Előfizetés

Az RMDSZ kilép a kormányból

Élénk vita után, de csaknem egyhangú szavazással döntött szombaton Marosvásárhelyen a kormányból való kilépésről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa.

A szövetség 113 jelen lévő képviselője közül csupán hárman szavaztak a kormányból való kilépés ellen, és heten tartózkodtak a szavazásnál. A vita során Frunda György, Victor Ponta miniszterelnök tanácsadója érvelt a kilépés ellen, Verstóy Attila szenátor és Borbély László, a szövetség politikai alelnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy a kilépés után is lehetőséget kell teremteni a kormányhivatalokban nem politikai tisztségeket betöltő magyar szakembereknek munkájuk folytatására.

 Frunda György, az RMDSZ korábbi államelnökjelöltje úgy értékelte, nem a kormányban való részvételen múlott, hogy az RMDSZ elnökjelöltje minden korábbinál kevesebb szavazatot kapott a választáson. „Ha a kormányban maradunk, többet tudunk használni a közösségünknek, pénzt tudunk hozni az önkormányzatoknak, befolyásolni tudjuk a kormányzati döntéseket” - érvelt a politikus. Azt is kifogásolta, hogy az RMDSZ nem az ellenzékbe, hanem a „senki földjére” készül lépni.

Verestóy Attila szenátor - megállapítva, hogy a kilépés kérdése eldőlt - úgy vélte, ez „koraszülés volt”. Azt is megjegyezte, a Kelemen Hunor elnök által emlegetett „újratervezésre” akkor szokott szükség lenni, amikor a GPS készülék azt észleli, hogy a gépkocsi letért a helyes útról. A politikus azt szorgalmazta, hogy tovább végezhessék a munkát a különböző kormányhivatalokban az RMDSZ bizalmából oda került szakemberek. Szerinte ugyanis a történet vége csakis az lehet, hogy a szövetség visszakerül a kormányba.

Borbély László alelnök szerint az RMDSZ döntése miatt mintegy 110 Bukarestben dolgozó magyar szakembernek kell újraterveznie az életét. Szerinte a kérdés most az, hogy közülük hányan maradhatnak a helyükön.

Helyeselte viszont a kormányból való kilépést Hegedüs Csilla két hete kinevezett kulturális miniszter, miniszterelnök-helyettes is. A miniszter a kormányzás utolsó eredményeként jelentette be annak a miniszteri rendeletnek az elfogadását, mely szerint valamennyi magyar vonatkozású műemléképületen magyar nyelvű tájékoztató feliratot is el kell helyezni.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy vélekedett, hogy nem a kormányból való kilépés volt „koraszülés”, hanem a belépéskor „kellett volna védekezni”. A Szociáldemokrata Párttal (PSD) való együtt kormányzás ugyanis beszűkítette az RMDSZ mozgásterét. A polgármester azt javasolta, hogy az RMDSZ megelőlegezett bizalommal viszonyuljon Klaus Iohannis megválasztott elnökhöz.

A szavazás utáni rögtönzött sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor az MTI kérdésére elmondta, a szövetség ellenzékbe vonul, de lehetnek olyan törvénytervezetek, amelyeket az ellenzék is megszavaz. Hozzátette, hogy a költségvetés tervezetét még nem ismerik, nem tudják, hogy támogathatják-e a parlamentben. Elmondta, hogy az Etnikumközi Hivatal élén az Oktatási Minisztériumban akkor is tisztségben maradt egy magyar államtitkár, amikor a szövetség ellenzékben volt. Hozzátette, a miniszterelnök döntése, hogy megmaradhatnak-e ezeken a tisztségeken a magyar szakemberek.

Kelemen Hunor szerint a Kovászna megyei prefektusnak a magyar himnusz elleni fellépése kétségessé tette, hogy megszavazzák-e a kormány új felállását. Elmondta, jelezte a miniszterelnöknek a kérdéssel kapcsolatos elégedetlenségét. „Ez egy olyan súlyos kérdés, amire a következő napokban a kormánynak valamiféle választ kell adnia. Csak ezt követően tudunk beszélni arról a frakciókban, hogy miként járunk el a kormány beiktatásakor” - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Az SZKT eldöntötte, hogy 2015. április 17-18-án, Kolozsváron tartja a tisztújító kongresszusát. Végül tiltakozó határozatot fogadott el a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításáról hozott bírósági ítélet miatt.

Demonstráció lesz hétfőn, nagy dugók várhatók

Publikálás dátuma
2014.12.13. 13:31
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Hétfőn 7 órától 17 óráig forgalomlassító demonstrációt tartanak az M3-as és az M5-ös autópálya fővárosi bevezető szakaszain, a III. kerületi 11-es főúton, a XI. kerületi Egér úton, az Andrássy úton, a budai alsó rakparton és a rakpartról a Margit hídon át a Kossuth Lajos térre vezető útvonalon. Torlódások várhatók, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a kötöttpályás közösségi közlekedést ajánlja.

A BKK szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tüntetés miatt a legnagyobb torlódások a Krisztina körúton, az Attila úton és a Margit körúton várhatók, de forgalmi dugóra kell számítani a fővárosi bevezető útvonalakon, valamint a közép- és észak-budai utakon is, ezért azt kérik, hogy aki teheti, autó helyett HÉV-vel vagy vonattal utazzon a fővárosba, Budapesten pedig használja a kötöttpályás közlekedési járatokat, a metrót, a HÉV-et és a villamosokat. Hozzátették: aki mégis autóba ül, közép- vagy észak-budai úti célját Dél-Buda felől az M0-s autóúton vagy a pesti rakpartokon keresztül közelítheti meg.

A közlemény szerint 7 és 16 óra között lezárnak egy sávot az M3-as autópályán (a Szilas pihenő és a Szentmihályi út között), a III. kerületben, a 11-es főúton és az Andrássy úton. Reggel 7 és 8 óra között lezárnak egy-egy sávot az M3-as és az M5-öt autópálya bevezető szakaszán, valamint a XI. kerületi Egér úton.

Utóbbi három helyszínről reggel 8 órakor a budai alsó rakpart Lánchíd és Margit híd közötti részére autóznak a demonstrálók, ezért a rendőrség eltereli a budai alsó rakpart északi irányú forgalmát a Döbrentei térnél a Krisztina körút és az Attila út felé - írták. Nagyobb torlódás esetén a Műegyetem rakparti, illetve a Rákóczi hídi lehajtókat is lezárják. A tüntetők gépkocsijukat az alsó rakparton hagyva, gyalogosan a Parlamenthez vonulnak körülbelül 11 órakor az Angelo Rotta rakpart-Margit híd-Balassi Bálint utca útvonalon, majd petíciót adnak át, ezután ugyanezen az útvonalon visszatérnek a budai alsó rakpartra. A demonstráció 17 órakor ér véget.

A szakszervezetek hétfőn országos félpályás útlezárással tiltakoznak a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései, köztük a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a cafeteria többletadóterhei ellen - ezt Gaskó István, a tiltakozó akciót szervező Liga Szakszervezetek elnöke jelentette be szerdán.

Tóbiás: Győzelemre készül az MSZP

Publikálás dátuma
2014.12.13. 12:25
Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője beszédet mond a budapesti Általános Vállalkozási Főiskolán tartott pártértekezleten
Az MSZP huszonöt évvel ezelőtti megalapításáról emlékezett meg Tóbiás József, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője szombaton Budapesten. A politikus szerint pártjának változnia kell, de az MSZP győzelemre és nem háborúra készül, Orbán "hazug, igazságtalan, totális állami" rendszerével pedig nem kötnek alkut. A szocialista elnökön túl Botka László, a párt választmányi elnöke is felszólalt az értekezleten, aki a kormányzóképesség "felépítésének" fontosságát hangsúlyozta beszédében.

Tóbiás József szerint az MSZP visszatalált önmagához, értékeihez, abból a meggyőződésből, hogy ma "ordítóan szükséges" egy valódi, hiteles baloldali politika. Az MSZP az esély, a biztonság és a szabadság pártja, ez az alap, amire építkezik, ez amit képvisel - szögezte le. Kitért arra, a Fidesz egy "gátlástalan üzleti vállalkozás, amely ma élősködik a magyarokon". Bebetonozza magát kétharmaddal, majd elveszi a levegőt az ellenzéktől, a választópolgároktól, tűrhetetlen és megalázó javaslatokkal áll elő a népszerűségvesztésére válaszul - közölte. Tóbiás József szerint nem engedhetik meg, hogy a kormány drogtesztnek álcázva szorítsa ki a szabad véleménynyilvánítást. Ez, mint mondta,  a sajtószabadság elleni aljas támadás.

Képmutatásnak tartja a kormány nemzetegyesítő politikáját, ugyanis szerinte százszorosan hajtja végre a nemzet megosztását. A pártelnök szólt arról is, hogy az LMP részéről hiba, téves értékelés, hogy egyenlőségjelet húz "az elmúlt nyolc év" és a Fidesz-éra között. Tóbiás József a Jobbikról azt mondta, ideológiája vállalhatatlan, társadalmi megoldásai hazugságokra, ordas eszmékre épülnek. A párt létét rendszerhibának, mellékterméknek tartja,  a Jobbik valójában szerinte nem alternatíva, csupán irigykedik  a Fidesz hatalmára.

Botka: A kormányzóképesség felépítése a legfontosabb feladat

Az MSZP pártértekezletén Botka László, a szocialista párt választmányi elnöke is beszédet mondott. A politikus szerint a párt  legfontosabb feladata kormányzóképességének "felépítése", ehhez következetes és karakteres baloldali politikára, a társadalmi beágyazottság növelésére, hitelességre, szakmai megalapozottságra van szükség.

Botka László. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Botka László. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Az értekezlet célja a párttagok véleményének megvitatása a választási vereség okairól, majd új irányvonalak kijelölése - emlékeztetett Botka László. Az MSZP 2006 óta elvesztett minden választást, amelyek után mindig eldöntötték, hogy jobban fogják csinálják ugyanazt, de most felismerték: "ami korábban jó volt, az már nem elég" - hangsúlyozta. Gyökeres változásokra van szükség a párt politikájában, működésében és stílusában - fejtette ki. Ehhez az "MSZP mint brand" nem menthetetlen, hanem erős, "erősebb, mint amilyen politikával az elmúlt időben megtöltöttük" - fogalmazott.

Szerinte a valódi politikai fordulat választások után következett be, a Fidesz ugyanis az elmúlt két hónapban szavazói 40 százalékát, több mint 900 ezer voksolót vesztett el. "Ez gyorsaságában és nagyságában felér két őszödi beszéddel" - mondta. Az MSZP választmányi elnöke úgy látja, a "Fidesz "összeroppanásának" fő oka a "kormányzati korrupció", amely szerinte törvényekkel segíti a lopást. "A francot voltunk egyformák, (..) nem kicsi a különbség, nagy a különbség" - mondta a szocialista és fideszes kormányok alatti korrupcióra utalva, ennek alátámasztására pedig példaként említette, a trafik-, a föld- és a takarékszövetkezeti törvényt, valamint az adójogszabályok "személyre szabását".

Botka László és Tóbiás József. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Botka László és Tóbiás József. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Botka László kifejtette, a baloldali politizálás középpontjában a szabadság, a szolidaritás és az igazságosság áll. Ennek a három értéknek a jövőben állandóan érezhetőnek kell lennie az MSZP politizálásában, szemben a múlttal, amikor főleg kormányzásuk alatt nem minden válaszukban igazodtak ezen értékekhez. Szólt arról is, hogy a Fidesz "soha nem látott nyomort hozott" hatalma megtartása érdekében, és szerinte ez a folyamat jövőre is folytatódni fog a szociális ellátórendszer további megszorításaival, például a közgyógyellátás és a lakásfenntartási támogatás csökkentésével. Botka László azt jósolta, hogy a következő időszakban ezért több százezerrel nőhet a létminimum alatt élők így is négymilliós tábora. Ennek eredményeként pedig Magyarország lesz az egyetlen európai uniós tagország, ahol a lakosság több mint fele él a létminimum alatt - mondta, majd aláhúzta: ezeknek az embereknek remény és baloldali politika kell, a "középpontban ők állnak és nem a GDP".

A szocialista politikus elmondta támogatják a civilek által szervezett tüntetéseket és elfogadják, hogy a "szervezők még nem akarnak politikusokat látni a színpadokon". Botka László ugyanakkor reményének adott hangot, hogy idővel ők is elhiszik majd, hogy a szocialisták nem a 2010 előtti kormányzás visszahozását akarják. A "jó szándékú csodaváróknak" ezért azt üzente, a civilek tucatnyi kormányt döntöttek meg az európai demokráciákban, de egyet sem alakítottak. "Lehet utálni a mi oly sok hibáinkat", de naivság azt hinni, hogy a kormányzóképességet néhány év alatt fel lehet építeni az utcáról.

Kiemelte még, hogy az "ismert politikai szereplőknél már csak az ismeretlenek a veszélyesebbek", a választók pedig szerinte az MSZP-t bízták meg azzal hogy az "Orbán-rezsim baloldali alternatívája" legyen, mert tudják, a párt mit képvisel. Botka László beszéde végén leszögezte, az idei választási tapasztalatok alapján csak azzal hajlandók összefogásra, "aki nem tőlünk akar vinni, hanem többletszavazót, gondolatot és értéket hoz".   

Fidesz: a magyarok nem kérnek a baloldal visszatéréséből

A Fidesz szerint a magyar emberek nem kérnek a baloldal és a "Gyurcsány-pártok" visszatéréséből. A párt közleményében az áll: a magyar emberek idén háromszor is világossá tették, hogy nem kérnek a baloldal visszatéréséből. Nem kérnek többet a megszorításokból, a bukott gazdaságpolitikából, a hazájukat külföldön eláruló politikusokból, és nem akarnak újra segélyen tengődő országot - írták.

Erődemonstráció kibeszélőshow helyett
Ahogy korábban írtuk, kevéssé a múlt hibáival, mint inkább a jövő teendőivel terveztek foglalkozni a mai országos pártértekezleten a szocialisták - értesült lapunk. A rendezvény sajtónyilvános részén Tóbiás József pártelnök és Botka László a hatszáz meghívott párttag előtt mondott beszéde után zárt ajtók mögött vitáztak a résztvevők. A pártértekezletre készülve helyi szervezetek, platformok, tagozatok különböző ajánlatokat fogalmaztak meg, de bírálták is az MSZP politikáját, vezetőit.
Októberben, amikor a fórumot a választmány összehívta, még sokan úgy gondolták, "kibeszélő show" lesz december 13-án, azóta azonban megváltozott a hangulat. Egyre többen hangoztatják, hogy az újpesti választási siker után és a Fidesz népszerűségének zuhanása közepette fölösleges a múltat, a kampánybeli hibákat felemlegetni. Inkább a februári veszprémi időközi parlamenti választásra kell készülni és erőt mutatni, mert ez kell a győzelemhez. A pártértekezlet "alaphangját" Botka már októberben megadta, a választmány elnöke akkor kijelentette, az idei három választást pártja elveszítette, de az is világos, hogy a választók "az orbáni rendszer baloldali alternatívája" felépítésével az MSZP-t bízták meg.