Előfizetés

Reklámszakembereket keresnek

Publikálás dátuma
2014.12.24. 06:03
A hirdetések megjelentek, de hogy honnan érkeztek, kérdés FOTÓ: NÉPSZAVA
Tanácstalanság és káosz uralkodik a Nemzeti Kommunikációs Hivatalban: lassan három hónapja működik az állami reklámköltések felett diszponáló szuperintézmény, ám forrásaink szerint „konkrét szakmai munka” még nem folyt a hivatalban - jelenleg marketingeseket, PR-osokat keresnek, ugyanis az induló gárdában alig akad szakember, aki értene is a hirdetésekhez.

Teljes a tanácstalanság az állami hirdetések elosztására létrejött Nemzeti Kommunikációs Hivatalban (NKH): hivatalosan lassan már három hónapja működik, ám az intézmény ügyeit ismerő forrásaink szerint „konkrét szakmai munka” még nem folyt a hivatalban. A helyzet amiatt kaotikus, mert az induló gárda kialakításánál arra ugyan ügyeltek, hogy jogászok kellő létszámban felügyeljék a folyamatokat, ám nincs mit felügyelni, mert a szakmai stáb meglehetősen hiányos: mint forrásunk fogalmazott, a hivatalban jelenleg „nem nagyon akad, aki értene is a hirdetésekhez”. Aki van, az sem kapott egyértelmű iránymutatást Nobilis Mártontól, a hivatal élére október végén kinevezett üzletembertől arról, hogy pontosan mit várnak el tőlük. Így jelenleg marketingeseket, PR-osokat keresnek, akik egyrészt átlátják a hirdetési folyamatokat, van rutinjuk, és valamelyest kialakult ügyfélkörük is.

A minap pedig nemrég három újabb „kormányzati információ” is megjelent az újságokban: hétfőn a Magyar Hírlap és a Népszabadság is az új, „Magyarország erősödik” szlogen alatt futó kormányzati kampányt közölte, amelyek szerint immár „Közel 0 százalék az infláció”, „Csökken a munkanélküliség”, és a magyar gazdaság már „a 3. legnagyobb Európában”. Szerettük volna megtudni a Miniszterelnökségtől, volt-e köze az NKH-nak az állami reklámokhoz, azokat mely médiumoknál közlik, és hogy pontosan mennyibe kerültek, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Annyi biztos, hogy nem az őszi uniós kampány része – melyben a kormány az Európai Unió magyar gazdaságra gyakorolt érdemeit népszerűsítette összesen 605 millió forintért –, és információink szerint még nem is az NKH felügyelte a megjelenéseket.

Márpedig forrásaink szerint a hivatal mindenképpen azon lesz, hogy túl sok közpénzhez a hirdetések által ne juthasson a kormánnyal szemben kritikus médium. Miközben továbbra sem tudni , a központi közbeszerzések mekkora szeletét birtokolhatja.

A hivatal feletti kontroll megszerzése, az intézmény vezetőjének „kiválasztása” komoly belharcok tárgya volt a Fidesz holdudvarában, hiszen egyrészt sok múlik azon, milyen állami érdekeltségek kerülnek végül az intézmény látókörébe, és ezáltal politikai, vagy sokkal inkább szakmai szempontok szerint jár el. A Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó ötletének tulajdonított szuperhivatal élére előzetesen az MVM Magyar Villamosművek Zrt. volt kommunikációs vezetőjét, Felkai Görgyöt „jósolták”, amelyből a piac részben azt szűrhette volna le, hogy a jobboldali médiabirodalommal, közelebbről pedig a kormányfővel is „harcban álló” Simicska Lajosnak maradt még némi befolyása. Ám Nobilis Márton elnöki pozíciója, valamint a szakmai stáb feltűnő hiánya is sokkal inkább arra utalnak, hogy a vezető kiválasztásával – melyben úgy tudjuk, Orbán Viktornak volt végső szava – a politika díszletei közé állították a hivatalt, és a Lázár János vezette Miniszterelnökség által felügyelt NKH elsősorban a minisztertől vár utasításokat.

Az Origo kirúgási botrányával is összefüggésbe hozott Nobilis Márton mindenesetre huszonévesen már komoly szívességeket tett a Fidesznek. A kormánypártnak is megrendeléseket teljesítő Prestige Media Reklámügynökség Kft. tanácsadója és ügyfélkapcsolati menedzsere volt. Ezt a céget a Lázár egészen közeli emberének számító volt fideszes államtitkár, Várhegyi Attila vezeti.

Nobilis az Origónak is adott tanácsokat: a portál június elején váratlanul menesztett főszerkesztője, Sáling Gergő írta, hogy „rendszeresen fogalmazott meg politikai jellegű kéréseket” közvetlenül Vaszily Miklósnak (az Origo Zrt. vezérigazgatójának – B. L. N.), illetve „több esetben közvetlenül Sáling Gergőnek is".

Korábban a Figyelő írt arról – tisztázandó a Magyar Közlönyben az NKH működése kapcsán közzétett, kevéssé egyértelmű feladatköröket – , hogy a hivatal hatáskörének szélességéről három verzió jött szóba. Az első szerint a minisztériumok, állami cégek médiaköltéseinek jóváhagyása lenne a feladata, a második már szabad kezet adna a szervezetnek a médiavásárlások terén is, míg a harmadik szerint a hivatal az online és közösségi média hirdetései felett is kontrollt gyakorolhatna. Hosszú távon ez utóbbi lehet cél.

Eladhatják a Viasatot
Megválna magyarországi tévés érdekeltségétől a skandináv Modern Times Group (MTG), a Viasat-csatornák tulajdonosa – számolt be a Marketing & Média.
A szakportál értesülése szerint előrehaladott tárgyalások folynak a hazai csatornák eladásáról; a Viasat Hungária Zrt.-hez tartoznak a Viasat3 és a Viasat6 csatornák, valamint a Viasat Explorer, Viasat History és Viasat Nature tévéadók hazai képviselete.
Úgy tudni, két nagy nemzetközi médiavállalat is érdeklődik az MTG helyi csatornái iránt, a legnagyobb eséllyel a Comedy Centrallal, az MTV-vel, a Paramount Channellel, a VIVÁ-val és a Nickelodeonnal jelen lévő Viacom pályázik, de esélyes az AXN-csatornák hazai gazdája, a Sony Pictures is.
Egy éve az MTG az azóta „magyar tulajdonba” került TV2 megvásárlása iránt érdeklődött, noha már akkor voltak híresztelések, amelyek szerint kivonulnak, ha ez nem sikerül. Az újabb értesüléseket sem az MTG, sem a Viacom nem kommentálta.Orbán megint vizionál

Publikálás dátuma
2014.12.24. 00:29
FOTÓ: Tóth Gergő
Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Egyesült Államok befolyást akar szerezni Közép-Európában, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. A kormányfő kedden az M1 Az este című műsorában felvételről sugárzott interjúban arról is beszélt, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget a fideszes politikusok közti vitáknak. A 2018-ig tartó ciklus céljául a bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítését fogalmazta meg.

Orbán Viktor a tévéinterjúban azt mondta, szerinte azért is volt sűrű 2014, mert az év második felében két okból át kellett alakítaniuk a terveiket: az orosz-ukrán konfliktus miatt, és "előkerült a nemzeti függetlenség kérdése" is.
"Valóban, az ember azt gondolta volna, hogy három választás után a dolgok nyugodtabbak lesznek (...), én is azt gondoltam, hogy nyugodtabb idők jönnek, de be kell látnunk, nem mi tehetünk arról, hogy olyan időket élünk, amilyeneket" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az egész világon most osztják újra a lapokat. Az általános feszült európai hangulat pedig Magyarországon is érezteti hatását - tette hozzá.

Az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, minden gondolkodó ember tudja, hogy az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vád "fedőtörténet". Valójában arról van szó - folytatta -, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. Ezt szerinte onnan lehet tudni, hogy amikor a kormány konkrétumokat követel az Egyesült Államoktól, akkor az "valahogy sohasem történik meg". Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége - jelentette ki.

Szerinte "új korszakba léptünk", az Egyesült Államok "nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese" a közép-európai országok belpolitikai életének. A kormányfő ennek okát az orosz-ukrán konfliktusban, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokban látja.

Két ügyet, az energia- és a kereskedelempolitika ügyét jelölte meg, mint ahol markánsan megmutatkoznak amerikai érdekek.
Úgy látja, "bennünket bele akarnak rángatni egy olyan konfliktusba, amelyből mi csak rosszul jöhetünk ki". Magyarország nem akar részese lenni az Egyesült Államok és Oroszország közötti hidegháborús hangulatnak - tette egyértelművé.
Közölte, a magyar külpolitika leginkább a némettel mutat hasonlóságot, vagyis hogy az orosz-ukrán konfliktust az oroszok ellenére nem, csak velük közösen lehet megoldani. Ez eltér az amerikai állásponttól - jegyezte meg.

Azt is mondta, hogy az amerikaiak szerettek volna atomerőművet építeni Magyarországon, de nem ők építik, ami fáj nekik.
Arra a kérdésre, hogy tervben van-e esetleg André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének kitiltása Magyarországról, Orbán Viktor azt felelte: nincs ilyen konkrét tervük, de a kormánynak minden alkalommal olyan válaszlépéseket kell adnia, amelyek megfelelnek Magyarország tekintélyének.

A Fidesz népszerűségvesztéséről és az elmúlt hónapok demonstrációiról szólva a kormányfő felidézte az előző ciklus tüntetéseit - például a fegyveres szervek dolgozói korkedvezményes nyugdíjának megszüntetése ellenit -, amelyekhez képest most csak "verbális durvaságot" lát.
Hangsúlyozta: demokráciában a kormánnyal egyet nem értőknek joguk van kifejezni véleményüket.

Vezető fideszes politikusok vitáiról a pártelnök-miniszterelnök azt mondta: nem tulajdonít nagy jelentőséget ezeknek, teljesen mindegy, hogy a Fidesz politikusai kedvelik-e egymást, mert a politika nem személyes ügy, nem a politikusokról szól, hanem az országról, az emberekről. Hogy közben "szólogatnak-e egymásnak az urak", mindig érdekes, mert "a politikában is a peep show a legizgalmasabb", de valójában ez nem fontos - fogalmazott, megjegyezve, hogy ez is egy munkahely, és minden munkahelyen vannak súrlódások.

Azt elismerte, hogy vannak generációs különbségek a Fideszben, de úgy példázott: "ha az ember egy tisztességes házban akar lakni, akkor nem érdekli, hogy a kőműves, a burkoló meg az épületgépész kedveli-e egymást (...), hanem azt szeretné, hogy legyen villany, fűtés meg víz, meg működjenek a nyílászárók".
Orbán Viktor nemmel válaszolt arra a kérdésre, tervez-e kormányátalakítást.

Megjegyezte, van egy feltörekvő nemzedék a politikában, ahogy az egész országban is, és ezeket a fiatalokat támogatni kell, mert tehetségesek, szorgalmasak, "bátor fiúk", hazafiak, "hagyni kell őket dolgozni", ezért "egyelőre inkább mindenkit bátorítanék, nem pedig cserélnék".

A következő évekről szólva a kormányfő azt mondta: 2014-18 között a cél a bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítése, ami magában foglalja a rezsicsökkentés megvédését, a devizahitelesek ügyét, a béremeléseket, az életpályamodelleket. A következő négy évben szerinte azokra kell összpontosítani, akik ma "a létre alsóbb fokain állnak", hogy évente egy-egy fokkal feljebb kapaszkodhassanak.

Úgy látja, a szegénység elleni legjobb politika a munkahelyteremtés, amelyben az államnak igenis van feladata. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi törvényhozási munka - benne a vasárnapi pihenőnappal - elősegíti-e a munkahelyteremtés folyamatát, úgy reagált: "legjobb tudásunk szerint igen".

Jelezte végül, azt várja, hogy a magyar gazdasági növekedés 2015-ben is az európai átlag felett legyen. Ha pedig a magyar gazdaság jól teljesít, indokolt lehet bizonyos adófajták csökkentése - mondta.

Orbán megint vizionál

Publikálás dátuma
2014.12.24. 00:29
FOTÓ: Tóth Gergő
Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Egyesült Államok befolyást akar szerezni Közép-Európában, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. A kormányfő kedden az M1 Az este című műsorában felvételről sugárzott interjúban arról is beszélt, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget a fideszes politikusok közti vitáknak. A 2018-ig tartó ciklus céljául a bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítését fogalmazta meg.

Orbán Viktor a tévéinterjúban azt mondta, szerinte azért is volt sűrű 2014, mert az év második felében két okból át kellett alakítaniuk a terveiket: az orosz-ukrán konfliktus miatt, és "előkerült a nemzeti függetlenség kérdése" is.
"Valóban, az ember azt gondolta volna, hogy három választás után a dolgok nyugodtabbak lesznek (...), én is azt gondoltam, hogy nyugodtabb idők jönnek, de be kell látnunk, nem mi tehetünk arról, hogy olyan időket élünk, amilyeneket" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az egész világon most osztják újra a lapokat. Az általános feszült európai hangulat pedig Magyarországon is érezteti hatását - tette hozzá.

Az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, minden gondolkodó ember tudja, hogy az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vád "fedőtörténet". Valójában arról van szó - folytatta -, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. Ezt szerinte onnan lehet tudni, hogy amikor a kormány konkrétumokat követel az Egyesült Államoktól, akkor az "valahogy sohasem történik meg". Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége - jelentette ki.

Szerinte "új korszakba léptünk", az Egyesült Államok "nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese" a közép-európai országok belpolitikai életének. A kormányfő ennek okát az orosz-ukrán konfliktusban, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokban látja.

Két ügyet, az energia- és a kereskedelempolitika ügyét jelölte meg, mint ahol markánsan megmutatkoznak amerikai érdekek.
Úgy látja, "bennünket bele akarnak rángatni egy olyan konfliktusba, amelyből mi csak rosszul jöhetünk ki". Magyarország nem akar részese lenni az Egyesült Államok és Oroszország közötti hidegháborús hangulatnak - tette egyértelművé.
Közölte, a magyar külpolitika leginkább a némettel mutat hasonlóságot, vagyis hogy az orosz-ukrán konfliktust az oroszok ellenére nem, csak velük közösen lehet megoldani. Ez eltér az amerikai állásponttól - jegyezte meg.

Azt is mondta, hogy az amerikaiak szerettek volna atomerőművet építeni Magyarországon, de nem ők építik, ami fáj nekik.
Arra a kérdésre, hogy tervben van-e esetleg André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének kitiltása Magyarországról, Orbán Viktor azt felelte: nincs ilyen konkrét tervük, de a kormánynak minden alkalommal olyan válaszlépéseket kell adnia, amelyek megfelelnek Magyarország tekintélyének.

A Fidesz népszerűségvesztéséről és az elmúlt hónapok demonstrációiról szólva a kormányfő felidézte az előző ciklus tüntetéseit - például a fegyveres szervek dolgozói korkedvezményes nyugdíjának megszüntetése ellenit -, amelyekhez képest most csak "verbális durvaságot" lát.
Hangsúlyozta: demokráciában a kormánnyal egyet nem értőknek joguk van kifejezni véleményüket.

Vezető fideszes politikusok vitáiról a pártelnök-miniszterelnök azt mondta: nem tulajdonít nagy jelentőséget ezeknek, teljesen mindegy, hogy a Fidesz politikusai kedvelik-e egymást, mert a politika nem személyes ügy, nem a politikusokról szól, hanem az országról, az emberekről. Hogy közben "szólogatnak-e egymásnak az urak", mindig érdekes, mert "a politikában is a peep show a legizgalmasabb", de valójában ez nem fontos - fogalmazott, megjegyezve, hogy ez is egy munkahely, és minden munkahelyen vannak súrlódások.

Azt elismerte, hogy vannak generációs különbségek a Fideszben, de úgy példázott: "ha az ember egy tisztességes házban akar lakni, akkor nem érdekli, hogy a kőműves, a burkoló meg az épületgépész kedveli-e egymást (...), hanem azt szeretné, hogy legyen villany, fűtés meg víz, meg működjenek a nyílászárók".
Orbán Viktor nemmel válaszolt arra a kérdésre, tervez-e kormányátalakítást.

Megjegyezte, van egy feltörekvő nemzedék a politikában, ahogy az egész országban is, és ezeket a fiatalokat támogatni kell, mert tehetségesek, szorgalmasak, "bátor fiúk", hazafiak, "hagyni kell őket dolgozni", ezért "egyelőre inkább mindenkit bátorítanék, nem pedig cserélnék".

A következő évekről szólva a kormányfő azt mondta: 2014-18 között a cél a bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítése, ami magában foglalja a rezsicsökkentés megvédését, a devizahitelesek ügyét, a béremeléseket, az életpályamodelleket. A következő négy évben szerinte azokra kell összpontosítani, akik ma "a létre alsóbb fokain állnak", hogy évente egy-egy fokkal feljebb kapaszkodhassanak.

Úgy látja, a szegénység elleni legjobb politika a munkahelyteremtés, amelyben az államnak igenis van feladata. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi törvényhozási munka - benne a vasárnapi pihenőnappal - elősegíti-e a munkahelyteremtés folyamatát, úgy reagált: "legjobb tudásunk szerint igen".

Jelezte végül, azt várja, hogy a magyar gazdasági növekedés 2015-ben is az európai átlag felett legyen. Ha pedig a magyar gazdaság jól teljesít, indokolt lehet bizonyos adófajták csökkentése - mondta.