Előfizetés

MSZP: Vona hívja vissza Novák Elődöt!

Felszólítjuk Vona Gábort, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjét, hogy hívja vissza a Népjóléti bizottságból a vállalhatatlan kijelentéseket megfogalmazó párttársát, Novák Elődöt! - írta a szocialista párt sajtóközleményében.

Az MSZP egyúttal Novák Előd Népesedési albizottság elnöki posztjának megvonását is kezdeményezi. Nem lepődtünk meg azon, hogy Novák Előd a származása miatt nem tekinti magyarnak az új év első magyar gyermekét. A Jobbik a Fidesz támogatásával 2010 óta ezt a kirekesztő politikát képviseli a magyar parlamentben.

Novák ugyanazt a követ fújja, mint Balog Zoltán, aki szerint "Kelet-Magyarországon elegendő gyerek születik, de sajnos nem a megfelelő családokba." Novák az Országgyűlés Népesedési albizottságának elnökeként, Balog az Orbán-kormány szociálpolitikájáért felelős miniszterként tett vállalhatatlan kijelentéseket.

Sem a kormánypártoknak, sem a szélsőjobboldalnak nincs joga megmondani, ki, mikor és mennyi gyereket szülhet, kik az igazi magyarok, kiknek kéne vagy nem kéne gyereket szülniük! Elutasítjuk a kirekesztést, a kormány szegényellenes szociálpolitikájával együtt!

Áder új szervezetet jelentett be rendkívüli beszédében

Publikálás dátuma
2015.01.05. 12:09
Áder János rendkívüli bejelentésén elmondta, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) új szervezeti egységgel, a Környezeti Fen
Új szervezeti egységgel, a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságával bővült a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) - jelentette be Áder János köztársasági elnök hétfői sajtónyilatkozatában, a Sándor-palotában. 

Részben egy tájékoztatás, részben egy bemutatás a mai találkozó célja - közölte a köztársasági elnök hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.

Áder János várva várt rendkívüli bejelentésén elhangzott, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal január 1-től egy új igazgatósággal bővült. Ennek a neve Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság - jelentette be a köztársasági elnök. Áder azt is elmondta, hogy a hivatal vezetője Kőrösi Csaba ENSZ-nagykövet lett, aki reményei szerint eredményesen fogja szolgálni az új hivatali egység munkáját. 

Áder János köztársaság elnök és Kőrösi Csaba eddigi ENSZ-nagykövet érkezik a Sándor-palota Tükörtermébe. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Áder János köztársaság elnök és Kőrösi Csaba eddigi ENSZ-nagykövet érkezik a Sándor-palota Tükörtermébe. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hosszú és rövid távú szempontok indokolták a hivatal felállítását - mondta Áder János. Pártokon és kormányzatokon túlnyúló feladatról van szó, ezt mindenkinek tudnia kell - fogalmazott. A hosszú távú okok között arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezeti fenntarthatóság pártokon, ciklusokon átnyúló feladat, amely minden embert érint. Úgy fogalmazott, hogy az a fejlődés, amelyet ma sokan fenntartható fejlődésnek hívnak, megítélése - és sok tudós álláspontja - szerint ebben a formájában fenntarthatatlan. 

Rövid távú okként azt említette, hogy idén decemberben Párizsban kísérletet tesznek a kiotói egyezményt váltó új megállapodás megalkotásra. A kiotói egyezményt abban a formában, ahogyan korábban megkötötték, nem lehet folytatni, szélesebb bázisú, több országot érintő megállapodásra van szükség - mondta Áder János, hozzátéve, hogy azokat az országokat is be kell vonni, amelyek a kiotói egyezményt nem írták alá vagy mentesültek az aláírása alól.

Az államfő elmondta, az idei párizsi klíma konferencia vízválasztó lesz. Eldől, tudunk-e nemzetközi megállapodást kötni vagy sem. Mint mondta, Magyarországnak részt kell ebben venni, és ehhez a munkához a legalkalmasabb embert próbálta megtalálni, elmondása szerint ezért választotta Kőrösi Csabát az igazgatóság élére, aki szintén kiemelte nyilatkozatában, hogy idén decemberben meg kell állapodni a klímaváltozás megfékezésének kezeléséről.

Kőrösi Csaba rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, állandó ENSZ-képviselő 1983-ban Moszkvában végzett. A karrierjét a külügyben kezdő Kőrösi közel-keleti vonalon mozgott, volt a líbiai nagykövetségen, Abu Dabiban, Tel-Avivban, volt görög nagykövet, majd ENSZ-nagykövet is.

Hajba kapott az ellenzék a „Rikárdó-ügyön”

Publikálás dátuma
2015.01.05. 11:47
Ellenzéki pártok vitáját váltotta ki az újév első újszülöttjének Rácz Péter Rikárdónak roma származása. FOTÓ: Kelemen Zoltán Ger
Ellenzéki pártok vitáját váltotta ki az újév első újszülöttjének (Rácz Péter Rikárdó) roma származása. Előbb a Jobbik alelnöke tett rasszista megjegyzést, amire a DK reagált, Gyurcsány pártját viszont a PM támadta, majd a szocialisták európai parlamenti képviselője, Szanyi Tibor intézett nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéseket a Jobbik szimpatizánsainak. Az MSZP felszólította Vona Gábort, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjét, hogy hívja vissza a Népjóléti bizottságból Novák Elődöt a vállalhatatlan kijelentései miatt.

Előbb a Jobbik alelnöke tett rasszista megjegyzést, amire a DK reagált, Gyurcsány pártját viszont a PM támadta, majd a szocialisták európai parlamenti képviselője, Szanyi Tibor intézett nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéseket a Jobbik szimpatizánsainak.

A pártok egymásnak való üzengetését Novák Előd, a Jobbik alelnöke nyitotta Facebook oldalán: "a 2015-ben elsőként - 23 éves anya harmadik gyermekeként! - megszületett Rikárdó mellett azért persze szaporodik a magyar is néhol, pl. a mi családunkban is többen vagyunk, mint négy éve. Bőséges gyermekáldást kívánok minden honfitársamnak az új évre!. Novákot párttársa, Hegedűs Lórántné vette védelmébe, aki nem találta szélsőségesnek az üzenetet, szerinte az alelnök csak a népesedési adatokra utalt.

Novák Előd üzenetére válaszul több DK-s politikus és Gyurcsány Ferenc pártelnök Facebook-oldalaikon felvették egy napra a Rikárdó nevet és közleményben is tiltakoztak: „Novák is egy azon jobbikos képviselők közül, akik rasszista és kirekesztő megnyilvánulásokkal igyekeznek szítani a társadalmi feszültséget magyar és magyar között”.

Szanyi Tibor, az MSZP EP képviselője szintén a közösségi oldalon „anyázva” üzent a Jobbiknak és a párt szimpatizánsainak is. A képviselő véleményétől Gréczy Zsolt, a DK szóvivője elhatárolódott: „egy európai parlamenti politikus más módját is választhatná a tiltakozásnak, még akkor is, ha az indulat jogos”. Szanyi néhány órán belül törölte a bejegyzését.

Eközben a PM nekiment a Demokratikus Koalíció emberi jogok védelmezőjeként való fellépésének. „az a DK igyekezett most szolidaritást mutatni a romákkal, amely korábban Miskolcon a cigányozó Pásztor Albertet indította polgármesterjelöltnek” – nyilatkozta a Hír Tv-nek Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja. Erőss beszélt Szanyi bejegyzéséről is, utalva annak a Gój Motorosokat Brüsszelbe való meghívására: „aki európai uniós közpénzből utaztatta a szélsőjobboldalt, most elég furcsa, hogy a szélsőjobboldal ellen uszít”.

Hívják vissza a Népjóléti bizottságból Novák Elődöt!

Felszólítjuk Vona Gábort, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjét, hogy hívja vissza a Népjóléti bizottságból a vállalhatatlan kijelentéseket megfogalmazó párttársát, Novák Elődöt! - írta Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság alelnöke sajtóközleményében. Az MSZP egyúttal Novák Előd Népesedési albizottság elnöki posztjának megvonását is kezdeményezi. Nem lepődtünk meg azon, hogy Novák Előd a származása miatt nem tekinti magyarnak az új év első magyar gyermekét. A Jobbik a Fidesz támogatásával 2010 óta ezt a kirekesztő politikát képviseli a magyar parlamentben.

Novák ugyanazt a követ fújja, mint Balog Zoltán, aki szerint "Kelet-Magyarországon elegendő gyerek születik, de sajnos nem a megfelelő családokba." Novák az Országgyűlés Népesedési albizottságának elnökeként, Balog az Orbán-kormány szociálpolitikájáért felelős miniszterként tett vállalhatatlan kijelentéseket. Sem a kormánypártoknak, sem a szélsőjobboldalnak nincs joga megmondani, ki, mikor és mennyi gyereket szülhet, kik az igazi magyarok, kiknek kéne vagy nem kéne gyereket szülniük! Elutasítjuk a kirekesztést, a kormány szegényellenes szociálpolitikájával együtt!