Vita az oroszellenes szankciókról

Publikálás dátuma
2015.01.05. 10:34
Sigmar Gabriel szerint az újabb szankciók bevezetése még veszélyesebb helyzetet provokálna ki Európában. FOTÓ: Sean Gallup/Getty
Óva intett Oroszország destabilizálásától Sigmar Gabriel, gazdasági miniszter, a szociáldemokrata SPD elnöke. Szerinte nagy hiba lenne újabb szankciókat bevezetni Moszkva ellen. „Ha valaki mégis erre törekszik, az még veszélyesebb helyzetet provokálna ki számunkra itt Európában” – fejtette ki a Bild am Sonntagnak. 

Szerinte azok, akik gazdaságilag és politikai szempontból tovább destabilizálnák Oroszországot, „teljesen más érdekeket követnek”. Gabriel kifejtette, Európában és az Egyesült Államokban is léteznek olyan erők, amelyek végérvényesen leszámolnának „a rivális szuperhatalmakkal”. Figyelmeztetett azonban annak veszélyeire, ha Moszkvát már nem tekintik partnernek a különféle konfliktusok megoldásánál. Az SPD elnöke hangoztatta, a szankcióknak azt a célt kell követniük, amely szerint Moszkvát a tárgyalóasztalhoz kell ültetni, hogy közösen találjanak békés megoldást az ukrajnai válságra. „Segíteni akarunk az ukrajnai válság megoldásában. De nem akarjuk térdre kényszeríteni Moszkvát” – figyelmeztetett.

Gabriel ezzel egyértelműen Frank-Walter Steinmeier szociáldemokrata külügyminiszter álláspontja mögött sorakozott fel, aki szintén óva intett a további Kreml elleni büntetőintézkedésektől. 

Szerző

Meghalt a világhírű énekes

Publikálás dátuma
2015.01.05. 10:28
Pino Daniele. FOTÓ: Giuseppe Cacace/Getty Images
Infarktus végzett a híres nápolyi születésű énekessel, Pino Danielével, aki március 19-én ünnepelte volna 60. születésnapját. 

„Szörnyű pillanat ez számunkra” – mondta lánya, Sara. Az Il Mattino szerint az olasz blueslegenda rosszul érezte magát toscanai házában, nem sokkal később meghalt. Decemberben még koncertturnén vett részt. A nyilvánosság utoljára újévkor láthatta a RAI Uno egyik műsorában.

A zenevilág egy sor neves szereplője méltatta az interneten az elhunytat, köztük Eros Ramazzotti: „Pino is elhagyott bennünket. Nagyszerű barátom volt, egy kiváló művész. Köszönöm mindazt, amit adtál nekem” – írta. 

Szerző

Észak-koreai katona gyilkolt Kínában

A kínai rendőrség gyomron lőtt egy észak-koreai katonát, aki átlépve a két ország határát már kínai területen lövöldözött – értesült a dél-koreai média. A 26 éves katona átlépte a Tumeny folyót, majd Kína Dzsilin tartományában tombolt december 27-én – írta a Dong-A Ilbo című lap. 

Betört egy 80 éves észak-koreai férfi otthonába, lelőtte őt és feleségét, majd szomszédjaikhoz ment át, az idős házaspárt fegyverével verte halálra. Ezután egy harmadik házba is berontott, innen némi pénzt és élelmiszert lopott. Még ezen a napon a kínai katonák gyomron lőtték, jelenleg egy helyi kórházban kezelik. Nincs magánál.

Peking ezt követően Phenjannal konzultált, s arra jutottak, nem hozzák nyilvánosságra az esetet – közölte egy forrás a Jonhap dél-koreai hírügynökséggel. Ugyanakkor az incidensről hétfőn a kínai média is beszámolt kiemelve, hogy Kína és Észak-Korea viszonya feszültebbé vált az eltelt években.

Szerző