elnök;Brazília;beiktatás;Dilma Rousseff;

2015-01-03 06:33:00

Rousseff harcot indít a korrupció ellen

Második hivatali idejét kezdte meg január elsejével Dilma Rousseff. A 67 éves Rousseff, Brazília első elnöknője csütörtökön tette le a hivatali esküt, 2014 október 26-án szoros többséggel választották meg az elnökválasztás második fordulójában. Újraválasztása azt is jelenti, hogy az általa képviselt tömörülés, a Munkások Pártja (PT) Brazíliában eddig a leghosszabb ideje birtokolja az elnöki posztot. Rousseff korábban Luiz Inácio Lula da Silva személyzeti főnöke volt, a népszerű Lula is két hivatali időt húzott le államfőként.

Beiktatási beszédében Dilma Rousseff azt ígérte, hogy kormányzata továbbra is a szociális vívmányok kiterjesztésén dolgozik majd, mint mondta, a PT tizenöt éves kormányzása idején már több mint 36 millió embert emeltek ki a szegénységből. „Ez az első generáció Brazíliában, amelynek már nem kell éhezéssel szembenéznie. Soha ennyi brazil nem jutott saját otthonhoz” – sorolta az eredményeket az elnökasszony. Rousseff mandátumára árnyékot vet az állami olajtársaság, a Petrobras korrupciós botránya. Az elnökasszony bejelentette: korrupcióellenes törvénycsomagot fogadnak el.

Az ünnepélyes eskütételre több mint 60 ország küldte el képviselőit, 12 latin-amerikai államfő vett részt, köztük a venezuelai Nicolás Maduro és a bolíviai Evo Morales. Az Egyesült Államokat Joe Biden alelnök képviselte, a kétoldalú kapcsolatokban feszültséget okozott a lehallgatási botrány, amely miatt Rousseff 2013-ban lemondta tervezett washingtoni útját.