Előfizetés

Női kézilabda Eb - Aranyérmes a norvég válogatott

A norvég válogatott nyerte az aranyérmet a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon, miután a vasárnapi budapesti döntőben 28-25-re legyőzte a spanyol csapatot.

Az első helyezett együttes - amely hatodik alkalommal került a kontinens trónjára - ott lehet a 2016-os riói olimpián és a jövő évi dániai világbajnokságon.

Döntő:
Norvégia-Spanyolország 28-25 (10-12)

gól: Koren 10, Mörk 7, S. Ch. Solberg 3, Riegelhuth 2, Löke 2, Oftedal 2, Alstad 1, Kristiansen 1, illetve Pena 10, Cabral 4, Martin 4, Mangue 3, Aguilar 2, Chavez 1, Pinedo 1

Eleinte felváltva estek a gólok, majd Navarro védéseivel megtámogatva a spanyolok sorozatban ötször betaláltak, a ferencvárosi légiós, Pena ebből négyet vállalt. A 14. percben 7-3-nál a norvégok időt kértek. A torna All Star-csapatába beválasztott Mörk 11 perces északi gólcsendet tört meg, ám ettől nem jöttek zavarba a spanyolok, és növelték a különbséget (10-5). A skandinávok fokozták az iramot, emberelőnybe kerültek, és még a szünet előtt közel kerültek az egyenlítéshez. A félidei 12-10-et a Győr légiósa, Aguilar állította be.
A második játékrész elején hengereltek a norvégok, pillanatok alatt fordítottak, az ellenfél ráadásul büntetőt rontott. Jöttek a cserék a spanyoloknál, ennek következtében hatékonyabbá váltak az átlövések, de fordítani nem tudtak. Erről javarészt az Eb legjobb kapusának tartott Silje Solberg tehetett.
Időt kért a spanyol kapitány, mert csapata negyedóra alatt több gólt kapott, mint a teljes első félidőben. Ám nem igazán változott a játék képe, a jól záró északi védőfal megszerezte a labdát, az indításokból pedig jöttek a találatok. Feltűnő volt, hogy a második félidőben a norvégok szinte csak a kapu felső részét célozták, mivel a remek reflexű spanyol hálóőr, Navarro 169 centiméter magas.

Az utolsó tíz perc 25-21-ről indult, és utolsó tartalékaikhoz nyúltak a spanyolok: felgyorsult a játékok, és megkezdték a felzárkózást. Két norvégot is kiállítottak, az emberelőnyben pedig 26-25-re jöttek fel. Azonos létszámban már jobbak voltak a skandinávok, és megnyerték az izgalmas összecsapást.

Korábban:
a 3. helyért:
Svédország-Montenegró 25-23 (11-12)

Női kézilabda Eb - A svédeké a bronzérem

A svéd válogatott lett a bronzérmes a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon, miután a vasárnapi helyosztón 25-23-ra legyőzte a montenegrói csapatot.

Vasárnap:
a 3. helyért:
Svédország-Montenegró 25-23 (11-12)

Tíz percig együtt haladt a két csapat, ezt követően 8-5-re megléptek a két éve aranyérmes montenegróiak. Időkérés után Oden vezérletével feltámadtak a svédek, egyenlítettek, ám fordítani csak a szünet után tudtak. Az Eb gólkirálya, Gulldén - akit a torna legértékesebb játékosának választottak - igazi vezér volt, góljaival 17-14-re már a skandinávoknál volt az előny. Hatalmas elszántsággal ellenfelük nyomába eredtek a montenegróiak, és Bulatovic találataival bő negyedórával a vége előtt egyenlítettek.

Innen újra szoros volt az állás, aztán Bundsen egymás után több ziccert és végül egy fontos hétméterest kivédett - a kritikus öt percben nem kapott gólt -, és ezzel megnyerte együttesének a bronzérmet.

Később
döntő:
Spanyolország-Norvégia 18.00

Ifjúsági sakkolimpia - Negyedik lett a magyar válogatott

A negyedik helyen végzett az első számú magyar válogatott az U16-os ifjúsági sakkolimpián, amelynek Győr adott otthont.

A hazai szövetség tájékoztatása szerint a dobogóközeli hely azzal lett meg, hogy a vasárnapi zárónapon a csapat 2,5-1,5-re legyőzte az iráni együttest. A bajnoki címet India szerezte meg.

Pintér József, a magyar csapat kapitánya:

"Fantasztikusan játszottunk Irán ellen. Tudtuk, hogy eredménykényszer nyomja ellenfelünk vállát, hiszen ha nyernek, megnyerik az olimpiát. Úgy gondolom, reális eredmény született." Hozzátette, hogy megítélése szerint a negyedik hely kimondottan jónak minősül, mert rendkívül erős volt a mezőny.
A végeredmény:
1. India 18 pont
2. Oroszország 17
3. Irán 16
4. Magyarország-1 (Gledura Benjámin, Korpa Bence, Kántor Gergely, Antal Tibor Kende, Gál Hanna Krisztina) 14
...19. Magyarország-2 11
...30. Magyarország-3 10
...40. Magyarország Lányok 8
41. Nyugat-Magyarország-2 8
...46. Nyugat-Magyarország-1 8
...50. Nyugat-Magyarország-3 6
51. Győr 6