A Mol nyerte az első jogi csatát Horvátországgal szemben

A washingtoni választott bíróság határozata szerint a Mol Nyrt. megnyerte Horvátországgal szemben az első jogi csatát. Lehet, hogy Horvátországnak vissza kell vásárolnia az INA veszteséges gázágazatát? - írta a Jutarnji  List horvát napilap hétfőn.

A nemzetközi választott bíróság Washingtonban meghozta első döntését abban az eljárásban, amelyet a Mol indított Horvátország ellen 2012 végén az ottani befektetéseinek védelmében.

A Mol azért fordult Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID), mert a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. A Mol szerződésszegéssel vádolta meg Horvátországot, amiért az a 2009-ben aláírt megállapodással ellentétben nem vásárolta ki az INA-ból a veszteséges gázüzletágat. A döntőbíróság az eljárás során nem fogadta el Horvátország panaszait.

A lapértesülések szerint a panaszok elutasítása nem végleges. A horvát kormányhoz közel álló források azt állítják, a zágrábi kabinet elégedett a fejleményekkel. A panaszok beadásával időt nyertek - magyarázták a források, és ezt az időt nagyon jól kihasználták.

"Nem kudarcként éltük meg a döntést, hanem nagyon elégedettek vagyunk a fejleményekkel" - mondta a Jutarnji Listnek az ügyben jól tájékozott forrás. Az első forduló eredménye ellenére, a panaszok beadásának ideje alatt sikerült előnyt szereznünk a Mollal szemben - hangoztatta. Hozzátette: amikor a Mol eljárást indított Horvátországgal szemben, az váratlanul érte a kormányt, de időközben Horvátországnak sikerült több fontos munkát is elvégeznie. A szerződésben, amelyet még a Sanader-kormánnyal írt alá 2009-ben a Mol az állt, hogy a horvát kormány visszavásárolja az Okoli földalatti gáztározókat, - amit meg is tett-, de nem vette át a gázüzletágat, amely szintén részét képezte a szerződésnek.

Jadranka Kosor kormánya 2010-ben már elállt a gázüzletág visszavásárlásától. A lap szerint azért, mert Sanader utódja rájött, hogy az ügylet gyanús körülmények között köttetett és felettébb káros Horvátországra nézve.

Szerző

Felszámolták az utolsó barikádokat Hongkongban

A hongkongi rendőrség felszámolta a demokratikus választásokért tüntetők utolsó bástyáját is. Hétfőre már mindössze egy tucat tüntető maradt a Causeway Bay nevű üzleti negyedben., ők a végsőkig próbáltak kitartani, ám a rendőrség az ő barikádjaikat is felszámolta, elvették transzparenseiket.  „Visszatérünk”, „A végsőkig harcolunk” – skandálták. Ezt követően teljesen megtisztították a környéket, s megnyitották a környező utcákat.

Leung Chun Ying kormányzó azt közölte, hogy ezzel véget értek az „illegális területfoglalások”. A Causeway Bay-i tábor volt a három közül a legkisebb. A tüntetések két hónappal ezelőtt kezdődtek meg, a megmozdulások túlnyomórészt fiatalokból álló résztvevői az ellen tiltakoztak, hogy a 2017-es választáson csak a Peking által jóváhagyott jelöltek közül választhatják ki a következő kormányzó személyét. Sokáig a hongkongiak nagyobbik része is támogatta megmozdulásukat, ám egy idő után a közvélemény is megelégelte az útlezárásokat, valamint azt, hogy a tüntetések negatív hatással voltak a Kínához tartozó város gazdaságára is. A bíróságok az elmúlt hetekben olyan határozatokat hoztak, amelyekben elrendelték a blokád felszámolását.

A legnagyobb tábort Admiralty negyedben múlt csütörtökön számolta fel a rendőrség. Ekkor 200 személyt vettek őrizetbe. A pekingi vezetés kezdettől fogva nem volt hajlandó kompromisszumra, s a megmozdulásokat törvénytelennek bélyegezte.

Szerző

Razzia a dzsihadisták ellen

A francia rendőrség razziát tartott egy szélsőséges csoport ellen, amely állítólag harcosokat toborzott a szíriai háborúba. A rendőrség egy képviselője azt közölte, hogy több személyt vettek őrizetbe. Razziát tartottak Párizs és Normandia régiójában is. Összesen egy tucatnyi épületbe hatoltak be a terrorellenes egységek. Információk szerint a csoport önkéntesen toborzott dzsihadistákat az Iszlám Állam soraiba. 

Franciaország különösen tart a szíriai hadszíntérről hazatérő dzsihadistáktól, hiszen félő, hogy szülőhazájukban merényletet akarnak végrehajtani az agymosásban részesített fiatalok. A párizsi belügyminisztérium adatai szerint a Szíriába utazók száma január eleje óta nyolcvan százalékkal nőtt. Hivatalos közlések szerint jelenleg mintegy 400 francia állampolgár harcol Irakban. 120-an már hazatértek, 50-et megöltek, további kétszáz pedig Szíriába készül.

Szerző