Elítélték az orosz ellenzéki politikust

Bűnösnek találta egy moszkvai bíróság a 38 éves orosz ellenzékit, Alekszej Navalnijt, akit három és fél éves felfüggesztett börtönre ítéltek. Navalnijt és testvérét, Oleget pénzmosással vádolják.

Fivére azonban letöltendő börtönbüntetést kapott, s már a teremben őrizetbe vették. Az ítéletet meglepetésre kedden reggel hozták nyilvánosságra, pedig annak kihirdetését eredetileg január 15-re tervezték. Feltételezések szerint a nagy sietség oka az volt, hogy el akarták kerülni a nagyobb ellenzéki megmozdulásokat az orosz fővárosban.

Az ügyészség eredetileg tíz évig tartó börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A vád képviselői az eljárás végén azt is javasolták, hogy büntetőtáborba küldjék a korrupcióellenes aktivistát. A testvérpár a vádak szerint 368 millió eurós kárt okozott az Yves Rochernak, miközben a francia cég orosz leányvállalatának pénzügyi igazgatója, Hrisztian Melnyik pedig azt közölte, nem érte anyagi kár a céget.

Ráadásul a per során még csak meg sem kérdezték az Yves Rocher képviselőit. A két Navalnij rendre azt hangoztatta, politikai támadást indítottak velük szemben. Navalnij ügyvédei bejelentették, fellebbeznek az ítélet ellen.

Navalnij ugyan békés természetű, az ítélethirdetéskor elveszítette közismert nyugalmát, s rákiáltott a döntést ismertető bírónőre. A bíróság előtti utolsó megszólalásában azt közölte, családját „túszul ejtette” a hatalom. „Nagyon fájdalmas ez a helyzet számomra, a Kreml ártatlan embereket akar bebörtönözni” – hangoztatta.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök rendszerének egyik legnagyobb és legismertebb bírálója. A 2013-as moszkvai polgármester választáson meglepetésre 27 százalékot szerzett. Már 2013-ban egy másik ügyben öt év felfüggesztett börtönre ítélték. 2014 februárja óta házi őrizetben van, s ennek hatályát 2015. február 15-ig hosszabbították meg. Kizárólag ügyvédeivel és hozzátartozóival állhat kapcsolatban.

A blogger és ügyvéd Navalnij azzal vált ismertté hazájában, hogy korrupciós ügyeket tárt fel. Három évvel ezelőtt ő vezette a kormányellenes tüntetéseket: a megmozdulások résztvevői szerint, meghamisították az akkori parlamenti- és elnökválasztást.

Az orosz ellenzék tüntetésekre szólított fel, s már az ítélethirdetés ideje alatt több személyt letartóztatott a rendőrség. Tegnap este Moszkvában őrizetbe vették Navalnijt, egyelőre nem tudni, mikor engedik ki.

Szerző

Megtalálták a maláj gép roncsait

Az indonéz légiközlekedési hatóság illetékesek szerint immár biztosra vehető, hogy a tengerben talált roncsdarabok a vasárnap eltűnt utasszállító repülőgép maradványai. A Jáva-tengeren bőröndöket, a gép egyes elemeit – a repülőgép ajtaját és a vészhelyzet esetén használatos gumicsúszdát -, emberi testrészeket is találtak a roncsok keresésére indult pilóták.

A helikopteres kutatók hat holttestet találtak a víz felszínén, a tetemek közül hármat már helikopterre emeltek, és egy indonéz hadihajóra szállítottak. Egyik tetemen sem volt mentőmellény. A holttesteket azon a tengerszakaszon fedezték fel, amely felett a repülőt utoljára látták, tíz kilométerre attól a helytől, ahonnan a pilóta még beszélt a légi irányítókkal.

Az Airbus A320-200 típusú gép Surabayából Szingapúrba tartott, amikor eltűnt a jakartai légi irányítás műszerei elől, helyi idő szerint 6 óra 17 perckor (közép-európai idő szerint 0.17-kor), felszállás után 42 perccel. Viszonylag rövid, három órás útra indult, közép-európai idő szerint 1.30-kor kellett volna megérkeznie.

Az utasok és a személyzet létszámáról eltérő adatok vannak: 155-161-162 emberről szólnak a jelentések. Hogy mi történt, egyelőre nem lehet tudni, csak annyit, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt a pilóta engedélyt kért arra, hogy eltérjen az elsődleges útvonaltól.

Túl lassan repült az AirAsia vasárnap eltűnt gépe, feltehetően emiatt zuhant az óceánba – állítja több független repülési szakértő is. A QZ8501-es esete szerintük kísértetiesen hasonlít az Air France 447-es járatának tragédiájához, amely 2009-ben a túl alacsony sebesség miatt „átesett”, vagyis a szárnya alól elfogyott a felhajtóerő, és az Atlanti-óceánba csapódott –írja a blikk.hu.

A félig maláj tulajdonban lévő AirAsia gépe az eddigi adatok elemzése alapján mintegy 160 kilométer per órával ment lassabban az előírtnál, ami feltehetően a pilóta, Penerbang Irianto hibája, legalábbis ezt állítják a szakemberek. Hogy valójában mi történt, azt csak akkor lehet hitelt érdemlően megállapítani, ha megtalálják a gép roncsait, köztük a repülési adatokat és a pilótafülkében zajló beszélgetéseket rögzítő fekete dobozokat. A pilóta feltehetően meghalt a szerencsétlenségben, így ő már nem védheti meg magát.

Szerző
Frissítve: 2014.12.30. 21:28

Újabb két Ebola - gyanús eset Nagy-Britanniában

Két újabb ebolagyanús pácienst vizsgálnak Nagy-Britanniában - közölték kedden a brit egészségügyi hatóságok. Előző nap egy ápolónőnél, aki a járvány sújtotta nyugat-afrikai Sierra Leonéból tért haza, már kimutatták a fertőzést a skóciai Glasgowban.

Az ápolónőt kedden a londoni Royal Free kórházba szállították át. A skót hatóságok egy másik egészségügyi dolgozót is vizsgálnak, aki szintén Nyugat-Afrikából tért haza. Sturgeon szerint "alacsony a valószínűsége" annak, hogy ez a páciens is ebolafertőzött lenne, mivel az ebolával kezelt ápolónőtől eltérően ő nem érintkezett közvetlenül betegekkel afrikai munkája során.

A másik újabb esetet a délnyugat-angliai Cornwall megyében vizsgálják. Itt is egy olyan páciens jelentkezett a hatóságoknál, aki a nyugat-afrikai járványövezetben járt. Az angol közegészségügyi szolgálat szerint a betegen több tesztet is elvégeznek, és ezek egyike szolgál az esetleges ebolafertőzöttség kimutatására. Legalább 24 órába telik, mire a vizsgálatok eredményt hoznak, a pácienst addig a Truro városban működő Royal Cornwall Hospital kórház elkülönítőjében tartják megfigyelés alatt.

A most megbetegedett egészségügyi dolgozó az első brit állampolgár, akin már hazaérkezése után jelentkeztek az ebolafertőzés tünetei. Nagy-Britanniában az ebolavírus négy évtizeddel ezelőtti felfedezése óta eddig soha nem fordult elő behurcolt ebolafertőzés.

A brit lakosságot fenyegető fertőzési kockázat "rendkívül alacsony". Megerősítette ugyanakkor, hogy a brit hatóságok felveszik a kapcsolatot azoknak a repülőgépeknek az utasaival, amelyekkel az ebolával kezelt beteg a hétvégén Casablanca érintésével Londonba, majd Londonból Glasgowba utazott.

A legnagyobb brit repülőtereken - köztük a londoni Heathrow-n is, ahol a beteg ápolónő vasárnap este átszállt a Glasgow-ba tartó járatra - október közepe óta szűrik a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket. Kedden kiderült, hogy vasárnap esti érkezése után az azóta megbetegedett ápolónőt is megvizsgálták Heathrow-n, ahogy ezt a járványtérségből visszatérő összes brit egészségügyi dolgozó esetében rutinszerűen teszik, ám mivel akkor még jól érezte magát, és láza sem volt, továbbengedték a csatlakozó glasgow-i járatra.

A brit egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy az ebolabetegek csak a tünetek megjelenése után válnak fertőzővé, és mivel az ápolónőn csak másnap, már Glasgowban jelentkeztek a betegség jelei, a vele együtt utazók fertőződési kockázata "elhanyagolható".

Szerző