Hírgenerálásra fel!

Publikálás dátuma
2014.12.31. 06:01
Közös fedél alatt mindenki FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Hírgenerálásra, a kormánypropaganda még intenzívebb terjesztésére lehet számítani a már a Hír Tv konkurenseként emlegetett új állami hírcsatornától – Vásárhelyi Mária médiaszociológus szerint a kormányfő környezete számol azzal, hogy tovább mérgesedik a viszonya a jobboldali üzleti körökkel. A lépés azért is meglepő, mivel a Hír Tv-t leginkább a Fidesz abszolút törzsközönsége követi.

Nem számít a kormánypártok népszerűségének látványos zuhanása, az új állami hírcsatornától a kormánypropaganda még erőteljesebb terjesztése várható – összegezte lapunknak az MTVA napokban kiszivárgott, de nem cáfolt terveit az egész napos, önálló közszolgálati hírtévé indításáról Vásárhelyi Mária. A médiaszociológus szerint különösen a hírgenerálás miatt jöhet jól egy ilyen adó a kormánynak: be lehet dobni rajta keresztül olyan témákat, amelyek főként elterelésként szolgálhatnak, mégis a közbeszéd részévé válhatnak.

A hírtelevízió indulása a Népszabadság értesülése szerint márciusra várható, és azzal már a hetedik tévéadó működik majd az MTVA égisze alatt; ugyancsak tavasszal indul a fiatalokat célzó Petőfi Tv, augusztusban pedig a sporttévé jöhet, a legújabb hírek szerint nem M5, hanem M4-Sport néven. Az alapvetően közszolgálati feladatokat ellátó M1, a gyerekeknek-családoknak szóló M2, a határon túli magyarok tájékoztatását, a kultúra és ismeretterjesztés ügyét felkaroló Duna és Duna World után a hírtévével az állam a magyar médiapaletta minden területét lefedi majd.

Ez utóbbi szándék mögött pedig nyilván ott áll a kormányfőnek a Hír Tv tulajdonosi körével, Simicska Lajossal, Liszkay Gáborral megromló viszonya. „A kormányfő és környezete számol azzal, hogy tovább mérgesedik a viszony, ezért ez egyfajta felkészülés a jövőre” – magyarázta Vásárhelyi. És mivel közpénzből készül, lényegében az sem fog számítani, ha majd nem nézik elegen. Vásárhelyi szerint ugyan nehéz lenne elfogulatlansággal vádolni a Hír Tv-t, de rendkívüli eseményeknél nem elvitatható a technikai felkészültsége, megbízhatósága; a jelek szerint viszont a kormánynak – fogalmazott a szakértő – még „a legcsekélyebb objektivitás is sok”.

A lépés annyiban meglepő, hogy a Hír Tv-t leginkább a Fidesz abszolút törzsközönsége követi – bár országos lefedettséggel sem ez a csatorna, sem az Echo Tv nem rendelkezik, egyik nézettsége sem kimagasló. Míg a Hír Tv közönségaránya a két százalékot is alig éri el, az Echo Tv-é ennél is kevesebb. Igaz ugyanakkor, hogy erre is lehet terve az MTVA-nak: úgy tudni, több újságírót, gyártási és műszaki szakembert is megkerestek már a két tévénél, volna-e kedvük csatlakozni az új gárdához. Miközben az MTVA éppen negyedszerre hajt vége óriási elbocsátásokat. Azt persze nem lehet megjósolni, az abszolút Fidesz-hű nézők „átkapcsolnak-e” az új adóra, de a közmédia csatornái együttesen sem érik el a 10 százalékos nézettséget, az többnyire 6 százalék körüli. „De ez a lényeg, így garázdálkodnak a közpénzekkel” – jegyezte meg Vásárhelyi.

Ipper Péter médiaszakértő hasonlóan vélekedett a Klubrádióban: szerinte szükségtelen egy újabb tematikus csatornát indítani, inkább „a meglévőn” kellene gyártani „olyan műsort, ami emészthető az emberek számára”, miközben – tette hozzá a Magyar Rádió egykori hírszerkesztője - nagyon jó lenne az országnak egy valódi hírtévé. Ma nem azért nem nézik az M1 híradóját, mert az embereket nem érdeklik a hírek, hanem mert emészthetetlen számukra, amit jelenleg ott látnak – fogalmazott Ipper, hozzátéve: öngól lehet ebből, „de ez a foci pálya nagyon hosszú, lehet rugdosni a labdát rajta egy darabig”.

Női kézilabda NB I - Simán nyert a Dunaújváros

A Dunaújváros rendkívül könnyedén, 21 góllal nyert a sereghajtó és továbbra is nyeretlen Szeged vendégeként a női kézilabda NB I keddi játéknapján.

Eredmények:

Mosonmagyaróvár-Fehérvár KC 19-21 (7-12)
Szeged-Dunaújvárosi Kohász KA 20-41 (10-19)
MTK Budapest-Érd 20-23 (12-11)

később:

Siófok-Galérius Fürdő - IPress Center-Vác 19.00

Szerző

Újra Cristiano Ronaldo az év legjobbja

Publikálás dátuma
2014.12.30. 19:39
Fotó: Steve Bardens/Getty Images
Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott sztárfutballistája - címét megvédve - lett az év legjobb labdarúgója az angol World Soccer magazin szavazásán.

A 28 éves játékos 2008 és 2013 után harmadszor nyert a havilap által kiírt voksoláson, amelyen újságírók és szakértők vettek részt a világ minden tájáról.

A World Soccer magazin honlapjának keddi bejelentése szerint Ronaldo mögött Manuel Neuer, a Bayern München világbajnok német kapusa végzett a második, Lionel Messi, az FC Barcelona argentin támadója pedig a harmadik helyen.

Az Aranylabdáért ugyanez a három futballista verseng, a győztes kilétére a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi gáláján, január 12-én derül fény.

A World Soccer magazin szavazásán Joachim Löw, illetve az általa irányított világbajnok német válogatott nyerte el az év edzője és az év csapata címet.

Szerző
Témák
World Soccer