Nyílt háború Amerikával

Publikálás dátuma
2014.12.24. 06:01
Fotó: Népszava
Nyílt hadüzenetet fogalmazott meg az Egyesült Államok számára Orbán Viktor az ünnep előestéjére időzítve. A kormányfő azzal vádolta meg az amerikai kormányt, hogy Vida Ildikó adóhatósági elnök és öt társának kitiltása, valamint a példátlan korrupciós gyanú mindössze "egy fedőtörténet", amely része az Egyesült Államok befolyásszerzési kísérletének. Washington eközben a magyar jogállamiságot érintő, sokszor megfogalmazott aggályainak figyelembe vételét sürgeti, s informálisan világossá tette: nem függeszti fel az amerikai ideiglenes ügyvivő, André Goodfriend diplomáciai mentességét.

Orbán Viktor szerint az amerikai kitiltási ügy és a korrupciós gyanú "egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége"

Orbán Viktor szerint az Egyesült Államok befolyást akar szerezni Közép-Európában, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. A kormányfő tegnap este az M1 Az este című műsorában felvételről sugárzott interjúban azt mondta, szerinte azért is volt sűrű 2014, mert az év második felében két okból át kellett alakítaniuk a terveiket: az orosz-ukrán konfliktus miatt, és "előkerült a nemzeti függetlenség kérdése" is. "Valóban, az ember azt gondolta volna, hogy három választás után a dolgok nyugodtabbak lesznek (...), de be kell látnunk, nem mi tehetünk arról, hogy olyan időket élünk, amilyeneket" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az egész világon most osztják újra a lapokat, az "általános feszült európai hangulat" pedig Magyarországon is érezteti hatását.

Az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban azt mondta, "minden gondolkodó ember tudja, hogy a korrupciós vád fedőtörténet". Valójában Orbán szerint arról van szó, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. Ezt szerinte onnan lehet tudni, hogy amikor a kormány konkrétumokat követel az Egyesült Államoktól, akkor az "valahogy sohasem történik meg". Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége - jelentette ki. Szerinte "új korszakba léptünk", az Egyesült Államok "nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese" a közép-európai országok belpolitikai életének. A kormányfő ennek okát az orosz-ukrán konfliktusban, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokban látja.

Arra a kérdésre, hogy tervben van-e esetleg André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének kitiltása Magyarországról, Orbán azt felelte: nincs ilyen konkrét terv, de "a kormánynak minden alkalommal olyan válaszlépéseket kell adnia, amelyek megfelelnek Magyarország tekintélyének". Ezzel a kormányfő lényegében elismerte, hogy a játék arra mehet ki: miután az Egyesült Államok nem függeszti fel Goodfriend diplomáciai mentességét, a magyar hatóságok a Magyarországról való távozásra kényszeríthessék az ügyvivőt. Lapunk már hetekkel ezelőtt megírta: előfordulhat, hogy a Goodfriend ellen épp Orbán által kikényszerített büntetőeljárás célja az, hogy egy "alapos gyanút" követően a kormány nem kívánatossá nyilváníthassa a diplomatát, aki ellen eljárás nem indul. Orbán ugyanis még december elején azt válaszolta a "magyar kitiltási listára" vonatkozó kérdésre, hogy úgy fognak eljárni, ahogy egy függetlenségére büszke államnak el kell járnia. Később ezt szó szerint megismételte Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére a parlamentben megerősítette, lesz magyar kitiltási lista, s készül valamiféle törvénymódosítás is az ügyben. Tegnap már Valki László nemzetközi jogász is azt mondta a Népszabadságnak, nemigen lehet más kimenetele az ügyvivő körüli, immár az ügyészség bevonásával zajló cirkusznak, mint Goodfriend persona non gratává nyilvánítása.

Megírtuk: Szijjártó Péter tegnap levelet küldött az Egyesült Államok külügyminisztériumához az ideiglenes ügyvivő diplomáciai mentességének felfüggesztéséről. A Legfőbb Ügyészség hétfő délelőtt közölte, hogy kezdeményezte a külügyminiszternél azokat az intézkedéseket, amelyek Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztéséhez szükségesek. A vádhatóság a korrupciógyanúba keveredett, s Amerikából kitiltott Vida Ildikó feljelentése alapján nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt indított nyomozást. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke azután tett feljelentést, hogy Orbán egyértelművé tette: ha nem perli be rágalmazásért Goodfriendet, akkor leváltja. Az eljárásmód miatt Victoria Nuland, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese két hete telefonon tiltakozott Szijjártónál. A magyar külügy ugyanakkor azt cáfolta, hogy Nuland hétfőn is telefonált volna, korábban azonban washingtoni források azt állították: az amerikai kormány az ügyészségi indítvány miatt is fölháborodását fejezte ki.

Informálisan üzentek
Az amerikai külügyminisztérium egyik hivatalnoka több internetes portállal közölte: szorgalmazzák, hogy a magyar kormány vegye figyelembe a hazai és külföldi aggályokat.
A név nélkül nyilatkozó forrás arra reagált, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában - Orbánhoz hasonlóan - keményen nekiment az USA-nak, illetve nagykövetségének. Az illetékes szerint konstruktív diplomáciai párbeszéd folytatására törekszenek Magyarországgal azokkal az aggályokkal kapcsolatban, amelyeket korábban fogalmaztak meg több európai partnerrel együtt.
Felidézte, hogy ezek a magyar kormány számára korábban megfogalmazott kifogások a demokrácia helyzetével és a jogállamisággal kapcsolatosak, hiszen az amerikai fél már beszélt a nyilvánosság előtt azokról a magyar lépésekről és döntésekről, amelyek ártanak a demokratikus intézményeknek, a civil társadalomnak és a sajtószabadságnak.Szerző

Orbán megint vizionál

Publikálás dátuma
2014.12.24. 00:29
FOTÓ: Tóth Gergő
Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Egyesült Államok befolyást akar szerezni Közép-Európában, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. A kormányfő kedden az M1 Az este című műsorában felvételről sugárzott interjúban arról is beszélt, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget a fideszes politikusok közti vitáknak. A 2018-ig tartó ciklus céljául a bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítését fogalmazta meg.

Orbán Viktor a tévéinterjúban azt mondta, szerinte azért is volt sűrű 2014, mert az év második felében két okból át kellett alakítaniuk a terveiket: az orosz-ukrán konfliktus miatt, és "előkerült a nemzeti függetlenség kérdése" is.
"Valóban, az ember azt gondolta volna, hogy három választás után a dolgok nyugodtabbak lesznek (...), én is azt gondoltam, hogy nyugodtabb idők jönnek, de be kell látnunk, nem mi tehetünk arról, hogy olyan időket élünk, amilyeneket" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az egész világon most osztják újra a lapokat. Az általános feszült európai hangulat pedig Magyarországon is érezteti hatását - tette hozzá.

Az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, minden gondolkodó ember tudja, hogy az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vád "fedőtörténet". Valójában arról van szó - folytatta -, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. Ezt szerinte onnan lehet tudni, hogy amikor a kormány konkrétumokat követel az Egyesült Államoktól, akkor az "valahogy sohasem történik meg". Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége - jelentette ki.

Szerinte "új korszakba léptünk", az Egyesült Államok "nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese" a közép-európai országok belpolitikai életének. A kormányfő ennek okát az orosz-ukrán konfliktusban, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokban látja.

Két ügyet, az energia- és a kereskedelempolitika ügyét jelölte meg, mint ahol markánsan megmutatkoznak amerikai érdekek.
Úgy látja, "bennünket bele akarnak rángatni egy olyan konfliktusba, amelyből mi csak rosszul jöhetünk ki". Magyarország nem akar részese lenni az Egyesült Államok és Oroszország közötti hidegháborús hangulatnak - tette egyértelművé.
Közölte, a magyar külpolitika leginkább a némettel mutat hasonlóságot, vagyis hogy az orosz-ukrán konfliktust az oroszok ellenére nem, csak velük közösen lehet megoldani. Ez eltér az amerikai állásponttól - jegyezte meg.

Azt is mondta, hogy az amerikaiak szerettek volna atomerőművet építeni Magyarországon, de nem ők építik, ami fáj nekik.
Arra a kérdésre, hogy tervben van-e esetleg André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének kitiltása Magyarországról, Orbán Viktor azt felelte: nincs ilyen konkrét tervük, de a kormánynak minden alkalommal olyan válaszlépéseket kell adnia, amelyek megfelelnek Magyarország tekintélyének.

A Fidesz népszerűségvesztéséről és az elmúlt hónapok demonstrációiról szólva a kormányfő felidézte az előző ciklus tüntetéseit - például a fegyveres szervek dolgozói korkedvezményes nyugdíjának megszüntetése ellenit -, amelyekhez képest most csak "verbális durvaságot" lát.
Hangsúlyozta: demokráciában a kormánnyal egyet nem értőknek joguk van kifejezni véleményüket.

Vezető fideszes politikusok vitáiról a pártelnök-miniszterelnök azt mondta: nem tulajdonít nagy jelentőséget ezeknek, teljesen mindegy, hogy a Fidesz politikusai kedvelik-e egymást, mert a politika nem személyes ügy, nem a politikusokról szól, hanem az országról, az emberekről. Hogy közben "szólogatnak-e egymásnak az urak", mindig érdekes, mert "a politikában is a peep show a legizgalmasabb", de valójában ez nem fontos - fogalmazott, megjegyezve, hogy ez is egy munkahely, és minden munkahelyen vannak súrlódások.

Azt elismerte, hogy vannak generációs különbségek a Fideszben, de úgy példázott: "ha az ember egy tisztességes házban akar lakni, akkor nem érdekli, hogy a kőműves, a burkoló meg az épületgépész kedveli-e egymást (...), hanem azt szeretné, hogy legyen villany, fűtés meg víz, meg működjenek a nyílászárók".
Orbán Viktor nemmel válaszolt arra a kérdésre, tervez-e kormányátalakítást.

Megjegyezte, van egy feltörekvő nemzedék a politikában, ahogy az egész országban is, és ezeket a fiatalokat támogatni kell, mert tehetségesek, szorgalmasak, "bátor fiúk", hazafiak, "hagyni kell őket dolgozni", ezért "egyelőre inkább mindenkit bátorítanék, nem pedig cserélnék".

A következő évekről szólva a kormányfő azt mondta: 2014-18 között a cél a bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítése, ami magában foglalja a rezsicsökkentés megvédését, a devizahitelesek ügyét, a béremeléseket, az életpályamodelleket. A következő négy évben szerinte azokra kell összpontosítani, akik ma "a létre alsóbb fokain állnak", hogy évente egy-egy fokkal feljebb kapaszkodhassanak.

Úgy látja, a szegénység elleni legjobb politika a munkahelyteremtés, amelyben az államnak igenis van feladata. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi törvényhozási munka - benne a vasárnapi pihenőnappal - elősegíti-e a munkahelyteremtés folyamatát, úgy reagált: "legjobb tudásunk szerint igen".

Jelezte végül, azt várja, hogy a magyar gazdasági növekedés 2015-ben is az európai átlag felett legyen. Ha pedig a magyar gazdaság jól teljesít, indokolt lehet bizonyos adófajták csökkentése - mondta.

Szerző

Jelentős késések a Miskolc-Hidasnémeti vonalon

Egy elromlott mozdony miatt jelentős, akár egyórás késésekre is készülni kell a Miskolc-Hidanémeti vasútvonalon, amely nemzetközi fővonal - közölte Kavalecz Imre, a Mávinform sajtóügyeletese kedd este.

Azt mondta: Novajidrány és Hidasnémeti között romlott el személyvonat mozdonya. A két állomás között kedden már nem indul újra a vonatforgalom. Erre a szakaszra pótlóbuszokat állítanak be - tette hozzá.

A vonalon átlagosan 30-60 perces késésekre kell készülni. 

Hidasnémetiben várakozik a Kassáról Budapestre tartó Rákóczi nemzetközi intercity vonat is, amely legkevesebb egy-másfél órát késik - mondta a Mávinform ügyeletese.

Szerző