céget érintő ügyben - értesült az MTI pénteken. Az ügyet az index.hu hozta nyilvánosságra, amely szerint az amerikai céget kormányközeli vállalatok keresték meg azért, hogy a vele kötendő stratégiai megállapodás révén szerzett pénzek egy részét "visszacsorgassa".

Az ORFK Kommunikációs Osztálya az MTI-vel azt közölte: 2014. október 21-én rendeltek el nyomozást az index.hu oldalán 2014. október 20-án megjelent cikk alapján ismeretlen tettes ellen.
Az index.hu pénteken azt írta: tudomása szerint ez volt az egyik olyan ügy, amely miatt magyar kormánytisztviselőknek és kormányhoz közel álló üzletembereknek megtiltották a beutazást az Egyesült Államokba. A portál szerint a Legfőbb Ügyészség pénteken bejelentett bűnügyi jogsegélykérelme is ezzel a nyomozással függ össze.

A Legfőbb Ügyészség pénteken jelezte az MTI-nek, hogy bűnügyi jogsegélyt kért egy folyamatban lévő büntetőügyben az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumától. Ennek tartalmáról részleteket nem közöltek, de megerősítették, hogy összefüggésben van a beutazási tilalommal kapcsolatban korábban elküldött jogsegélyi megkereséssel.

A Legfőbb Ügyészség közleményében emlékeztetett: az Amerikai Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalommal kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyész megkereste Eric Holdert, az Egyesült Államok igazságügyi miniszterét, egyben legfőbb ügyészét.
A jogsegélyi megkeresésben a legfőbb ügyész minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek.

André Goodfriend október 20-án - korábbi sajtóhírekre reagálva - jelentette be, hogy hat érintettje van az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomnak: mind a hatan a kormány alkalmazottai, vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal.

Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke a Magyar Nemzetnek adott, november 5-ém megjelent interjújában elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba.
Vida Ildikó ügyvivője csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy védence feljelentetést és keresetet nyújtott be André Goodfriend ellen. Futó Barnabás azt mondta: a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt jelentették fel az amerikai ügyvivőt, mert hivatalos személyi minőségében sértette meg a NAV elnökét.
A Fővárosi Törvényszéken pedig jó hírnév megsértése miatt nyújtottak be keresetet - tette hozzá.
A NAV elnökének ügyvédje közölte: konkrétan a múlt csütörtökön megjelent, a Heti Válasznak adott interjúban tett sértő kijelentése miatt tettek feljelentés.

A budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a Heti Válasz múlt heti interjújában arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás. André Goodfriend a lap kérdésére, hogy vannak-e bizonyítékaik, azt mondta: "azok a bizonyítékaink vannak, amelyeket megkapott a magyar kormány is".

Az, hogy egyeseket nem engednek be az Egyesült Államokba, annyit jelent, "úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt" - mondta. Az ügyvivő a kitiltási ügy konkrét érintettjeiről nem beszélt, de azt mondta: az az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapozták, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek a csalások ellen.

Ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, az természetesen nem minősül korrupt cselekménynek - jegyezte meg André Goodfriend.

Szerző

Ismét járható a 82-es út

Feloldották az útzárat a 82-es úton, ahol korábban személyautóval ütközött egy kisteherautó, a balesetben egy menetrend szerint közlekedő busz is érintett volt.

A Győr felől Veszprémvarsány felé közlekedő kisteherautó szabálytalan előzéskor ütközött frontálisan a személyautóval. A szétszóródott alkatrészek a busznak csapódtak, kitörték az egyik oldalsó ablakát.

A buszon 15-en utaztak, közülük senki sem sérült meg. A személyautóból egy embert a tűzoltók szabadítottak ki. Őt a mentők kórházba vitték.
A kisteherautó sofőrje ellen közúti baleset okozása miatt a Győri Rendőrkapitányság eljárást indított.

Szerző