Meghalt Magasházy István

Elhunyt Magasházy István színművész, az operettszínház társulatának tagja - tájékoztatta a Budapesti Operettszínház szombaton az MTI-t.

Magasházy István színművész életének 67. évében rövid, súlyos betegség után december 19-én hunyt el. 1948. május 20-án született. 1969-től az Állami Déryné Színházban játszott, operatanulmányait 1970-ben fejezte be. 1975-től haláláig az operettszínház társulatának tagja volt. Novemberben még színpadra állt a teátrum két nagysikerű előadásában, a Csókos asszony tűzoltó- és a Cirkuszhercegnő komornyikszerepében.

Mint írták, "soha nem főszerepeket alakított, a szó klasszikus értelmében vett igazi epizodista volt. Nem vágyott többre, alázattal, mélységes tisztelettel és szeretettel szolgálta a számára oly szent színházat". Művészi munkája elismeréseként néhány nappal ezelőtt vehette át a Gobbi Hilda által alapított epizodistákat jutalmazó szakmai elismerést, az Aase-díjat.

A Budapesti Operettszínház Magasházy Istvánt saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.Szerző

Rogán kész a bíróság előtt is megvédeni az önkormányzatot

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kész arra, hogy a bíróság előtt is megvédje a korábban általa vezetett V. kerületi önkormányzatot a "nyilvánvaló rágalmakkal" szemben.A Fidesz-frakció által az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Rogán Antal arra reagált, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) szerint ki kell vizsgálni a fővárosi V. kerületi "ingatlanpanamát". Az ellenzéki párt ezzel kapcsolatban már feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen.

"A Demokratikus Koalíció ellen már pert indítottam, most ugyanezeket a rágalmakat ismétlik tovább. Készen állok arra, hogy a bíróság előtt is megvédjem Belváros önkormányzatát a nyilvánvaló rágalmakkal szemben" - tudatta Rogán Antal. Közölte: minden bérlőnek ugyanannyi kedvezményt adtak, és mindenki csak a jogszabályokban biztosított kedvezményt kaphatta meg.

Azt írta: a Belváros jogszabályait és vagyongazdálkodását a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok hatóságai, közigazgatási hivatalai rendszeresen vizsgálták és rendben találták. "Sem engem, sem az önkormányzatot semmilyen vizsgálat során nem marasztaltak el" - tette hozzá. Rogán Antal szerint a belvárosi önkormányzatot azóta támadják, amióta ő a Fidesz frakcióvezetője. "A politikai hátsó szándék, a mindenáron való lejáratás kísérlete nyilvánvaló (...), ennek "ékes példája", amikor megpróbálták összemosni a nevét az alvilággal, és miután pereket indított emiatt, "Portik Tamás rokonai egy csapásra átváltoztak Habony Árpád rokonaivá".

Közölte azt is: büszke arra, hogy polgármestersége alatt a Belváros megújult és Budapest leggyorsabban fejlődő kerülete lett. Ebben az időszakban a Belváros vagyona nőtt, és nem csökkent.

Varju László, a DK elnökségének tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt,  hogy hogy Rogán Antal korábbi belvárosi polgármester "Portik Tamás érdekeltségi körébe tartozó cégnek adott el 54,2 millió forintért egy becslések szerint 127 milliót érő ingatlant a Károly körúton", és ebben a konkrét ügyben juttattak el feljelentést a Legfőbb Ügyészséghez. Hozzátette: folyamatosan derülnek ki az újabb ügyek, ezért azokat is meg kell vizsgálnia az önkormányzatnak is. Azt mondta, a belvárosi önkormányzat az elmúlt évek alatt több mint kétszáz ingatlant adott el áron alul, úgy, hogy néhány havi bérlet után kedvezményes áron megvehették a bérlők az épületet, épületrészt. Ezzel mintegy 4 milliárd forint kárt okoztak – közölte Varju László.

Szerző

DK: ki kell vizsgálni az V. kerületi “ingatlanpanamát”

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint ki kell vizsgálni a fővárosi V. kerületi “ingatlanpanamát”, a párt ezzel kapcsolatban már feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen.

Varju László, a párt elnökségének tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján felidézte:  Rogán Antal korábbi belvárosi polgármester "Portik Tamás érdekeltségi körébe tartozó cégnek adott el 54,2 millió forintért egy becslések szerint 127 milliót érő ingatlant a Károly körúton", ebben a konkrét ügyben juttattak el feljelentést a Legfőbb Ügyészséghez.

A politikus hozzátette: folyamatosan derülnek ki az újabb ügyek, ezért azokat is meg kell vizsgálnia az önkormányzatnak is. A belvárosi önkormányzat az elmúlt évek alatt több mint kétszáz ingatlant adott el áron alul, úgy, hogy néhány havi bérlet után kedvezményes áron megvehették a bérlők az épületet, épületrészt. Ezzel mintegy 4 milliárd forint kárt okoztak – közölte Varju László. A Népszabadság szombati számában írt arról, hogy csaknem négymilliárd forint kedvezményt adott a belvárosi önkormányzat az utóbbi hat évben üzlethelyiségek bérlőinek, hogy megvásárolják az általuk használt ingatlant. A cikk szerint több cég tízmilliókat nyert azzal, hogy néhány hónap után megkapta a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt. Az V. kerületi önkormányzat kétszázhetvenhét nem lakáscélú helyiséget adott el pályáztatás nélkül 2008 és 2013 között.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata erre reagálva azt hangsúlyozta, hogy minden, általuk megállapított kedvezmény jogszabályokon alapszik. "A belvárosi vagyongazdálkodás hatékonyságát éppen az mutatja, hogy Belváros- Lipótváros Önkormányzatának könyv szerinti vagyona 2009-hez képest nőtt és nem csökkent" - írták közleményükben.

Rogán Antal pénteken azt közölte, hogy újabb jogi lépéseket tesz a DK ellen, miután Varju László egy aznapi közleményben arról írt, hogy az V. kerületi önkormányzat áron alul értékesített egy ingatlant egy Portik Tamáshoz köthető személynek abban az időszakban, amikor még a Fidesz frakcióvezetője volt a kerület polgármestere. Rogán Antal rögzítette, hogy az általa vezetett önkormányzat mindenben a jogszabályoknak és a hatályos önkormányzati rendeleteknek megfelelően járt el, és soha nem ápolt kapcsolatot Portik Tamással vagy rokonaival.

Pápa Marianne, a Classic Immo Kft. tulajdonosa, akivel az V. kerületi önkormányzat üzleti kapcsolatban állt, kedden szintén közleményben tudatta, hogy sem a múltban, sem jelenleg nem állt és nem áll sem élettársi, sem üzleti kapcsolatban Portik Tamással.

Szerző