Országos blokád készül az útdíj miatt

Az új útdíjfizetési szisztéma miatt civilek tüntetésre készülnek, az ellenzék alkotmánybírósági normakontrollt kezdeményezne és hatástanulmányokat követel. Közben az állami apparátus több-kevesebb sikerrel próbálja el- és megmagyarázni a megreformált matricarendszert - írja a Népszabadság.

Ultimátumot adtunk a kormánynak. Ha február végéig nem vonja vissza az útdíj kiterjesztéséről szóló rendeletet, akkor országos demonstrációt hirdetünk. Március elsején valamennyi sztrádán tüntetünk, blokádot szervezünk – mondta a lapnak Büki Zoltán, aki társaival egy december végi civil megmozduláson már tiltakozott a sztrádák fővárosi bevezetői szakaszainak és az elkerülők díjasítása miatt.

A teljes cikk itt olvasható!

Szerző

Februárban indul a keresztféléves képzés

Január 8-ig ellenőrizhetik, módosíthatnak adataikon és egy alkalommal a sorrenden a keresztféléves jelentkezők az e-felvételi rendszerén keresztül.

A felvi.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint a felvételizőknek ellenőrizniük kell, hogy minden jelentkezéshez és pontszámításhoz szükséges dokumentumot feltöltöttek-e, mert az esetleges pótlás szükségességéről külön értesítést nem kapnak. Ha van még hiányzó dokumentum, azt legkésőbb január 8-ig fel kell tölteniük. Akiknek az elektronikus benyújtásra nincs lehetőségük, postán is küldhetik a dokumentummásolataikat az Oktatási Hivatal címére: 1443 Budapest, Pf. 220-ra.

Szintén 2015. január 8-ig van lehetőség az egyszeri sorrendmódosításra, illetve jelentkezési hely(ek) visszavonására is.
Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott a felvételizők preferencia-sorrendje, ami alapján a jelentkezéseiket rangsorolták. Nem érdemes sorrendet módosítani, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsga, hiszen ez esetben az adott szakra sikertelennek számít a jelentkezés.
Akik meggondolták magukat és már nem szeretnének valamelyik megjelölt jelentkezési helyre bejutni, azoknak a sorrend módosítása helyett előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását - törlését - választaniuk. Ez ugyanis nem számít bele az egyszeri sorrendmódosításba, és így arra van még lehetőség - olvasható a tájékoztatóban.

A februárban induló keresztféléves képzésekre közel hatezren jelentkeztek közülük legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzéseket jelöltek meg első helyen. A tájékoztatás szerint az elsőhelyes jelentkezéseket nézve 4971-en mesterképzést jelöltek meg, 665-en alapképzést, 156-an felsőoktatási szakképzést választottak, osztatlan mesterképzést pedig 35-en céloztak meg első helyen. Szintén az elsőhelyes jelentkezéseket figyelembe véve, 4773-an jelöltek meg állami ösztöndíjas mesterképzéseket. (A 2015. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában csak mesterképzéseket indíthattak az intézmények.)

A jelentkezők szakválasztása alapján az elsőhelyes kérelmeknél (függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől) mind az alap-, mind pedig a mesterképzésnél elmondható, hogy főleg a gazdaságtudományok és a műszaki képzési területek szakjai a legnépszerűbbek. Alapképzésen a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel és az emberi erőforrások szakok kerültek dobogóra.

Szerző

Lebukott a rasszista „rendőr”

Publikálás dátuma
2015.01.03. 11:27
A kép illusztráció. FOTÓ: Getty Images, Sean Gallup
Példátlanul aljas támadássorozat, gyűlöletkampány söpör végig az interneten, illetve a közösségi oldalakon az idén elsőként született vidéki kisbaba származása kapcsán. „A mohácsi Rácz Péter Rikárdó 2015. január elsején, 0 óra 1 perckor látta meg a napvilágot, és rögtön a nemzetre támadt. Legalábbis ez tűnik ki az év első napján született kisbabáról szóló hírek alatti kommentekből, és a jobbikos képviselők Facebook-hozzászólásaiból. És hogy Rikárdó hogyan támad rá szerintük a nemzetre nem egészen egy naposan? Hát azzal, hogy cigány származású” – foglalta össze a történteket a Kettős Mérce blog.

Ennek kapcsán január 2-ikán Facebok-os kezdeményezés is született. „Ahol Rikárdóznak, ott én Rikárdó vagyok. Szégyenlem, hogy olyan országban élek, ahol az Újév első kisbabáját, Rikárdót máris rengetegen gyűlölik, csak azért, mert történetesen cigány. Ha te is cikinek tartod, hogy egy kisbabát, vagy bárki mást származása alapján ítélnek meg, oszd meg ezt a posztot! Ha bátor vagy, akkor pedig te is legyél Rikárdó! (Állítólag csak 60 naponta lehet a FB-on átírni a nevedet. Úgyhogy most kipróbálhatod, milyen két hónapig Rikárdónak lenni...” – áll a magát máris Rikárdónak átnevező kezdeményező felhívásában, melyhez eddig még csak néhányan csatlakoztak, viszont annál több újabb gyalázkodást szült.

Megdöbbentő volt a rasszista kommentek sorában, hogy azokhoz pénteken csatlakozott egy férfi, aki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) előadójaként - tehát lényegében rendőrtisztként - jelölte meg foglalkozását.

„A cigányok terjednek megállíthatatlanul, nem a rasszizmus.(…) Szeretem a rendet és csendet magam körül! Ha ez rasszizmus, akkor azt adom elő!” - írta egyebek mellett.

A Népszava érdeklődésére a rendőrség még pénteken este azt közölte, hogy az illető valóban a BRFK-n dolgozik, csakhogy nem rendőr, hanem lakatos a gazdasági igazgatóságon. A BRFK kategorikusan elhatárolódik minden rasszista megnyilvánulástól, ám az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szervnek - a felvilágosítás, az oktatás kivételével - nincs eszköze a hasonló esetek elkerülésére - közölték.

Időközben az „álrendőr” hozzászólásait eltávolították, és már FB adatlapján sem szerepel, hogy a BRFK előadójaként dolgozna.

A Kettős Mérce véleménye
Nincs csodálatosabb dolog egy kisbaba születésénél, és nincs ártatlanabb ember a földön, mint egy újszülött, aki nem követett el semmit. Mégis vannak a magyar társadalomban olyanok, akik már ezt az épp megszületett gyermeket is ellenségként kezelik, mert cigány. Azt hozzák fel a rovására, hogy 3 testvére van, de anyukája még csak 23 éves. Pedig ha anyukája nem lenne cigány (amit ugye nem tudunk, hogy az), a 23 évesen megszült 3 gyereke ajándék lenne a nemzetnek, lehet, még Balog Zoltán is megkoszorúzta volna a kismamát.
De hát ha cigányról van szó, rögtön felhangzik a kórus: úgysincs pénze erre, nem tudja eltartani. Erről persze nem tudunk semmit, de a kommentelők biztosan tudják, aki cigány, az nem tudja eltartani a gyerekét. És nem érzik, ez mennyire ciki mindannyiunknak, hogy ha egy cigány ember szerintünk se tudja eltartani a gyerekét. És senki se látja az összefüggést aközött, hogy Rikárdó már megszületésekor a nemzet ellensége lesz, és hogy lehet, családja szerényen se tudja eltartani gyerekeit. Mert Rikárdó már megszületésétől hátrányban van, az iskolában, a munkahelyen és mindenhol az életben.
Ez a rasszizmus, ami már megszületésekor bűnösnek bélyegez egy embert, és egész életére odanyomja a fejére, hogy cigány. Ez az a rasszizmus, ami távol tartja egymástól a cigányságot és a többségi társadalmat, ez az a mentalitás, ami nem ad esélyt arra, hogy a magyarországi cigányság felzárkózhasson, ez az, ami jól mutatja meg, egy cigány származású honfitársunknak nemcsak az esetleges szegénységgel, lakóhelye körülményeivel, a magas munkanélküliséggel, a rossz oktatási rendszerrel, a rossz szokásokkal kell megküzdenie, hanem a többségi társadalommal is. Ha ezen nem változtatunk, nem a magyarországi cigányság fogja kárát látni, hanem az egész társadalom, ami már 0 évesen gettóba zárja Rikárdót.

 

 

Szerző