Előfizetés

Nyilvánosságra kerül a Garcia jelentés

Publikálás dátuma
2014.12.20. 06:55
Fotó: Getty Images
Váratlan fordulatot hozott a FIFA végrehajtó bizottságának marokkói ülése. A küldöttek ugyanis úgy döntöttek, nyilvánosságra kell hozni az úgynevezett Garcia jelentést.

A közzététellel kapcsolatos kötélhúzás már több mint egy hónapja tart. Korábban a volt amerikai ügyészt, Michael Garciát, a FIFA etikai bizottsága vizsgálati részlegének csütörtökön lemondott vezetőjét bízták meg azzal, vizsgálja ki, történt-e korrupció a következő két, a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése során. November 13-án azonban Hans-Joachim Eckert, a szövetség etikai bizottsága vezetője arra a következtetésre jutott, hogy semmiféle korrupció sem történt, a Garcia-jelentés alapján legalábbis nem jutott ilyen következtetésre.

A döntést megtámadta Garcia, aki szerint elfogadhatatlanul enyhe ítélet született, s mint mondta, Eckert a tényeket elferdítve hamis következtetéseket vont le. Echert ítélete nagy felháborodást keltett, különösen a német és az angol labdarúgó szövetségnél, melyek még az említett két világbajnokság bojkottját sem tartották kizártnak, illetve megfenyegették a FIFÁ-t, kilép az UEFA a nemzetközi szövetségből, amennyiben nem hozzák nyilvánosságra Garcia jelentését.

A végrehajtó bizottság döntése ellenére sem világos, hogy valóban teljes egészében a nyilvánosság elé tárják-e a 430 oldalas dokumentumot. A goal.com szerint a kényes tanúvallomások miatt erről a FIFA etikai bizottsága a következő hetekben dönt.

A Die Welt úgy értesült, a végrehajtó bizottsági tagok március ultimátumot adtak Katarnak az emberi jogok helyzetének javítására. Ha az időpontig nem történik kedvező fordulat, elveszik a rendezés jogát az arab országtól.

Női kézilabda Eb - Norvég-spanyol döntő lesz

Az olimpiai bajnok norvég válogatott legyőzte a svéd csapatot a pénteki második elődöntőben, így a spanyolok után bejutott a vasárnapi fináléba a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon.

Eredmény, elődöntő:
Norvégia-Svédország 29-25 (13-11)

A norvégok - akiknél többen betegen vállalták a játékot - 6-3-as rohammal kezdtek, a svédek időkérésük után voltak képesek hatékonyabban játszani, de így is csak a különbséget tudták tartani. Az olimpiai bajnoknál sokszor sikerült helyzetbe hozni a győriek légiósát, Lökét, ugyanakkor a svédeknél nem akadt kiemelkedő egyéni teljesítmény, a félidei 11 gólon nyolcan osztoztak.

A folytatásban már egyértelműen a norvégok játszottak jobban, Löke mellé mások is - főleg Mörk és Koren - felzárkóztak a gólszerzésben, míg a túloldalon szinte csak Gullden jelentett veszélyt a kapura. A svédek szakvezetője hiába kért időt a hajrá előtt, játékosai nem tudták megállítani a norvégokat.

Korábban:
Spanyolország-Montenegró 19-18 (13-8)
az 5. helyért:
Franciaország-Magyarország 26-25 (16-13)

Vasárnap:
a 3. helyért:
Montenegró-Svédország 15.30
döntő:
Spanyolország-Norvégia 18.00

Hosszú Katinka - Négy arany

Az itthon az év legjobb női sportolójának választott Hosszú Katinka pénteken Szentpéterváron megnyerte a negyedik aranyérmét is - 800 méteren - a Szalnyikov Kupán.

A Vasas versenyzője a hagyományos, rövidpályás Szalnyikov Kupa első napján - az oroszországi esemény honlapjának tanúsága szerint - a 100 méter pillangó döntőjében remekelt igazán, ahol 55.71 másodperces országos csúccsal nyert. A régi rekordot is ő tartotta a tokiói világkupa-viadalon tavaly november 9-én elért 56.24 másodperccel.

Hosszú két hátdöntőben is győzött - 50 méteren 26.66 másodperccel, 200 méteren pedig 2:01.80 perccel -, a nap negyedik aranyérmét pedig a 800 méteres gyorsúszás úgynevezett gyors futama - gyakorlatilag döntője - után vehette át, miután 8:20.98 perccel elsőként csapott a célba.

Csak az 50 méter gyors fináléjában maradt le a dobogóról: ott - amúgy 24.58-as magyar csúcsához közel kerülve - 24.67-tel ötödikként végzett.