Előfizetés

Már több mint 120 áldozat a kompbalesetben

Legalább 129 holttestet fedeztek fel a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Tanganyika-tóban, miután még múlt pénteken elsüllyedt egy komp. Laurent Sumba Kahozi közlekedési miniszter azt közölte, tovább folytatják a kutatást az esetleges áldozatok után. Helyi tudósítók szerint nem ritkák az országban az ehhez hasonló tragikus balesetek, mivel a kompok túlzsúfoltak. A hajókról gyakran hiányoznak az életmentő mellények is, s sokan nem tudnak úszni. 

A Katanga tartománybeli illetékesek szerint az erős szél és a komp túlzsúfoltsága okozta ez esetben a tragédiát pénteken kora reggel. Az első jelentésekben még 26 halálos áldozatról tettek említést. A túlélők száma 232, túlnyomórészt férfiak – derült ki a hivatalos adatokból.

Nagy bajban Franciaország

Nem tud kikecmeregni a válságból Franciaország. Párizs ráadásul hatalmas pofont kapott azzal, hogy leminősítette az ország adósságbesorolását az amerikai Fitsch Ratings. Az eddigi AA+ helyett AA lesz Párizs osztályzata. A Fitch a gyenge gazdasági kilátásokkal indokolta a döntést. Ez negatív hatást gyakorol a költségvetés stabilitását célzó intézkedésekre. Michel Sapin azonban visszautasította az értékelést. A francia pénzügyminiszter szerint a kormány gazdaságprogramja „kezdi meghozni gyümölcseit”. 

A Fitch ezt nem így látja. Sőt úgy véli, nem elegendőek a gazdaság élénkítésére és az adósság csökkentésére irányuló intézkedések. A hitelminősítő már októberben kilátásba helyezte a leminősítést, amikor negatívnak nevezte a francia gazdaság kilátásait. A hitelminősítő már akkor nagyobb erőfeszítéseket követelt Párizstól. Arra is figyelmeztették Francois Hollande elnök kormányzatát, hogy az országban a gazdasági növekedés elmarad az unió átlagától.

Sapin erre azt közölte, hogy a kormány kitart gazdaságpolitikája mellett a „nehéz európai gazdasági környezetben is”. Mint mondta, a francia gazdasági vállalkozások „profitálnak” azokból a könnyítésekből, amelyeket a kormány biztosított számukra, s a következő években hasonló intézkedésekre kerül sor. Utalt arra, hogy Párizs „megbízható adós”.

Szakértők szerint korlátozottak a leminősítés hatásai. A Société Générale elemzői a France Infóban elmondták, hogy Franciaország továbbra is nagyon alacsony kamat ellenében vehet fel hitelt. Az egyik elemző szerint a kérdés csak az, mennyi időt hagynak Franciaországnak a nemzetközi hitelezők a reformok gyakorlatba való átültetésére.

A Fitch abból indul ki, hogy a francia gazdaság az idei évben 0,4 százalékkal, jövőre pedig 0,8 százalékkal bővül. Ha az ország nem változtat eddigi irányvonalán, komoly szankciók, több milliárd eurós büntetések fenyegetik, hiszen már 2009 óta túlzottdeficit-eljárás alatt áll.

A munkanélküliség tovább emelkedik. Novemberben 2,8 millió franciának nem volt munkája. Az európai partnerek és az ellenzék évek óta a nyugdíjkorhatár felemelését, a munkáltatás költségeinek csökkentését, illetve a túlméretezett államapparátus karcsúsítását követelik. Párizs szeptemberben jelentette be, hogy jövőre nem csökkenti az EU által megkövetelt három százalék alatti szintre a költségvetés hiányát. A pénzügyminisztérium múlt csütörtökön azt közölte, hogy jövőre ennek mértéke 4,4, majd 2016-ban 3,6, végül 2017-ben 2,7 százalék lesz.

A nem éppen kedvező francia gazdasági kilátások miatt az EU is nyomás alá helyezi Párizst, ugyanakkor Jean-Claude Juncker bizottsági elnök márciusig adott haladékot Franciaországnak, addig biztosan nem szankcionálják az országot. Ezt a döntést hevesen bírálta a német szövetségi bank elnöke, Jens Weidmann. A Le Figaro múlt szombati számában azt mondta, világos döntést várt volna el. Mint mondta, jó lenne, ha a költségvetési szabályok kőbe vésettek lennének, mert így a nemzeti kormányok a saját kényük-kedvük szerint igazíthatják a költségvetés számait.

Hogy további leminősítésekre számíthat-e Franciaország, ezt nem tudni, de októberben a Standard and Poor’s is leminősítéssel fenyegette meg a francia illetékeseket.

Túszejtés Sydneyben

Publikálás dátuma
2014.12.15. 09:53
Fotó: Mark Metcalfe/Getty Images
Eddig öt személynek sikerült elmenekülnie az ausztráliai Sydney egy kávéházából, ahol egy ismeretlen emberek tucatjait tartja fogva. A rendőrségi szóvivő szerint eddig senki sem sérült meg.

A rendőrök kapcsolatban állnak a felfegyverzett túszejtővel. Egyelőre nem ismerik akciójának motivációját. Azt sem tudni, hányan tartózkodnak a kávéházban, mindössze annyi ismeretes, hogy kevesebben vannak 30-nál. A televízióban látni lehetett, amint két férfi és három nő hagyta el az épületet. A két nő a kávéház alkalmazottja lehetett. Egyelőre nem ismeretes az sem, hogy a túszejtő elengedte-e őket, vagy sikerült elmenekülniük.

A túszejtő akció helyi idő szerint hétfőn délelőtt kezdődött meg. Szintén a televíziók mutatták, amint a túszokat arra kényszerítették, hogy egy fehér arab feliratot mutató fekete színű zászlót lengessenek az ablaknál. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy iszlamista túszejtőről van szó. A Szíria és Irak mintegy harmadát uraló Iszlám Állam (IS) szokott hasonló zászlókat használni. Azért is valószínű ez a szál, mert Ausztrália támogatja az Egyesült Államokat az IS elleni harcban. Tony Abbott ausztrál kormányfő nem közölt konkrétumokat, annyit mondott, hogy miden valószínűség szerint politikai háttere van az esetnek. Ez annál is inkább valószínű, mert a Sky News és a CNN egybehangzóan azt jelentette: a férfi az IS zászlaját követelte, s állítólag felvette a kapcsolatot az ausztrál miniszterelnökkel.

A kávéház környékét a rendőri egységek elvágták a külvilágtól. Ausztráliában már több hónapja hármas szintű a terrorkészültség szintje négyes skálán. A Lindt kávéház Sydney központjában található. Itt helyezkedik el a jegybank épülete is, valamint további sok más pénzintézet. Az Egyesült Államok evakuálta a közelben található konzulátusát.

A rendőrség egyelőre nem nevezte terrorakciónak a túszejtést, bár ez alighanem csak idő kérdése. A hatóságok azt közölték, hogy az akció csak a Martin teret érinti, ezzel cáfolták azokat a médiahíreket, amelyek szerint a város más részein is aggasztó jelenségek történtek. Akadt olyan sajtóhír, amely szerint a túszejtés után kiürítették a híres operaház épületét.

Andrew Scipione rendőrfőnök mindenesetre azt közölte, több gyanús esemény történt a városban, ezekről azonban kiderült, hogy nem készülő merényletről volt szó. Az operaházat rengeteg turista látogatja, évente százezrek tekintik meg.