Előfizetés

Bencsik lelkiismerete többet ér 300 ezernél

F. Á.
Publikálás dátuma
2014.12.19. 06:05
Bencsik János. FOTÓ: Népszava
"Gyermekeink most tanulják, hogy vannak olyan (magukat kereszténydemokratának tartó) kultúrák, ahol a lelkiismeret pénzben is mérhető" - reagált Bencsik János a Facebookon arra a sajtóhírre, miszerint háromszor százezer forintra büntette a Fidesz-frakció a hétfő-keddi "kiszavazásért".

Az információt közzé tévő VS.hu emlékeztetett: a kormánypárti képviselő hétfőn nemet mondott az újabb "trafiktörvényre", majd a segélyezési rendszer átalakítására, kedden pedig az üzletek vasárnapi nyitva tartását megakadályozó törvény szavazásakor tartózkodott. Bencsik, aki szándékát előre jelezte a frakciónak, a Facebookon azt is elmagyarázta, miért döntött úgy, ahogy. A második trafiktörvényt nem állt módjában megszavazni másfél évvel ezelőtt, de a harmadikat nagyon szerette volna - fogalmazott a képviselő. Végül azért nem tette, mert nem látta biztosítottnak, hogy a dohánykereskedés valóban állami monopóliummá válik, és az abból származó bevétel a közjót fogja szolgálni. A segélyezési rendszer átalakításával sem értett egyet, véleménye szerint ugyanis a törvénymódosítás tovább növelheti a szegénység számát, mélyíti a szegénységet, felerősítheti a belső elvándorlást, a devianciát, növeli a bűncselekmények számát, miközben a fiatal nemzedéktől elzárhatja a felzárkózás lehetőségét.

Bencsik egyébként azt is írta, hogy a büntetésről "hivatalos értesítést még nem kaptam, gondolom ez is az új kultúra része. Összébb húzzuk magunkat a téli szünetre (a nagyszülők fognak ennek legjobban örülni). Gyermekeink most tanulják, hogy vannak olyan (magukat kereszténydemokratának tartó) kultúrák, ahol a lelkiismeret pénzben is mérhető. - Ezzel együtt is a polgári politikai közösség tagja vagyok, s maradok is" - fogalmazott.

Bencsik mellett egyébként a fideszes Dankó Bélát is megbüntette pártja, amiért frakció dön­té­sé­vel szem­ben sza­vaz­tak két­har­ma­dos tör­vény­nél, ő a köz­szol­gá­la­ti mé­dia­szol­gál­ta­tás­ra vo­nat­ko­zó tör­vény­mó­do­sí­tás két­har­ma­dos több­sé­get igény­lő - és vé­gül el­ve­tett - összeg­ző mó­do­sí­tó ja­vas­la­tá­nál nyo­mott ne­met. A vasárnapi zárva tartást elrendelő törvény szavazásakor Bencsikkel együtt a fideszes Kovács Sándor is tartózkodott, a jelen lévő Orbán Viktor pedig nem nyomott gombot, ahogyan Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Tállai András és Seszták Miklós sem szavazott. A kormányfő - akit nem szoktak megbüntetni - ráadásul rendre kihúzza magát a várhatóan nagy tiltakozást kiváltó törvények zárószavazásánál, Orbán egyebek mellett nem voksolt a földtörvény elfogadásakor, a választási törvény átalakításakor, de a magánnyugdíjpénzek államosítására sem mondott igent, vagy nemet és szintén nem nyomott gombot akkor sem, amikor a Ház a paksi beruházásról döntött.

A Fidesz-frakció alapszabályára hivatkozva rendre bünteti azokat, akik nem a felsőbb döntés szerint szavaznak. Noha ezt a kormánypárti képviselőik vállalták, annak tartalma könnyedén alaptörvény-sértő lehet, hiszen a mandátum szabad gyakorlásának alkotmányos elvével a kötelező szavazás nincs összhangban.

Nyilvánosak lesznek a belvárosi vagyonnyilatkozatok

Már a múlt héten jóváhagyta az V. kerület vagyonvizsgálati bizottsága, hogy az önkormányzat honlapján hozzák nyilvánosságra a helyi képviselők, a külsős bizottsági tagok, valamint a polgármester vagyonnyilatkozatát. Ezt az MSZP-s Steiner Pál, a testület tagja mondta el lapunknak, hozzátéve: a fideszes képviselők is megszavazták a vonatkozó javaslatát, és a bizottsági döntést a hivatalnak végre kell hajtani. 

Azt is elmondta, hogy a közreadást hivatalosan az albizottság javasolta, de a jogi- és közbeszerzési bizottság szavazta meg. A szocialista politikus a képviselő-testület megalakulása óta azt képviseli, hogy a kerületben élőknek joga van a vagyonnyilatkozatokat megismerni.

Juhász Péter, az Együtt kerületi képviselője ugyanakkor lapunknak elmondta: hiába kérte ki az önkormányzat valamennyi képviselőjének vagyonnyilatkozatát immár 13 napja a vagyonvizsgálati albizottságtól, az szerdán arról tájékoztatta: a testület további 15 napot kér, mert "olyan sok munka van ezekkel". Ehhez képest az ő vagyonnyilatkozatát "pár óra alatt kiadták a Magyar Nemzetnek, hogy még a másnapi számban megjelenhessen" - emlékeztetett a politikus.

A fideszes vezetésű önkormányzatnak kínos ügyeket nyilvánosságra hozó Juhászt egyébként is rendre támadják a kormánypárti képviselők, a többi között összeférhetetlenségi vizsgálatot is kezdeményezte ellene, amiért az ő vagyonnyilatkozatát hibásnak, avagy hiányosnak találták. Kedden az alpolgármester közölte, hogy Juhász le akarja járatni a kerület jelenlegi és volt vezetőit, mert korábban egyebek mellett arra utalt, hogy az önkormányzat még a ma Fidesz-frakcióvezető Rogán Antal vezetése idején áron alul adott el egy üzlethelyiséget az alvilági körökben ismert, jelenleg bírósági eljárás alatt álló Portik Tamás ismerősének.

Eldőlt: 300 embert elküld a közmédia

Publikálás dátuma
2014.12.19. 06:03
FOTÓ: Népszava
Legalább háromszáz közmédiás dolgozó elbocsátása várható az év elején. A Népszabadság szerint mintegy kétszáz munkatárástól az MTVA válik meg, míg további száz embert a közszolgálati adókat működtető cégek összevonása miatt kell majd elküldeni. Úgy tudni, Kapuvári Gábor, az állami médiacég központi üzemi tanácsának elnöke azt kérte az MTVA vezérigazgatójától, Szabó László Zsolttól, hogy az elbocsátásokat ne karácsony előtt, hanem január elején kezdjék meg, noha több középvezetőt már elbocsátottak az elmúlt hetekben.

Kérdésünkre a közmédia lapzártánkig nem erősítette meg az információkat. Szabó László Zsolt korábban száznál több, de kétszáznál kevesebb munkavállaló elbocsátásáról beszélt, amivel legfeljebb egymilliárdot spórolhat éves szinten a jövőre 80 milliárdból működő MTVA.

A parlament hétfőn fogadta el a takarékosság, s a hatékonyság növelésével indokolva, hogy az MTV-t, a Duna Tv-t, az MTI-t és a Magyar Rádiót működtető cégek összeolvadjanak. Összesen jelenleg több mint 150-en maradtak ezeknél a társaságoknál kiemelt fizetésekkel, ami további félmilliárdos megtakarítást hozhat az MTVA-s dolgozók kirúgása után.

Ez már a negyedik komoly leépítés a közmédiában. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, 2013 elején további 200 munkavállalótól váltak meg, az újabb elbocsátások után pedig 1800-an maradhatnak a cégnél. Már korábban utaltak rá jelek, hogy műsorgyártás egy részét az MTVA inkább kiszervezné, úgy tudjuk, ez továbbra is cél, sőt, egyre több produkció készítését bíznák külsős cégekre.