Előfizetés

Európa, Európa

Európa, Európa – Holokauszt 70 címmel folytatódik a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület filmsorozata. A program hatodik előadása január 7-én 17.30 órakor kezdődik a Bálint Házban, ahol levetítik Radu Mihaileanu Életvonat című francia-belga-holland-román filmjét.

A rendező mondja filmjéről: „…Humor számomra egy nyelvet jelent, amellyel sokkal mélyrehatóbban és pontosabban érzékeltethetjük a katartikus eseményeket. A humor a halálra az élettel válaszol…” A hagyományos zsidó humor elemeit is felhasználó meseszerű, szürreális vígjátékról és a holokauszt ábrázolásának filmes megközelítési módjairól Groó Diána filmrendezővel és Dr. Stark András pszichiáterrel Surányi Vera, a sorozat szerkesztője beszélget.

Kenyeret és cirkuszt a Literától

Publikálás dátuma
2014.12.29. 06:47
Cirkuszi mutatványok: Freak Fusion Cabaret FOTÓ: VALUSKA GÁBOR
Idén immár 13. alkalommal rendez előszilveszteri partit a Trafóban a Litera internetes portál a hazai irodalmi élet igazi fényes csillagaival. A Kenyeret és cirkuszt – írók a manézsban című szellemi nagyszabású játék december 30-án 20 órakor kezdődik. 

Az idei 13., tehát kimondottan szerencsés partin a Trafót a Litera cirkuszi manézzsá változtatja, tehát stílusosan idézhetjük a kiváló zenebohóc, Eötvös Gábor tréfáját. Ebben hiába próbálják elhallgattatni a porondon, nem hagyja abba a zenélést. Elveszik a hangszerét, ő felkiált, "Van másik", és kabátja zsebéből előhúz egy másikat. Így megy ez hosszú percekig, mintha soha nem lenne, lehetne vége. (Innen született a Van másik! szállóige is, amelyet az idősebb nemzedékek máig emlegetnek még.)

A Trafó Kortárs Művészetek Háza cirkuszi manézzsá változó színháztermében hat remek író mutatja be világra szóló produkcióját a nagyérdemű előtt. Porondra lép bűvész, bohóc, artista, idomár, erőművész, illuzionista, tűzmutatványos és levegőakrobata. Az est alapja két igazság: cirkusz az egész világ, és az irodalom halhatatlan. Hogy mennyire, arról Dragomán György, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Sirokai Mátyás, Spiró György és Tóth Kinga produkciója van hivatva meggyőzni a jelenlévőket. A Freak Fusion Cabaret működik közre az esten a porondmester Vajdai Vilmos, a látványról a VJ Unflyable gondoskodik.

A szürke ötven árnyalata Berlinben

Publikálás dátuma
2014.12.29. 06:46
FORRÁS: BERLINALE
A világszerte vitákat kavart bestsellerből, A szürke ötven árnyalatából készült filmadaptáció a február elején kezdődő Berlinálén mutatkozik be a nemzetközi porondon. 

Az óriási várakozást keltő mozinak a 65. Berlini Nemzetköz filmfesztiválon külön gála premiert rendeznek, ahol az alkotók is meghajolnak az egyetlen előadás közönsége előtt. E. L. James pornográfiát súroló regényét 51 nyelvre fordították le. A filmet Sam Taylor-Johnson rendezte, az ikonikus főszerepekben Jamie Dornan és Dakota Johnson látható. A kivételes premieren ott lesz mindkét főszereplő, a rendező és a szerző is.