Előfizetés

Belvárosi ingatlanbalhé: Juhász Péter ellen indul eljárás

Publikálás dátuma
2014.12.29. 12:31
"A pénzt is adja vissza Szentgyörgyvölgyi. Azt mondta, jogtalanul szerzett lakást visszaadja, én azt mondtam, a polgármesteri me
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének feljelentése nyomán az ügyészség rágalmazás miatt eljárást indított Juhász Péter, az Együtt társelnöke, V. kerületi önkormányzati képviselő ellen - közölte a Belváros-Lipótváros Önkormányzatának sajtóosztálya.

A dokumentum szerint Rogán Antal feljelentése alapján a Fővárosi Törvényszék december 4-én kelt végzésével rendelte el, hogy az ügyészség indítson eljárást az Együtt társelnöke ellen. A bíróság indoklása szerint az eljárást azért kell lefolytatni, mert az Együtt politikusa Belváros-Lipótváros Önkormányzat és Rogán Antal hivatali működésével kapcsolatban tette a sérelmezett kijelentéseket, a polgármester pedig hivatalos személynek minősül - tették hozzá.

Rogán Antal korábban többször jelezte, hogy az őt, illetve az V. kerületet rágalmazókat feljelenti. A Fidesz frakcióvezetője december 20-ai közleményében is azt írta: kész arra, hogy a bíróság előtt is megvédje a korábban általa vezetett V. kerületi önkormányzatot a "nyilvánvaló rágalmakkal" szemben.

Juhász Péter kitartóan küzd a kerület szerinte erősen korrupciógyanús ingatlanügyeinek feltárásáért, december 21-én a következőket posztolta Facebook oldalára: 

"Habony Árpád egy akciós Gucci táska árából 2 hónapig lakhat Szerb utcai önkormányzati lakásban. Ez másnak, piaci áron, ez egy teljes árú Gucci táskába kerülne fele annyi időre. Négyszer kértem, és egyszer se kaptam egyetlen szerződést sem az önkormányzattól a Szerb u. 9. vonatkozásában. Annyi kiderült a jegyző válaszából, hogy pályáztatás nélkül osztották ki a lakásokat abban a házban, aminek a felújítására legalább negyed milliárdot költött el az önkormányzat. Így kapott ott lakást a jelenlegi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter is.

Hogy milyen jogcímen lakik ott Habony, és mennyi bérleti díjat fizet, arra nem válaszolt a jegyző. Ezért elkezdtem számolni.
Sajtóhírekből tudjuk, hogy az I. emelet 1-ben él, egy 183 nm-es szaunás lakásban. Ez a lakás, a kapucsengő szerint Halkó Gabriella nevén van, ő viszont azt nyilatkozta, hogy nem lakik a házban. (Halkó Gabriella Jáksó László gyermekének édesanyja, a Marslakók című szuperprodukció producere volt.)

Az önkormányzat 59 millióra értékelte a lakást, tehát 322.000.-Ft/nm árat állapított meg. Ebből számolják a bérleti díjat, ami a forgalmi érték 0,3%-a havonta, ami Habony esetében körülbelül 175.000.-Ft/hó. Ez a bérleti díj 1000.- Ft/nm alatti ár. Ennyiért más egy penészes pincét sem bérelhetne a belvárosban.

Venni se tudnál annyiért, amennyire értékelték a lakást, ha pedig bérelni szeretnél a Szerb utcában, akkor akár háromszor-négyszer ennyit kellene fizetned érte. De ha jól sejtem, te nem vettél félmillióért Gucci táskát."

Európa, Európa

Európa, Európa – Holokauszt 70 címmel folytatódik a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület filmsorozata. A program hatodik előadása január 7-én 17.30 órakor kezdődik a Bálint Házban, ahol levetítik Radu Mihaileanu Életvonat című francia-belga-holland-román filmjét.

A rendező mondja filmjéről: „…Humor számomra egy nyelvet jelent, amellyel sokkal mélyrehatóbban és pontosabban érzékeltethetjük a katartikus eseményeket. A humor a halálra az élettel válaszol…” A hagyományos zsidó humor elemeit is felhasználó meseszerű, szürreális vígjátékról és a holokauszt ábrázolásának filmes megközelítési módjairól Groó Diána filmrendezővel és Dr. Stark András pszichiáterrel Surányi Vera, a sorozat szerkesztője beszélget.

Kenyeret és cirkuszt a Literától

Publikálás dátuma
2014.12.29. 06:47
Cirkuszi mutatványok: Freak Fusion Cabaret FOTÓ: VALUSKA GÁBOR
Idén immár 13. alkalommal rendez előszilveszteri partit a Trafóban a Litera internetes portál a hazai irodalmi élet igazi fényes csillagaival. A Kenyeret és cirkuszt – írók a manézsban című szellemi nagyszabású játék december 30-án 20 órakor kezdődik. 

Az idei 13., tehát kimondottan szerencsés partin a Trafót a Litera cirkuszi manézzsá változtatja, tehát stílusosan idézhetjük a kiváló zenebohóc, Eötvös Gábor tréfáját. Ebben hiába próbálják elhallgattatni a porondon, nem hagyja abba a zenélést. Elveszik a hangszerét, ő felkiált, "Van másik", és kabátja zsebéből előhúz egy másikat. Így megy ez hosszú percekig, mintha soha nem lenne, lehetne vége. (Innen született a Van másik! szállóige is, amelyet az idősebb nemzedékek máig emlegetnek még.)

A Trafó Kortárs Művészetek Háza cirkuszi manézzsá változó színháztermében hat remek író mutatja be világra szóló produkcióját a nagyérdemű előtt. Porondra lép bűvész, bohóc, artista, idomár, erőművész, illuzionista, tűzmutatványos és levegőakrobata. Az est alapja két igazság: cirkusz az egész világ, és az irodalom halhatatlan. Hogy mennyire, arról Dragomán György, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Sirokai Mátyás, Spiró György és Tóth Kinga produkciója van hivatva meggyőzni a jelenlévőket. A Freak Fusion Cabaret működik közre az esten a porondmester Vajdai Vilmos, a látványról a VJ Unflyable gondoskodik.