szegénység;adományozók;

2014-12-24 09:16:00

Ismert emberek a szegénység ellen

Nem lehet kategóriát felállítani arra, mely foglalkozások képviselői a legadakozóbbak Európában. Akadnak közöttük üzletemberek, vagy politikusok éppen úgy, mint sportolók, zenészek, vagy írók. Alapítványaikkal elsősorban a szegény gyermekeknek próbálnak segítséget nyújtani, mások ügyesnek tűnő ötletek finanszírozásában jeleskednek.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök nem nevezhető mindennapi személyiségnek. Már júniusi beiktatása után jelezte, nem kívánja felvenni elnöki fizetését. Jelzésértékű volt, hogy miután beköltözött az elnöki palotába, az épület kapuit rögvest megnyitotta a rászorulók és a gyermekotthonokban felnövő fiatalok előtt. „Legalább jelképesen szeretném megmutatni már az első napon, hogy megbízatási időm alatt kiemelt figyelmet kívánok szentelni a szegényeknek" – hangoztatta Kiska. Államfői fizetését egyszer sem vette fel: a pontosan 5250,90 eurós összeget minden hónapban szétosztja a szegény családok között. Általában 10 család részesül az összegből. Hogy kik kapnak belőle? A „tippeket” karitatív, non-profit szervezetektől kapja.

Kiskának van gyakorlata a jótékonykodásban. Sokáig üzletemberként kereste kenyerét, 2006-ban hívta életre a Jó Angyal nevű karitatív szervezetet azzal a céllal, hogy segítsen a súlyos anyagi helyzetbe került családoknak. "A sikeres embereknek morális kötelessége segíteni másoknak is, olyanoknak, akiknek kevesebb szerencséjük volt az életben" – fejtette ki. Körülbelül 4000 családnak mintegy 10 millió eurót folyósított négy év alatt. A Jó Angyalt tartják ma a legsikeresebb szlovákiai karitatív szervezetnek.

Maradandót alkotni

A legismertebb jótékonykodó német Hasso Plattner, a SAP szoftveripari óriáscég alapítója. Azért emelkedik ki honfitársai közül, mert ő az egyedüli német tagja a Warren Buffett és Bill Gates által életre hívott The Giving Pledge nevű klubnak, amely már legalább 100 filantrópot tömörít. Plattner azt közölte, azért döntött úgy, hogy másoknak akar segíteni, mert szeretne valami maradandót alkotni, valami fontosat adni a társadalomnak. Vagyonát a német Manager Magazin tavaly 5,95 milliárd márkára becsülte, a Forbes viszont „csak” 5,4 milliárdról tud. A 70 éves üzletember azt vállalta, hogy a vagyon felét ajánlja fel jótékony célra.

Honfitársa, a német vállalkozó, az 1940-es születésű Dietmar Hopp, hazája legtehetősebb személyiségei közé tartozik. A Forbes magazin 4 milliárd dollárra becsüli vagyonát. Plattnerhez hasonlóan ő is a SAP AG társalapítója, 1988-tól 1998-ig vezérigazgatója volt, majd a felügyelő bizottság elnöke. Ma is a cég részvényeinek 9,96 százalékát mondhatja magáénak. Nemcsak cégvezetőként, hanem adományozóként is ismertté vált Németországban. A Dietmar Hopp Alapítványt 1995-ben közhasznú társaságként hozta létre azzal a céllal, hogy olyan terveket támogasson, amelyek a közjót szolgálják. Az alapítás óta 2014 májusáig 400 millió eurót költött ilyen tervekre. Elsősorban a sport, a gyógyszeripar, valamint szociális és oktatási ügyeket támogat. Hopp fontos mecénás is, a TSG 1899 Hoffenheim futballcsapat (itt játszik a magyar válogatott Szalai Ádám) legfontosabb támogatója, a stadiont róla nevezték el.

Az 1940-ben született Klaus Tschira ugyancsak a SAP AG egyik alapítója volt. A szoftveriparból történt visszavonulása után ő is fontos adományozó, mecénás lett. 1995-ben alapította meg a Klaus Tschira Alapítványt, amely a természettudományok, az informatika és a matematika terén fejt ki fontos tevékenységet. 2001 óta az alapítvány képzési programot indított a fiatal természettudósok számára. 2008-ban feleségével, Gerdával hívta életre a Gerda és Klaus Tschira Alapítványt (GKTS), amely szintén tudományos programokat finanszíroz.

Felelősség a társadalom iránt

Stephan Ernest Schmiedelny svájci milliárdos vagyona a Forbes szerint 3 milliárd dollár. Volt is honnan örökölnie, hiszen az egyik legbefolyásosabb svájci ipari dinasztia leszármazottja. A kilencvenes években az ENSZ-nél dolgozott, fórumot hozott létre, ahol az üzleti élet jeles képviselői cseréltek eszmét a fejlesztés lehetőségeiről. 2003-ban visszavonult, azóta életét a jótékonykodásnak szenteli. Összesen egymilliárd dollárnyit adakozott különféle projektekre.

Plattnerhez hasonlóan szintén a The Giving Pledge klub tagja Leonyid Kucsma volt ukrán elnök veje, Viktor Pincsuk, akit 2012-ben a Forbes magazin a 112. helyre sorolt a világ legtehetősebb személyiségeinek listáján, körülbelül 3,74 milliárd dolláros vagyonával. Az 1960-ban született Pincsuk az EastOne Group LLC befektetési csoport alapítója és tulajdonosa, televíziós csatornák működtetője, valamint a népszerű Fakty i Kommentarii bulvárlap kiadója. Pincsuk szintén tavaly vállalta, hogy vagyona felét még életében jótékony célra ajánlja fel. Azt közölte, felelősséget érez hazája és az ukrán társadalom iránt. "A posztszovjet időszakban lezajlott átalakulási folyamatokat igen fájdalmasan élte meg Ukrajna és a térség többi országa. Néhányan éltünk a kínálkozó lehetőségekkel, amelyeknek köszönhetően vagyonra tettünk szert. Eljött az idő, hogy jótékony célokra is fordítsunk ebből, hogy minél több állampolgár húzhasson hasznot ezekből a befektetésekből" - idézte az elmúlt évben Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap az ukrán üzletembert. Kijev azóta gyötrelmes éven esett át, s a tragédia még ma sem ért véget a vérzivataros kelet-ukrajnai események miatt. Pincsuk azonban tovább folytatja jótékonysági akcióját. Alapítványán keresztül egyebek között kórházakat, köztük HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket ápoló egészségügyi intézményeket támogat, ösztöndíjakkal segíti tehetséges gyermekek továbbtanulását, és támogatja a modern művészetet. A Kommerszant-Ukrajina című lap szerint 2011-ben alapítványa különböző projektekre 14,46 millió dollárt költött.

A The Giving Pledge orosz tagja az oligarcha Vlagyimir Potanyin, aki a Forbes 2014-es gyűjtése szerint 12,7 milliárd dolláros vagyont mondhat magáénak. Grál lovagnak azért túlzás lenne nevezni, hiszen elég vitatott módon, kölcsönök révén gazdagodott meg (igaz, ami igaz, egykor Andrej Kiska szlovák elnök is uzsorakamatra adott kölcsönt). Üzlettársa sokáig Mihail Prohorov volt, 2008-ban azonban szakítottak. Potanyin 2010-ben meglepő bejelentést tett, azt közölte, hogy vagyonát - amelyet akkor még csak 2,1 milliárd dollárra becsültek - nem három gyermekére, hanem egy jótékonysági szervezetre hagyja. "A pénzemnek a társadalom javára kell dolgozni. A gyerekeim felnőttek. Apjuk milliárdos, ismert ember. Egyfelől az árnyékomban élnek, másfelől nincs semmiféle motivációjuk, hogy elérjenek valamit az életben" - magyarázta döntését az Interros holding tulajdonosa. Potanyin éveken át évi 10 millió dollárt költött jótékony célokra, amit aztán évi 25 millió dollárra növelt.

Bőkezű adományozó egy skót

Nagy-Britanniában jelentősen megváltozott a vagyon összetétele. A Sunday Times évente kiadott toplistája szerint két évtizeddel ezelőtt a legtehetősebbek 75 százaléka örökölte a vagyonát, s 25 százalékot tett ki azok aránya, akik saját erejükből váltak gazdag emberré. Mostanra az arány éppen fordított: negyedével nőtt a milliárdosok száma, a leggazdagabbak vagyona pedig legalább ötödével gyarapodott. Az adományozók napjainkban fiatalabbak, társadalmilag érzékenyebbek, mint másfél évtizeddel korábbi elődeik, akik beleszülettek a gazdagságba – írta a jótékonykodás természetrajzát elemezve a Daily Telegraph. A donorok többsége lelkiismereti kérdésnek tartja, hogy visszaadjon valamit a társadalomnak, amely segítette boldogulását, nem csupán a gyerekeik jövőjének megalapozása az egyetlen szempontjuk. A mai jótékonykodók tudatosabbak, megnézik, milyen célra adnak, s tudni akarják, hogy az adományt hatékonyan használták-e fel, s tényleg arra fordították-e, amire szánták. A 20 legnagyobb donor együttesen több mint 34 millió dollárt adományozott, 165 brit fordított több mint 1 millió fontot (1,5 millió dollárt) jótékony célra 2013-ban.

A brit adományozók 2014-es toplistáját David Sainsbury vezeti, a Sainsbury szupermarket-láncot alapító John James Sainsbury negyedik generációs leszármazottja. Csak 2013-ban több mint 280 millió dollárt adományozott, jórészt a Gatsby jótékonysági alapítványnak, oktatási, egészségügyi, kutatási célokra.

Az egyik legbőkezűbb brit adományozó sajátos módon Skócia első saját milliárdosa, Sir Tom Hunter. Vagyonát egy sportüzletlánc eladásával alapozta meg, a sikeres kockázatitőke-befektető feleségével 1998-ban hozta létre a Hunter Alapítványt, amelynek révén elsősorban skót oktatási projekteket segít. De támogatta a Band Aid segélykoncertet, a Make Poverty History szegénységellenes kampányt, a Live8 megakoncertet, 10-25 millió dollárral beszállt Bill Clinton jótékonysági alapítványába is. 2005-ben élenjáró skót vállalkozóként és filantrópként ütötték lovaggá.

A jótékonykodó britek toplistáján világhírű rocksztárok sora is szerepel, az idén az első tízben 9. helyen szerepel Elton John. Noha Sir Elton extravaganciáját, költséges partijait gyakran kipellengérezik, az énekes-dalíró elvi kérdést csinál abból, hogy koncertjei bevételeinek 30 százalékát jótékony célra fordítja. Létrehozta az Elton John Aids Alapítványt, de az Oxfamnak is nagy támogatója, mellrák-kutatásokat is finanszíroz.

Nagy adományozó a világ leggazdagabb írójaként számon tartott Joanna Kathleen Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője. A Times toplistája 2014-ben egymilliárd dollárra becsülte a vagyonát. J.K.Rowling, mint emlékezetes, azért kezdett írni, mert egyedülálló anyaként segélyeken élt, nem tudta eltartani gyerekeit. Az első Harry Potter könyvét még manuális írógépen pötyögte le. Azóta a legtehetősebb britek közé emelkedett, s a jótékonykodásból is kiveszi ía részét, több nagy alapítvány, így a gyerekeket támogató Lumos Foundation elnöke, de a Volant Charitable Trust elnökeként orvosi kutatásokat is finanszíroz. 2013-ban a két alapítvány 5,6 millió fontot (7 millió dollárt) adott nemes célokra.

A GQ magazin a 2014-es év filantrópjának Tony Blair volt munkáspárti kormányfőt választotta. Blair 2008-ban létrehozott, az afrikai államokat segítő alapítványa, az Africa Governance Initiative hat országban – Sierra Leone, Ruanda, Libéria, Guinea, Nigéria, Etiópia és Szenegál – ad tanácsokat a jó kormányzáshoz. Két másik alapítványt is létrehozott.

Nincs ugyanakkor nagyobb jótékonykodó Nagy-Britanniában a királyi családnál. A Charities Aid Fundation (CAF) kutatásai szerint II. Erzsébet a világ legnagyobb adományzói közé tartozik, a királynő 510 jótékonysági szervezet patrónusa, ezek együttesen majd 2 milliárd dollárt adományoztak. Támogatja a brit rákkutatást, a Vöröskeresztet, a Barnado veszélyeztetett gyerekeket segítő szervezetet. A királyi család tagjai világszerte mintegy 3 ezer alapítványt támogatnak.

Spanyolországban a pénzügyi válság hozta meg a nagy fordulópontot, a jóléti állam megroppanásával keletkezett űrt a nagyvállalkozók próbálták betölteni, a korábbiaknál nagyobb szerepet vállaltak a rászorulók segítésében. Felmérések szerint míg az angolszász államokban a lakosság 95 százaléka adakozik rendszeresen, a spanyol lakosságnak csupán 11 százaléka ad rendszeresen, 21 százaléka alkalmilag. Spanyolország leggazdagabb embere Amancio Ortega, a Zara üzletlánc tulajdonosa második éve a 3. helyet foglalja el a világ gazdagjainak Forbes-listáján. Ortega történelmet írt hazájában, amikor 20 millió eurót adományozott a Caritasnak, de számos más szervezetet is támogat. 2006 óta a vagyonos spanyolok mintegy 300 millió eurót fordítottak jótékony célokra. Fontos adományozó a Corte Inglés alapítója által létrehozott Ramón Areces Alapítvány, oktatási, kutatási, kulturális célokat támogat. Hagyományos nagy jótékonykodó a Botín Alapítvány. A legtehetősebb spanyolok közé tartozó Koplowitz nővérek, Esther és Alicia szenvedélyes jótékonykodók, az esélyteleneket, illetve a gyerekeket segítő alapítványokat hoztak létre, gyógyíthatatlan betegségekben szenvedőket is támogatnak.

A sportolók is megmozdultak
A tehetősebb sportolók között is bőven akadnak olyanok, akik vagyonuk egy részét jótékonykodásra fordítják. Közéjük tartozik a Manchester United egykori sztárja, David Beckham és neje, Victoria, akik alapítványukon keresztül próbálnak enyhíteni a szegénységen. Sokat költöttek például a malária elleni harcra. Beckhamék a Help for Heroes alapítvány támogatói is, amely az Irakból és Afganisztánból hazatért, súlyos sérüléseket szenvedett katonák gyógyulását segíti.
Az egykori német teniszcsillag és férje, André Agassi szintén a legjótékonyabb sportolók közé tartozik. Ketten együtt összesen legalább 200 címet gyűjtöttek össze, így a sportág igazi legendáiról van szó. Ám nemcsak sportsikereikkel, a mások iránti odaadásukkal is példaképpé válhatnak. Agassi már 1994-ben hívta életre alapítványát, amely a kevésbé tehetős Las Vegas-i fiataloknak próbált anyagi segítséget nyújtani a tanuláshoz.
Graf a Children for Tomorrow szervezetet alapította meg, amely a háborúban szenvedett gyermekeknek nyújt segítséget. A program különösen népszerűvé vált Ugandában, Eritreában és Koszovóban.