Ilyen a világon nincs: a kormány ellátatlanul hagyja a rászorulókat

Publikálás dátuma
2015.01.02. 13:50
Forrás: Facebook/PM
A Párbeszéd Magyarországért felháborítónak tartja, hogy  szegény emberek tömegei maradhatnak ellátatlanul, miután a kormány az önkormányzatokra bízta a szociális támogatások forrásának előteremtését.

Mach Péter és Erőss Gábor, az ellenzéki párt elnökségi tagjai pénteki budapesti sajtótájékoztatójukon arra figyelmeztettek: az önkormányzatok januárban és februárban fejvesztve próbálják megoldani, hogy biztosítsák a nyakukba szakadt szociális támogatásokat. Néhány önkormányzat értelemszerűen csak rossz döntéssel tudja majd megoldani ezt a helyzetet, hiszen vagy az adókat emelik, vagy ellátatlanul hagyják a rászorulókat. Az ellenzéki politikusok szerint mindez belső migrációs folyamatokat is elindíthat, vagyis a szegények olyan településekre költözhetnek, ahol több támogatásban részesülhetnek.

A PM az elszegényedés visszafordításáért újragondolná a segélyezés rendszerét - hangzott el a tájékoztatón. 

Szerző

"Ne zaklassuk már őket" - Megint késve ért a mentő

Publikálás dátuma
2015.01.02. 13:07
Illusztráció/Thinkstock
"A férfi pár perccel azelőtt eshetett el, hogy odaértem. Arccal előre bukva, mankója mellette. Hívom a 112-t. Gyorsan kapcsolják a mentőket. Elmondom, mit láttam, és hogy hol történt. Első kérdés: hogyan van felöltözve. Számítottam erre, azt hazudom, jól öltözött, középkorú férfi, hisz tudom, hogy a hajléktalanokhoz nem szokás sietni. A mentőnek sem." - olvasható a történet a Dinamó blogon.

"Hívom a 112-t. 14:16. Gyorsan kapcsolják a mentőket. Elmondom, mit láttam, és hogy hol történt. Jászai Mari tér, a Margit híd jobb oldalán, Buda felé menet. Első kérdés: hogyan van felöltözve. Számítottam erre, azt hazudom, jól öltözött, középkorú férfi, hisz tudom, hogy a hajléktalanokhoz nem szokás sietni. A mentőnek sem. Második kérdés: akkor ez a VII. kerületben történt? Mondom, nem, a Jászai Mari téren, a XIII. kerületben. Rendben 5, maximum 10 perc, és ott vagyunk. Letelik a 10 perc. 14:27.

(...) Amikor már négyen vagyunk ott, minden járókelő megáll, hogy segíthet-e. Magabiztosan mondom, hogy a mentők már úton vannak. Ismét telefonálok, hisz semmi nem történt, szirénazúgás sem hangzik. Ismét kapcsolják a mentőket. Amikor azt kérdem, hogy oké, hogy már elindultak, de mégis, mikorra várhatóak, sürgős lenne, hisz az előbb még volt pulzusa, az operátor szó nélkül lecsapja a telefont. Közben arra jön egy orvos-járókelő is. Hozzunk gumikesztyűt, mondja.(...)  Nincs már pulzusa, mondja az orvos. De ha a mentők megérkeznek, talán segíthetnek. Azzal odébb áll ő is.

Közel a 30. perc is. 14:47. Ismét próbálom a 112-t. De uram, már kétszer beszélt velük, ne zaklassuk őket, mondja az operátor, majd ő is leteszi a telefont anélkül, hogy tovább kapcsolná a mentőkhöz. Mindenki elment. Ott állunk ketten a barátommal és az egyre liluló férfival. (....) Úgy a 33. percben mentőautó érkezik. Három fáradt ember, két férfi meg egy nő száll ki. Reggel 8 óta úton vannak, magyarázza a nő. Azonnal nekilátnak az újjáélesztéshez. Azért esett el, mert előtte meghalt, magyarázza egyikük. Tüdőembólia. De amikor telefonáltam, volt még pulzusa, próbálok érvelni. Nem ők tehetnek róla, hogy nem értek ide időben, mondja a hajléktalan szomorúan. A diszpécser biztos rájött arra, hogy nem úriember fekszik itt. Nekünk most papírozni kell, meg a rendőröket hívni, így a mentős. Jegyzőkönyv, ilyesmik. Elmehetnek nyugodtan, mondja. Jobb is, ha elmennek, teszi hozzá kissé határozottabban. Elmegyünk. Egy óra múlva még ott vannak. Meg a rendőrök is. Papíroznak."

forrás: dinamo.blog.hu

Szerző

"Igazi rémálom volt" - Tüntetés szerveződik a Music Fm-hez

Publikálás dátuma
2015.01.02. 12:11
Forrás: Facebook
Hülyének néznek minket, és közben meg a több tízmilliót számolják, köztük a te pénzedet is! Csatlakozz! Ezt nem hagyjuk! Kérjük vissza a pénzünket! Kárpótlást kérünk a elveszett,ellopott kabátokért,telefonokért,pénzekért! - így a sokfelkiáltójeles felszólítás a Facebook-on, ahol az Ezt Nem Hagyjuk csoport szervez tüntetést a Music Fm botrányba fulladt  szilveszteri bulija miatt. 

Ahogy tegnap az Index információi alapján a nepszava.hu  is megírta,  tömegnyomor volt a beléptetésnél, önkiszolgálóvá vált a ruhatár, kabátok tűntek el, így voltak, akiknek a mínusz 10 fokos hidegben ingben kellett hazamenniük a Music Fm szilveszteri bulijáról. A tömeg miatt pánikszerű hangulat alakult ki, és a biztonsági őrök is durván viselkedtek a bulizni vágyókkal. A rádió először bocsánatot kért a Facebook oldalukon, de később törölték a bejegyzését.  

Egy friss bejegyzés részlete a tüntetést szervező csoport oldaláról: 

"Sikerült iskolapéldát szolgáltatniuk arra, hogyan lehet egy szilveszteri bulit rémálommá változtatni. Kezdem az legelején, így talán Önök előtt is jobban körvonalazódik, hogy az önfeledt szórakozás helyett, mit kaptunk ma este.

22.15. – 22.30. körül érkeztünk meg a Hungexpo 3-as bejáratához, parkolóhelyet szinte elsőre találtunk. Társaságunk egy része – nekik nem volt elővételes jegyük – előrementek, majd nem sokkal később telefonáltak, hogy jobban tesszük, ha mi is gyorsan elindulunk, mert az elővételes beléptetésnél óriási a káosz. (...) Valóban óriási fejetlenséggel szembesültünk. Rendezők, vagy a vendégeket irányító személyzet sehol nem volt, mindenki ment és állt amerre gondolta. (...) A következő teljesítendő pálya a ruhatár volt: itt sem volt senki (se biztonsági őr, se rendező), aki rendet tett vagy megakadályozta volna, hogy a tömeg a már a ruhatár előtt álló embereket teljesen rányomja az asztalra és a fémkordonra. A ruhatári díjról nem kaptunk nyugtát. 

A küzdőtéren egy biztonsági őr sem volt. Emberkedő vendégek akik időnként egymásnak ugrottak – és ezzel veszélyeztették a normálisan szórakozók testi épségét - viszont igen. A renitenseket – biztonsági őrök híján – többnyire a többi vendég választotta szét. 

Az igazi rémálom akkor kezdődött, amikor reggel 3 – 3.30 körül szerettünk volna hazamenni. A ruhatárnál az érkezésnél nagyobb káosz fogadott minket (...) ,egyre nagyobb lett a tömeg és az elől lévőket teljesen összepréselték. De az igazi kaland csak azután kezdődött, hogy átadtuk a ruhatáros hölgynek (kb. 20-25 év körüli, vállig érő barna hajú, kék leggingset és fekete felsőt viselt) a kettő bilétát, amit a ruhatárban elhelyezett 2 (azaz kettő) db kabátunkért kaptunk. Pár perc múlva vissza is tért, de csak 1 (azaz egy) db kabáttal. Megkérdeztem tőle, hogy hol a másik kabát. Erre ő flegmán válaszolt, hogy nincs meg, majd mint aki jól végezte dolgát elment. (...) Az egyik férfi ruhatáros  a szemünk előtt akart megverni egy szintén az elveszett kabátja miatt reklamáló másik vendéget.

Ekkorra már a ruhatár előtt nyomorgó 2-3 sornyi (több száz) ember hasonló okokból állt ott: a ruhatárosok elvették a bilétát, de a holmiját vagy egyáltalán nem kapta meg vagy csak részben kapta vissza a társaság ruhadarabjait. Mindeközben, a vendégek elkezdtek bemenni a ruhatárba, az asztalon és a kordonon keresztül. 

A további részletek itt olvashatók

Szerző