Múzeumi negyed - Francia, japán és magyar nyertes

Publikálás dátuma
2014.12.19. 15:25
A Magyar Zene Háza látványterve. Fotó: Sou Fujimoto Architects
Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat; a csaknem félezer anonim pályamű közül a nemzetközi zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg 2018-ra.

Az Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének keretében a Városligetben megvalósítandó öt múzeumi épületre idén februárban írt ki nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatot a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt. A május végi határidőre beérkezett több mint 470 pályaműből 17 pályázat jutott be a második fordulóba. A 11 tagú magyar és külföldi múzeumi, valamint építészeti szakemberekből álló zsűri ezen pályázatokból választotta ki a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, valamint a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum leendő épületének nyertes tervét és díjazottjait - közölte az MTI-vel pénteken a Szépművészeti Múzeum.

Tájékoztatásuk szerint az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok összessége alapján megvalósításra alkalmasnak ítélt volna, ezért arra új, meghívásos tervpályázatot írtak ki, amely 2015 áprilisában zárul le.

A zsűri és a munkáját segítő 36 szakértő öt szempontcsoport alapján értékelte a pályaműveket. A leendő múzeumok építészeti minősége és megoldásai mellett a bíráló bizottság vizsgálta a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat), a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot és az épület megközelíthetőségét), továbbá a megvalósítás költségeit is. Kiemelt szempont volt, hogy a tervekben szereplő épületek minél jobban kíméljék a park zöldfelületét.

A dokumentum szerint az új múzeumok a fenntartható építészet elvárásainak is megfelelő kortárs, ugyanakkor a Városliget parki és épített örökségéhez illeszkedő épületekben kapnak helyet. Az egyedi, erőteljes építészeti gondolatot megfogalmazó épületekből - az egymással és a már száz éve itt megépült múzeumokkal való együttműködés révén - olyan egyedi közgyűjteményi intézményháló jön létre, amely nem csupán Budapest és a magyar kultúra nemzetközi ismertségét növeli, hanem izgalmas és nyitott közösségi tereket biztosít Budapest lakói, a belföldi és külföldi látogatók számára.

Az építészeti tervpályázaton a pályázók név nélkül, egy regisztrációs számon nyújtották be pályázatukat. A szigorú nemzetközi szabályoknak megfelelő pályázati kiírásban rögzített eljárási rend szerint a zsűri az eljárás során csak a beadott terveket ismerhette meg, a díjazott tervezők kilétének megismerésére csak a döntést követően került sor.

A Liget Budapest projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein, ma lebetonozott területen, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épül fel. A projektnek köszönhetően a park növényzetének rehabilitációjával párhuzamosan több tízezer négyzetméterrel, 60 százalékról 65 százalékra nő a zöldfelület a Ligetben. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák területén, míg az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum a Petőfi Csarnok helyén áll majd - hangsúlyozzák a kiírók.

A nyertes pályaművekről készült videoanimáció a http://ligetbudapest.org/index.php?page=single&id=22 oldalon, az azokhoz kapcsolódó látványtervek pedig a http://ligetbudapest.org/index.php?page=single&id=17 oldalon tekinthetők meg. A nyertes és díjazott tervek, illetve az eljárás második fordulójába jutott pályaművek a Design Terminálban 2015. január 7-én nyíló kiállításon is láthatók lesznek.

Az építkezés a tervek szerint 2016-ban kezdődik, az új múzeumokat pedig 2018 márciusában vehetik birtokba a látogatók. Az új középületek tervezett megvalósítási összköltsége 75 milliárd forint.

A nemzetközi bírálóbizottság elnöke Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, társelnökei Wim Pijbes, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója és Martha Thorne építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója voltak.

Szerző

Jeruzsálem életrajza

Ma este különleges könyv bemutatójára kerül sor a Bálint Házban 18 órai kezdettel. Most jelent meg magyarul Simon Sebag Montefiore: Jeruzsálem - Egy város életrajza című izgalmas elbeszélése, amelyben az örökké változó város számos megtestesülése tárul elénk. 

Az egyedülállóan gazdag élményt kínáló könyv aktualitását aláhúzza az idei holokauszt emlékév és a karácsonyi ünnepkör. A The Times a következőket írta a könyvről: "Montefiore az élő, lélegző város történetét mutatja be nekünk. A mű grandiózus, provokatív és kissé talán merész vállalkozás. Minden olvasó élvezettel falja majd az oldalakat, legyen bármelyik vallás hívője, vagy akár ateista. Ellenállhatatlan írás."

A könyv főszereplője Jeruzsálem, az egyetemes város, két nép fővárosa és három vallás szent helye. Birodalmak küzdöttek azért, hogy megszerezzék, itt következik majd be az utolsó ítélet, manapság pedig e csatatéren zajlik a civilizációk összecsapása.  Dávid királytól Barack Obamáig, a zsidó vallás, az iszlám és a kereszténység születésétől az izraeli-palesztin konfliktusig e háromezer éves nagyszabású történet a hit, az öldöklés, a fanatizmus és a különböző kultúrák egymás mellett élésének krónikája.  A könyv beavatja az olvasót a hosszú történelmi út eseményeiben, hogy hogyan lett e távoli, apró település szent várossá, a "világ központjává", napjainkra pedig a közel-keleti béke kulcsává – a könyvbemutatón egyebek mellett erről beszélget Veiszer Alinda Kisantal Tamás irodalomtörténésszel, a kötet fordítójával.

Szerző

Az év legjobbjai között a Fesztiválzenekar

Két vezető amerikai lap, a New York Times és a New Yorker is a 2014-es év legfigyelemreméltóbb, illetve legviccesebb komolyzenei előadásai közé választotta a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) koncertjeit.

A zenekart a hazai közönség idén utoljára két Titokkoncerten hallhatja a Budapest Kongresszusi Központban december 26-án és 27-én. A New York Times az idei év legviccesebb komolyzenei előadásai között említi azt a júniusi Dvorák-koncertet, amelyen a Fesztiválzenekar egyik ütőse Fischer Iván karmesteri pódiumán üldögélve játszott krotálon a New York-i Avery Fisher Hallban.

A lap szerint a Fesztiválzenekar zeneigazgatója gyakran és igen rutinosan épít be koncertjeibe nem várt, meglepő elemeket. A gag ezúttal is működött: a megszokott helyéről kiemelt hangszer az este főszereplőjévé vált - idézi a lapot a zenekar csütörtöki közleménye. A New Yorker az év tíz legfigyelemreméltóbb komolyzenei előadása közé sorolja a Fesztiválzenekar Midnight Music című január végi budapesti koncertjét, amelyen a közönség a muzsikusok között ülve, babzsákokon élvezhette a zenét közvetlen közelről.

A hetilap az egyik legradikálisabb gondolkodású karmesternek nevezi Fischer Ivánt, akinek A vörös tehén című operáját is méltatja: a magazin szerint a darab a modern magyarországi antiszemitizmus keserűen gúnyos vádirata. A BFZ közleménye szerint ugyancsak nagy visszhangot váltott ki az a két teltházas londoni koncert, amelyet a zenekar a BBC Proms keretében adott idén a Royal Albert Hallban. A hangversenyekről dicsérő kritikákat közölt többek között a Guardian, a Times és az Evening Standard - idézik fel.

Szerző
Frissítve: 2014.12.18. 21:48