Mága Zoltán Bécsben is sikert aratott

Publikálás dátuma
2015.01.05. 06:47
Mága Zoltán az újévi koncert fellépőivel FOTÓ: SCHUMY CSABA
Bécsben adott tegnap újévi koncertet Mága Zoltán. A hegedűvirtuóz ezúttal a Wiener Konzerthausban kápráztatta el a nézőket. A műsorban felcsendültek Verdi, Vivaldi, Brahms, Puccini, Sarasate, Johann Strauss, Erkel Ferenc, Kálmán Imre és Lehár Ferenc legismertebb és legszebb művei. 

Mága Zoltán az újév első napján immár hetedik alkalommal rendezte meg Budapesti Újévi Koncertjét. Ennek hangulatát kívánta - hagyományteremtő céllal - áttelepíteni ezúttal Bécsbe is.

A nagy sikerű budapesti show-műsorban több neves külföldi művész is fellépett. Játszott korunk egyik legnagyobb hegedűművésze, Zakhar Bron, ott volt a lírai tenor szerepek világhírű előadója, Saimir Pirgut, valamint Valentina Nafornita nemzetközi hírű szoprán is. A nézők hallhatták Szabad Vilmos hegedűművészt és Szakcsi Lakatos Bélát is.

Kiss B. Atilla előadásában Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Hazám, hazám ária hangozott el. Amerikából érkezett Ann Malcolm dzsesszdíva, igazi kuriózum volt a koreai csellista Oh Ahmi produkciója. Ausztrália képviseletében Siobhan Stagg lírai koloratúrszoprán, Afrikából pedig a Chalaban, az afro-arab zene első számú európai képviselője lépett színpadra.

Mága Zoltán az idén ünnepli pályafutásának harmincadik évfordulóját. Nagyra értékelte, hogy az igényes zenét immár a közönség is egyre értőbben és lelkesebben fogadja. Ezért is döntött úgy, hogy a Budapesti Újévi Koncertet jövőre is megrendezi a házigazda, immár nyolcadik alkalommal.

Szerző

Bajban a brit királyi ház

Publikálás dátuma
2015.01.05. 06:40
András herceg és Virginia Roberts – a brit királyi család tagja ma már nem mosolyogna ennyire gondtalanul FORRÁS: THE SUN AND SU
Két napon belül másodszor volt kénytelen cáfolni a brit királyi ház, hogy András yorki herceg, II. Erzsébet királynő másodszülött fia érintett lenne egy régóta húzódó amerikai gyermekszex-botrányban. Az ügyről azonban egyre több, az amerikai közélet és a politika legmagasabb szintjeire is gyanút vető részlet kerül nyilvánosságra.

A Buckingham-palota - a brit királyi család első számú londoni hivatala - vasárnap hivatalos közleményben szögezte le, hogy "minden alapot nélkülöznek" azok az állítások, amelyek szerint az 55 esztendős András herceg - aki az ötödik a brit trónutódlási sorban - bármikor is szexuális visszaélést követett volna el kiskorúak sérelmére. A közlemény szerint az udvar "a lehatározottabban cáfolja" ezeket az állításokat.

A Buckingham-palota már pénteken, az ügy nyilvánosságra kerülése után is kiadott egy nyilatkozatot, hangsúlyozva, hogy "kategorikusan valótlanok" azok az állítások, amelyek szerint a yorki herceg bármiféle "nem helyénvaló" kapcsolatba került volna kiskorúakkal. Az ügy részletei azonban vasárnap elöntötték a brit sajtót, és a BBC udvari tudósítójának kommentárja szerint most már az a veszély fenyeget, hogy a botrány súlyosan károsítja a herceg és az egész brit monarchia megítélését.

András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti kapcsolatokat ápolt egy amerikai pénzemberrel, Jeffrey Epsteinnel, aki a börtönt is megjárta fiatalkorú lányok szexuális szolgáltatásainak szinte iparszerű forgalmazásáért.  Az ügy most annak nyomán került ismét a felszínre, hogy kiderült: Epstein ellen üzelmeinek egyik egykori áldozata polgári peres keresetet nyújtott be egy floridai bíróságon.

A feljelentő - egy jelenleg 30 éves nő - szerint Epstein több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel. A nő akkoriban 17 éves volt, vagyis a floridai törvények szerint kiskorúnak számított.

A vasárnapi brit sajtó kiderítette, hogy a háromgyermekes Virginia Robertsről van szó, és a lapokban megjelent egy fotó is, amelyen András herceg látható a fiatal nővel, egymás derekát átölelve. A legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun vasárnapi kiadása, a The Sun on Sunday megszólaltatta Virginia Robertset, aki intim részletekkel kiegészítve megerősítette, hogy 17 éves korában szexuális kapcsolata volt András herceggel.

Hozzátette: "idővel" még több részletet fog nyilvánosságra hozni az ügyről, "de nem most". A The Sun on Sunday idézi az Epstein elleni rendőrségi vizsgálat aktáiból a börtönviselt amerikai pénzember egykori lakáját, aki elmondta: András rendszeresen vendégeskedett Epstein floridai villájában, és "medencepartikon" vett részt, "esetenként pucér hölgyek társaságában".

A brit lapok értesülései szerint a brit uralkodó fiát Ghislaine Maxwell, az egykor jelentős magyarországi médiaérdekeltségekkel is bíró, 1991-ben rejtélyes körülmények között elhunyt néhai brit sajtómágnás, Robert Maxwell lánya mutatta be Jeffrey Epsteinnek. A brit sajtó által látott rendőrségi iratok szerint Ghislaine Maxwell "szerezte be" Epsteinnek a fiatalkorú lányokat, akiket a később elítélt pénzember aztán híres és befolyásos személyiségeknek "kölcsönzött ki".

A The Sunday Times vasárnapi konzervatív lap által látott bírósági akták tanúsága szerint András herceg és Bill Clinton volt amerikai elnök is közbenjárt annak idején azért, hogy Epstein kedvező vádalku-feltételekkel mentesüljön a súlyosabb büntetés alól. A brit lap szerint ez kínos kérdéseket vethet fel, ha Clinton felesége, Hillary Clinton indul a 2016-os amerikai elnökválasztáson.

Nem véletlen, hogy a BBC kommentárja az egész brit monarchia megítélését kezdi félteni a dagadó botránytól, hiszen a királyi ház tekintélye az, amely Nagy-Britanniát "lélektanilag" egységben tartja. Emlékezetes, mekkora botrányt kavart Diana hercegnő 1997-es párizsi halála, amikor a királynő nagyon sok brit szemében helytelenül viselkedett azzal, hogy túl későn fejezte ki fájdalmát a hercegnő halálos autóbalesete után.

A monarchia megítélése talán soha olyan mélyponton nem volt, mint akkor, amikor Károly herceg és Diana megromlott házassága nyomán a közvélemény majd egyöntetűen a hercegnővel rokonszenvezett a trónra elsődlegesen jelölt Károllyal szemben.

Szerző
Frissítve: 2015.01.04. 21:04

Vámháború a Szentföldön

Publikálás dátuma
2015.01.05. 06:39
Netanjahu szerint a Palesztin Hatóság vezetői szövetségre léptek a Hamász háborús bűnöseivel FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Felfüggeszti az izraeli kormány a Palesztin Hatóságnak járó vám- és adóbevételek folyósítását, de Ramallah sem nézi tétlenül az újabb büntetőintézkedést. Izrael lépése válasz arra, hogy a Mahmúd Abbász palesztin elnök által vezetett Palesztin Hatóság benyújtotta csatlakozási kérelmét a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC).

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a vasárnapi jeruzsálemi kormányülésen egyértelműen kijelentette – nem engedik, hogy izraeli hadsereg katonáit és tisztjeit a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé citálják. Netanjahu szerint „a palesztinok az összetűzést választották, de nem fogunk ölbe tett kézzel ülni".

Izraelnek ugyanis a decemberi vám- és adóbevételeket pénteken, január 2-án kellett volna átutalnia a palesztin vezetésnek. Az 1993-as oslói egyezmény alapján a palesztinok számára Jeruzsálem gyűjti be az adóbevételeket, amelyeket átutal a ciszjordániai Palesztin Hatóságnak (PH), amely elsősorban ebből fedezi a palesztin állami szervek működését. Az adók és vámok összege mintegy 500 millió sékelt (106 millió eurót) tesz ki havonta, ami nagyjából a kétharmadát jelenti a palesztin költségvetésének.

Ramalláh szerint az összeg visszatartása háborús bűnnek minősíthető. Szaeb Erekát palesztin főtárgyaló viszont hangsúlyozta, hogy az „újabb háborús bűn és nyomásgyakorlás ellenére sem fog meghátrálni a palesztin vezetés”. Rami Hamdallah palesztin miniszterelnök és pénzügyminisztere jelezték, hogy a Palesztin Hatóság a vám- és adóbevételek visszatartása esetén nem tudja kifizetni a közalkalmazotti béreket sem.

Izrael is elítélte a ramalláhi döntést, a PH és Mahmúd Abbász palesztin elnök „egyoldalú lépését”, és úgy ítélte meg, hogy a Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtott csatlakozási kérelem egyértelműen aláaknázza a közel-keleti békének még a perspektíváját is.

A palesztin lépés nyilván azt célozza, hogy Izraelt háborús bűntettekért lehessen felelősségre vonni. Erre a szándékra reagálva jelentette ki Netanjahu, hogy a „Palesztin Hatóság vezetőit kell elszámoltatni, mert szövetségre léptek a Hamász háborús bűnöseivel". Az AFP francia hírügynökségnek egy palesztin vezető jogász úgy nyilatkozott, a palesztinok első alkalommal azokkal a "bűnökkel" kapcsolatban emelnek majd panaszt a Nemzetközi Büntetőbíróságnál, amelyeket Izrael 2014. június 13. után követett el.

Vagyis a nyári Erős Szikla gázai hadművelet és az ahhoz vezető intézkedéssorozat kapcsán. Tavaly júniusban három zsidó fiatal elrablása után az izraeli hatóságok 2014. június 13-tól palesztinok százait vették őrizetbe Ciszjordániában, illetve Jeruzsálemben, az ebből kinövő konfliktus vezetett el az újabb gázai háborúhoz.

Juvál Steinic hírszerzési miniszter, a kormányzó Likud párt egyik legismertebb kemény vonalas politikusa arra az álláspontra helyezkedett, hogy "ha a Palesztin Hatóság nem lép vissza, akkor sokkal súlyosabb lépéseket kell megtenni, és ezek magukban foglalhatják a hatóság fokozatos feloszlatását is." (A Palesztin Hatóságot az oslói egyezmények hozták létre.)

Avigdor Liberman külügyminiszter szintén vasárnap Izrael cserbenhagyásával vádolta az európai országokat a nagyköveteknek tartott előadásában. "Az Európai Parlament vitájában elhangzott hazugságok Cion bölcseinek jegyzőkönyvére emlékeztetnek"- állította Liberman, aki antiszemitizmussal bélyegezte meg az európai politikusokat, a huszadik század eleji, zsidó világuralmi törekvéseket hangoztató antiszemita pamflethamisítványra utalva.

A radikális szélsőjobboldali politikus Svédországot és Írországot nevesítette, mert a két európai ország parlamentje sürgette a Palesztin Állam elismerését, bár hasonló álláspontra helyezkedett a spanyol és a francia törvényhozás is.

Liberman azonban egyértelművé tette, hogy az európai kapcsolat és szövetség fontos. Úgy fogalmazott, hogy 2015-ben nem a palesztinok, Irán vagy az arab államok jelentik majd Izrael nagy kihívását, hanem a nyugat-európai országok.

Szerző
Frissítve: 2015.01.04. 21:48