Előfizetés

Perel a fergusoni esküdt

A St. Louis egyik elővárosában, Fergusonban lelőtt fegyvertelen fekete tizenéves ügyében összehívott nagyesküdtszék egyik tagja a nyilvánosság elé lépne, de tilos beszélnie arról, ami a zárt ajtók mögött történt. 

Az esküdt nevében az American Civil Liberties Union (ACLU) polgárjogi szövetség pert indít, követelve, hogy mentsék fel a hallgatás alól.

Az esküdt vitatja az ügyben eljárt szövetségi ügyész, Bob McCulloch állítását, miszerint a testület teljes egyetértésben döntött arról, hogy nem emelnek vádat Darren Wilson rendőr ellen. Wilson volt az, aki hat lövéssel megölte a 18 éves Michael Brownt Fergusonban. Az esküdt szerint korántsem volt teljes egyetértés, s voltak olyan esküdtek, akik a vádemelést szorgalmazták. A meg nem nevezett nőnek az volt a benyomása, hogy a nyomozati anyagot, a bizonyítékokat tendenciózusan tárták a nagyesküdtszék elé, hogy az a benyomásuk keletkezzen, a fehér rendőr jogosan használta a fegyverét a bolti rablást elkövetett fekete tizenéves ellen.

Schetynát fogadja John Kerry

Publikálás dátuma
2015.01.06. 09:36
Wolfgang Schaeuble német belügyminiszter és Grzegorz Schetyna új lengyel külügyminiszter, aki washingtoni látogatásra indul. FOT
Washingtoni látogatásra indul az új lengyel külügyminiszter. Grzegorz Schetyna programjában több találkozó is szerepel John Kerry amerikai külügyminiszterrel, a lengyel diplomácia vezetőjét nem helyettes államtitkári szinten fogadják a State Departmentben. Tárgyalásaik során az ingatag ukrán helyzetet és az Iszlám Állam elleni harc problémáit is áttekintik.

Schetyna szeptemberben került a külügyi tárca élére, a Donald Tusk helyébe lépett Ewa Kopacz kabinetjében. Elődje, Radoslaw Sikorski nem került be az új kormányba, a szejm marsallja lett. A több nemzetközi közvetítő misszióban is részt vett diplomatától kínos kijelentések kerültek nyilvánosságra a tavaly nyári lengyel lehallgatási botrányban. A Wprost magazin által közzétett hangfelvételeken Sikorski egyebek mellett azt mondta, a lengyel-amerikai szövetség „semmit sem ér”, s hamis biztonságérzetet teremt Lengyelország számára.

Új mexikói drogkartell alakult

Hiábavaló lehet a mexikói kormány fellépése a kábítószercsempészet ellen. Miközben több nagy bűnbandát feloszlattak, új drogkartell alakult Mexikó déli részén.

A Cég (La Empresa) megjelenésével egyidőben az egykor nagybefolyású Michoacana-család is újra felbukkant – jelentette be Damian Canales Mena közbiztonsági államtitkár. A Cég nevű kartellt teszik felelőssé egy ismert kábítószercsempész, az „El Negro” néven emlegetett Bulmaro Blas Salazar haláláért. A hatóságok nemrégiben elfogtak négy embert, mindegyiküknél volt egy-egy hasonló pénzcsomag, a Michoacana-család fizetett nekik azért, hogy lépjenek be a szervezetbe.

Szakértők szerint a nagy drogkartellek feloszlatása hatalmi vákuumot teremtett, ezt az űrt próbálják kisebb és mozgékonyabb új szereplők betölteni.

Kapcsolódó
Mélyül a mexikói válság