Előfizetés

Enyhébb idő jön az újévi fagyoskodás után

Publikálás dátuma
2015.01.01. 15:32
FOTÓ: Thinkstock
Az év első hétvégéjén némileg enyhül a hideg: néhol éjszaka sem csökken fagypont alá a hőmérséklet. Emellett ismét várható havazás, hózápor, s a szél is megerősödik, helyenként viharossá fokozódik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Pénteken sok lesz a felhő felettünk, keleten és délen helyenként párás-ködös marad az idő. Kevés napsütésre inkább csak a nyugati országrészben számíthatunk. Estétől észak felől vegyes halmazállapotú csapadék várható. Megélénkülhet a déli, délnyugati szél. Hajnalban még -4 és -10°C közé csökkenhet a hőmérséklet, napközben -2 és +5 fok között alakulnak a maximumok.

Szombat délután sokfelé beborul az ég, késő este északon már eső, havas eső, északkeleten havazás várható. A minimumhőmérséklet mínusz 6 és 0 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 0 és plusz 5 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt még több helyen lehet hó, havas eső, majd délutántól hózápor, esetleg "hózivatar" is kialakulhat. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 0 és plusz 5 fok közé melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Titokban marad Hende Csaba levelének kiszivárogtatója

Publikálás dátuma
2015.01.01. 14:01
Illusztráció/Thinkstock
Lezárult a belső vizsgálat, de nem tudták megállapítani hogy ki juttatta el a sajtóhoz Hende Csaba honvédelmi miniszter, a Honvédelmi Minisztérium három Mi-8-as típusú helikopter beszerzéséről szóló, nem nyilvános levelét - derül ki Hende Csabának a parlament honlapján még év végén közzétett írásbeli válaszából.

Korábban Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő fordult írásbeli kérdéssel a miniszterhez annak kapcsán, hogy szeptember 11-én a valasz.hu internetes oldalon "Kacsa a Hende Csaba menesztéséről szóló hír" címmel megjelent cikk részletesen ismertetette Hende Csaba, egy áprilisban Kocsis Máténak írt levelét, amelyben a Honvédelmi Minisztérium három Mi-8-as típusú helikopter beszerzéséről tájékoztatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság akkori elnökét. 

Akkor a szocialista képviselő kiemelte: a levélben a helikopterekről olyan információk is olvashatók - mint például: "gyakorlati élettartamának közel felével még rendelkező", "8 év/2000 repült óra javításközi üzemidővel is rendelkeznek" - , amelyekről neki korábban, országgyűlési képviselőként feltett írásbeli kérdésére a miniszter nem adott tájékoztatást. Mint Demeter Márta felidézte, Hende Csaba akkori válaszában annyit közölt: a beszerzett helikopterek engedélyezett üzemideje jelentős tartalékokkal bír. Pontosabb adatokat azonban nem osztott meg a képviselővel, mivel azok nem nyilvános információnak minősülnek.

Demeter Márta hozzátette: a portálon megjelent levélen is szerepel a "nem nyilvános" megjelölés. A cikk szerzője ezt a levelet úgy ismertette, mint "amelyet ma reggel fújt be a szél a postaládánkba". Demeter Márta ezért azt kérdezte Hende Csabától, hogy "miként fújhatta be a szél bármelyik postaládába" a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökének írt levelét. A szocialista képviselő felvetette továbbá: a miniszter álláspontja szerint a levél nyilvánosságra hozásával a valasz.hu sértett-e honvédelmi, illetve nemzetbiztonsági érdekeket, s ha igen, milyen intézkedéseket tesz ez ügyben.

Hende Csaba október elsején ugyancsak a parlament honlapján közzétette írásbeli válaszában egy mondatban annyit válaszolt, hogy a kérdésében foglaltakkal kapcsolatosan belső vizsgálatot rendelt el. Később Demeter Márta ezen vizsgálat eredményéről érdeklődött a miniszternél. Erre válaszolva Hende Csaba azt írta: a vizsgálat lezárult. A dokumentum terjesztése azonban - mint fogalmazott - "olyan széles kört érintett, hogy abból nem állapítható meg egyértelműen mely személy vagy személyek juttatták el azt a sajtó részére".

Ismét rengett a föld Nógrád megyében

Újabb, a Richter-skála szerint 4.0-ás erősségű földrengés volt 11 óra 45 perckor Nógrád megyében – közölte a Nógrád megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Cserhátsurány és Iliny között volt az újabb földmozgás epicentruma. A rengésről folyamatosan érkeznek a lakossági bejelentések.

Hozzátette, hogy a reggeli, 3,9-es erősségű földrengés miatt eddig négy esetben jeleztek károkat. Szécsényben egy épületben a padlóburkolat repedt meg, egy nagylóci és két bátonyterenyei házról pedig vakolat hullott le. Sérültről nincs hír.